StoryEditorOCM
Crna kronikaOd dna do vrha

Tko je Krunoslav Jakupčić, privedeni šef Hrvatskih šuma? Ima plaću od gotovo 30.000 kuna, dva stana u Zagrebu, apartman u Pirovcu...

Piše Jutarnji list
29. svibnja 2020. - 18:23

Od ukupno 38 godina radnog staža polovicu sam proveo u šumarijama u Đurđevcu, Koprivnici, Repašu i Križevcima, polovicu u Upravi šuma Zagreb, a zadnje sam tri godine predsjednik Uprave Hrvatskih šuma kao jedini koji je došao od dna do vrha.

Ovim se riječima u jednom od rijetkih intervjua koji je dao Podravskom listu u povodu dodjele Zlatne plakete Grada Đurđevca lani u listopadu predstavio Krunoslav Jakupčić (63), predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

U rodnom gradu Jakupčić je najpoznatiji kao dugogodišnji košarkaš KK „Mladost” koji je nakon prekida igračke karijere u 32. godini nastavio voditi lokalni klub kao trener mlađih uzrasta u kojima su igrali i neki od njegovih četvero djece.

Diplomirani inženjer šumarstva i član HDZ-a od 1994. godine, prihvatio je odlazak iz rodnog grada i ponudu za voditelja Uprave Šuma Zagreb, a kasnije i mjesto predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, kada je od ožujka 2017. na tom mjestu zamijenio Krešimira Žagara. Gotovo godinu dana Jakupčić je bio v.d. zbog protivljenja tadašnjeg ministra Tomislava Tolušića za njegovo službeno imenovanje.

OBRAČUN HDZ-ovih FRAKCIJA

Stoga i dio analitičara u njegovu uhićenju razloge pronalaze u HDZ-ovom obračunu između frakcije koja je nedavno poražena na izborima i Plenkovićevih ljudi za koje se držalo da je Jakupčić jedan od njih. Kao šumar uživao je veliki ugled u šumarskim stručnim krugovima i poznaju ga kao nepotkupljivog i moralnog čovjeka iz politike.

Osim vjetroelektrana koje se spominju u istrazi, u šumarskim krugovima se danas neslužbeno o razlozima za uhićenje govorilo kako se to dogodilo iz osvete i anonimnih prijava zbog smjena koje je Jakupčić napravio u 13 od 16 podružnica HŠ-a, a posebno povodom lanjskih novih kriterija na natječaju za dodjelu kvota na eksploataciju šumske sječke, biznisa koji godišnje vrijedi 1,3 milijarde kuna i u kojem su mnogi lokalni moćnici ostali bez dugogodišnjeg milijunskog biznisa.

ŠTO JE KRUNOSLAV JAKUPČIĆ PRIJAVIO U IMOVINSKOJ KARTICI

Krunoslav Jakupčić prijavio je u imovinskoj kartici plaću na čelu Hrvatskih šuma u visini od 29.297 kuna, a njegova supruga radi u Domu zdravlja za plaću od 5200 kuna.

Prijavio je dva stana u Zagrebu i jedan apartman u Pirovcu. Jedan stan je od 96 kvadrata na predjelu Trešnjevka procijenjen na više od milijun kuna. Uz stan ide i garaža od 22 kvadrata. Drugi stan je također na Trešnjevci, ima 44 kvadrata, a procijenjen je na malo manje od pola milijuna kuna. Apartman u Pirovcu je od 45 kvadrata, a procijenjen je na 435.000 kuna.

Jakupčić je prijavio da posjeduje šumu u Kozarevcu i njivu u Maloj Erpenji.

Posjeduje i dva automobila Renault Megane iz 2011. godine te VW Passat iz 2014. godine.

Prijavio je i štednju veću od 300.000 kuna.

16. travanj 2024 13:43