StoryEditorOCM
LifestyleZnakovi za reakciju

Zašto su peti i deseti dan najvažniji za zaražene Covid-19? Početni dani zaraze su zbunjujući, ali tek ‘drugi val simptoma‘ može biti ozbiljan

Piše M.P.
13. studenog 2020. - 09:06

Jednom kad se osoba nađe u samoizolaciji i još uvijek ne zna je li zaražena koronavirusom, ono što ju zanima, a i sve oko nje, zasigurno je - kad bi mogla očekivati pojavu prvih simptoma?

Iako je propisana samoizolacija smanjena s 14 na 10 dana, taj vremenski okvir ne znači nužno da će se znakovi oboljenja pojaviti. No kod pacijenata koji nisu asimptomatski, oni nastupaju već prvih dana od infekcije, piše E-Times. No kao ključne dane u razvoju bolesti navode peti, ali i deseti dan. Zašto je to tako?

Osobe s tipičnim simptomima pokazuju ih najčešće u prvih nekoliko dana, no tek nakon petog dana može se procijeniti ozbiljnost bolesti. Početni dani zaraze baš su zbog toga zbunjujući.

Stručnjaci izdvajaju razdoblje nakon petog dana kao ono u kojemu mogu procijeniti hoće li pacijent doživjeti neke komplikacije povezane s Covid-19. Prva je faza, naime, obično virusna reakcija (prva 2-3 dana), a u drugoj fazi (nakon 5. dana) imunološki sustav pokreće akciju.

Iako je to period u kojemu imunološki sustav proizvodi antitijela, može doći do prekomjerne stimulacije sustava i pogoršanja stanja kod pacijenta, a to se obično događa oko šestog ili sedmog dana infekcije. Drugim riječima, u razdoblju između petog i desetog dana može doći do "drugog vala" simptoma koji mogu biti ozbiljniji.

Liječnici navode kako pacijenti s težim slučajem Covid-19 najprije mogu osjetiti blago poboljšanje, nakon čega se pojavi drugi val simptoma. Komplikacije i pogoršanje simptoma najčešće se javljaju kod osoba koje već imaju neka postojeća medicinska stanja ili su starije dobi. U nekim slučajevima, mlađe osobe koje mogu doživjeti komplikacije mogu primijetiti pogoršanje simptoma tek nakon 12, pa čak i 14 dana.

Najčešći simptomi

Simptomi poput boli u tijelu, umora, iscrpljenosti i kašlja mogu se zadržati dulje vrijeme i oni su uobičajeni. Teži simptomi uključuju pak otežano disanje, bol u prsima, nelagodu, pa čak i zbunjenost.

Kad su znakovi u pitanju, najveću pažnju treba obratiti na povišenu temperaturu. Ako je ona povišena i deseti dan nakon zaraze, to bi moglo upućivati na ozbiljniju infekciju ili upalu pluća, stoga se obratite nadležnoj službi.

16. travanj 2024 13:21