StoryEditorOCM
GlazbaVRHUNAC SEZONE

Izraelac dignuo Šibenik na noge: kantautor Asaf Avidan svojim uspješnicama oduševio brojnu publiku na Mihovilu, počeo je lagano, a onda sve jače

Piše Šibenski.hr
7. kolovoza 2021. - 09:51

Nastup Asafa Avidana na Tvrđavi sv. Mihovila još jednom je potvrdio status tog izraelskog kantautora kao jednog od ponajboljih izvođača uživo.

Jedan od rijetkih nastupa inozemnih glazbenika ovog ljeta strpljivo se čekao više od godinu dana, a sudeći po reakciji publike koja je u Šibenik stigla iz cijele Hrvatske, ali i brojnih europskih zemalja, to im se isplatilo. Avidan je prije ljetne turneje bio u svojevrsnoj stanci od nastupa, umjetničkoj izolaciji koja je urodila albumom "Anagnorisis", njegovim najboljim ostvarenjem do sada, sudeći po kritici. Upravo je taj album "nosio" Asafov nastup.

S pozdravom publici izraelski je glazbenik otkrio da je već duže vrijeme priželjkivao svoj premijerni nastup u Hrvatskoj, no tek sada se stvorila prilika za to. Nadahnut povijesnim ambijentom i intimnošću pozornice, šibenski je koncert - za razliku od ostalih koncerata na turneji - otpočeo sa "Darknessom", nešto sporijom i tišom pjesmom iz svog opusa.

Nastavio je s "Lost Horseom" i "900 Days" kako bi publika osjetila "vibru" koncerta i smjer u kojem će večer ići. Uslijedile su uspješnice s prijašnjih albuma - "Different Pulses", "The Labyrinth Song", "Love It Or Leave It" - kao i recentni naslovi koji će se tek ustaliti na popisima omiljenih pjesama izraelskog kantautora - "Rock of Lazarus" i "Anagnorisis".

Jedinstveni vokal kojeg često uspoređuju s Jeffom Buckleyjem dok istodobno povlače paralele i s Ninom Simone na trenutke je nježan i melankoličan, no istodobno energičan, sposoban iznijeti artistički raspon od underground psihodeličnog zvuka do soul ritma. To je posebno vidljivo u trenutcima kada se vokalno nalazi na rubu pucanja, da bi već sa sljedećim tonom prešao u snažan vokal koji izvrsno prate i članovi benda: Arbel Yoav na bubnjevima, Levy Shelly na klavijaturama i Adam Scheflan na bas gitari.

U Hrvatsku je Avidan stigao nakon nastupa na velikim europskim festivalima poput "Exita" i "Electric Castlea", gdje je nastupio pred tisućama ljudi. Šibenski je koncert bio druga priča - autentično i neposredno iskustvo kako za glazbenika, tako i za publiku koja je upijala i aklamacijom prihvatila svaku sekundu scenskog nastupa ovog vanrednog vokaliste.

Kako se koncert bližio kraju, nezaobilazne su bile i pjesme koje je snimio s bendom "The Mojos", a među njima i ona koja ga je uvela na svjetsku glazbenu scenu - One Day (Reckoning Song).

Oduševljena njegovim glasom, performansom i iskrenošću koju donosi na scenu, publika je aplauzom pozvala Avidana na bis prepun iznenađenja. Po želji publike izveo je pjesme za koje kaže da ne svira često uživo, "Weak" i "Anchor", uz svesrdnu pomoć publike koju je naposljetku pozdravio s "Earth Odyssey" i "I See Her, Don't Be Afraid" kao zaključak svog prvog nastupa u Hrvatskoj.

Nakon već 60 dana intenzivnog programa, koncert Asafa Avidana vrhunac je ljetne koncertne sezone na šibenskim tvrđavama. Publiku očekuje još desetak večeri na Mihovilu na kojima nastupaju domaće glazbene ikone, dok će nove nastupe inozemnih zvijezda morati pričekati 2022. godinu za kada su najavljena gostovanja "Black Pumas" i Jacka Savorettija.

18. travanj 2024 14:27