StoryEditorOCM
Zanimljivosti‘simbol kraja‘

Brodica NP Kornati u utorak ide na otočić Kurba mala po magarce, ravnatelj odgovorio na prozivke ‘Prijatelja životinja‘ da im nije htio pomoći

Piše Saša Jadrijević-Tomas
1. kolovoza 2020. - 09:34

Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati, potvrdio nam je da se čuo s načelnikom općine Murter – Kornati Tonijem Turčinovim te je dogovoren prijevoz dvaju magaraca koji su nađeni na otoku Kurba mala.

– Idemo u utorak po njih. Mi smo već sudjelovali u ovakvim akcijama spašavanja, a sudjelovat ćemo i ubuduće. Magarac je simbol ovoga kraja, te ih je sada sve manje, pa ne znam kako su ta ženka i mužjak prispjeli na taj zabačeni otok.

To je svakako nehuman čin, ali srećom, našli su se jedriličari i drugi ljudi koji su im donosili vodu. To ih je vjerojatno i spasilo – kaže nam Ježina, koji se osvrnuo i na tvrdnje iz udruge "Prijatelji životinja" da su zvali Nacionalni park Kornati i da nisu naišli na želju djelatnika u Parku da se pomogne životinjama i prebaci ih se na sigurno brodicom.

'Nitko me nije zvao'

– Mene nitko nije zvao. Mi uvijek pomažemo kad nas zovu i kad smo u mogućnosti. Iako se otok Kurba mala nalazi u kornatskom arhipelagu, nije dio Nacionalnog parka Kornati, ali bez obzira na to, mi uvijek pomažemo i nije u redu da nas se proziva – kaže ravnatelj Ježina, kojega smo upitali što misli o ideji da jedan otok u sklopu Nacionalnog parka postane svojevrsni rezervat za tovare.

– To je lijepa ideja, međutim, zemljišta na otocima koji su u sklopu Parka u privatnom su vlasništvu. Moguće je da se možda otkupi zemlja, ali to bi trebalo predvidjeti u novom prostornom planu, te bi trebala detaljna razrada – zaključuje Ježina.
Magarci će, izjavio je načelnik općine Murter - Kornati, biti smješteni na prikladnu farmu.

Podsjetimo, priča je osvanula nakon što su magarce na otoku spazili poljski turisti. Naveli su da su žedni jer su popili 20 litara vode. No, jedno pitanje ostaje visjeti u zraku: tko je magarce ostavio?

Načelnik Turčinov kaže da će biti teško naći njihove vlasnike jer nisu bili čipirani, iako je to moralo biti obavljeno. Valja podsjetiti da je zlostavljanje, zanemarivanje i ubijanje životinja kazneno djelo i počinitelj može završiti u zatvoru na godinu dana.

Oglasili se iz Županije šibensko-kninske

Javili su nam se iz Županije šibensko-kninske.

– Šibensko-kninska županija kao jedinica regionalne samouprave nije nadležna za zbrinjavanje napuštenih domaćih životinja. Magarac je domaća životinja i trebao bi biti čipiran, što znači da se nalazi u jedinstvenom registru domaćih životinja i da je njegov vlasnik poznat.

Ako magarac nema čip i ne zna se vlasnik, nadležno je komunalno redarstvo jedinice lokalne samouprave na čijem se području magarac nalazi (u ovom slučaju Općina Murter – Kornati), koja se s veterinarskim inspektorom treba pobrinuti za napuštenu životinju.

Troškove zbrinjavanja domaće životinje snosi vlasnik – kaže nam Senka Bilać, pročelnica u Uredu župana.

Akcija pokrenuta nakon prijave ‘Slobodne‘

Nakon što su veterinarske inspektorice u četvrtak otišle u nadzor na otok Kurba mala, iz središnjice Inspektorata dobili smo očitovanje na prijavu koju je podnijela Slobodna Dalmacija.

"Slijedom Vaše prijave, veterinarski inspektor Državnog inspektorata, zajedno s komunalnim redarstvom Općine Murter, obavio je inspekcijski nadzor na otoku Kurba Mala. Provedenim inspekcijskim nadzorom nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti Državnog inspektorata.

Utvrđeno je kako se zatečeni magarci (mužjak i ženka) ponašanja primjereno vrsti i spolu te su dobrog gojnog stanja i nemaju vidljivih znakova bolesti. Komunalna redarka čitačem mikročipova nije utvrdila postojanje čipa, a nisu pronađene ni druge eventualne oznake (žig ili tetovir broj), odnosno dokazi o vlasništvu.

Daljnju brigu o magarcima preuzet će jedinica lokalne samouprave", naveli su u Inspektoratu.

Iako su magarci imali što jesti, nisu imali vode, pa je bilo pitanje bi li preživjeli ovo ljeto. Srećom, spazili su ih turisti, koji su preko radioveze i na druge načine alarmirali nautičare koji su svakodnevno magarcima nosili vodu.

18. travanj 2024 14:14