StoryEditorOCM
GlazbaOd 14. do 16. srpnja

I ove godine sjajan Festival slobodne glazbe u Murteru: donosimo kompletan program manifestacije za sladokusce

Piše Šibenski.hr
7. lipnja 2022. - 19:00

Kao i prethodnih 13 godina i ovo ljeto Udruga ZAOKRET priprema šarolik i kvalitetan program festivala na prekrasnoj lokaciji Plaže Luke u Murteru. Nakon svih ovih godina i izvođača različitih glazbenih žanrova iz cijele regije i Europe, ovogodišnji program je opet iznova svjež i karakterističan uz obilje popratnih sadržaja i radionica u već poznatoj ležernoj festivalskoj atmosferi. Od prvog izdanja FSG pronalazi svoje mjesto kao specifičan mali, nekonfekcionirani glazbeni festival sa posebnim štihom, pa se nadamo da i ove godine idemo zadanim smjerom.

PROGRAM:

14.07.2022. /ČETVRTAK/

ART SECTION – 17.00 h

Sound hop workshop (5+)

Vizualna umjetnica Nina Šegović vodit će radionicu izrade jednostavnog instrumenta za djecu koja će se održati na Plaži luke prvi dan festivala.

MAIN STAGE – 21.30 h

ZORAN MAJSTOROVIĆ MUSICAL MIGRATIONS

Jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor, počinje svirati gitaru sa 9 godina. Sa 12 godina svira u prvim demo-bandovima, a sa 14 postaje član pop-rock grupe “Teens” s kojom svira stotine koncerata u više zemalja, osvaja brojne nagrade na hrvatskim i inozemnim festivalima. U razdoblju od 2002. do danas sudjeluje u raznim glazbenim projektima, svira u raznim orkestrima te surađuje i nastupa s mnogim pjevačkim imenima s hrvatske i inozemne glazbene scene. U stručnom usavršavanju može se istaknuti, pored magisterija sa maksimalnom ocjenom na jazz odjelu glazbene akademije “G.Tartini” u Trstu (Italija), i aktivno sudjelovanje na seminarima mnogih svjetski poznatih gitarista: Marc Ribot, Robben Ford, Scott Henderson, Sid Jacobs, Kurt Rosenwinkel… i drugih poznatih instrumentalista: Jeff Berlin, Dennis Chambers, Steve Gadd, Jarrod Cagwin, Bjorn Meyer, Keith Tippett…

Vrlo je aktivan kao jazz gitarist, multiinstrumentalist (osim gitare svira i nastupa na instrumentima kao što su oud, saz, charango, pipa, tamburica, cindra, mandolina, ukulele, sitar…),

Osim što je aktivan u svemu što je već navedeno Zoran također predaje glazbu, drži radionice i seminare te sudjeluje u organizaciji raznih događanja vezanih uz jazz, etno i improviziranu glazbu, “sound-art”…

OFFICIAL FSG SESSION feat. FIKCIO MONGER

Ove godine u slobodnom sessionu koji se održava na glavnoj festivalskoj pozornici sudjelovati će poznati šibenski glazbenik Mirko Rak – a.k.a. Fikcio Monger. Ovo je prilika za sve ljubitelje improvizacije i slobode muziciranja da se pripreme, ponesu svoje instrumente i pridruže se otvorenom sessionu sa „novonastalim bendom“ koji će se vjerujemo brzo oformiti samo za ovu priliku i samo ovu večer. Na FSG sessionima uvijek je dobra atmosfera i interakcija, nema razloga da tako ne bude i ovaj put – svi ste pozvani !

15.07.2022. /PETAK/

ART SECTION – 17.00 h

Video composition workshop (15+)

Vizualna umjetnica Nina Šegović poziva sve ljubitelje fotografija i videa da se okušaju u stvaranju kratkih umjetničkih video kompozicija koje će se potom urediti u programima za obradu videa i projicirati na video zid tijekom izvedbi glazbenika.

MAIN STAGE – 21.30 h

PORTO MORTO

Bend Porto Morto je jedan od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer je teško definirati. Sami kažu da se bave umjetnošću i da stvaraju portopop. Kritika ih smješta u mix rocka, progresivnog popa i indie elektronike. Kategorija naravno nije važna, koliko je važan onaj dobar vibe, a Porto Morto ga sigurno ima. Mnogi će reći da su jedno od najvećih iznenađenja hrvatske glazbene scene posljednjih godina, a veseli činjenica da i kod nas postoji bend koji utabava svoj osebujan izričaj i takve bendove osobito volimo podupirati.

Njihov odlično prihvaćen album “Portofon” (2019.) donio im je tri nominacije za Porin.

Nedavno je izašao njihov treći autorski LP album Porotpop, objavljen i snimljen u vlastitoj indiependent produkciji jeboTon, u studiju Šećer. Roko Crnić i Hrvoje Klemenčić su glazbeni producenti, bend broji istih sedam članova (Matija Brajković/gitara, Matej Perić/bubnjevi, Marijan Uroić/udaraljke, Antun Aleksa/saksofon, Marin Živković/saksofon).

ZGON

Zatonsko – Rogoznički bend koji nastaje stapanjem članova cover rock benda Tri popodne i autorskog projekta Mark Music.

Ovaj osebujan sastav pršti psychedelic rock-blues riffovima u kombinaciji s karakterističnim vokalom i zvukom klavijatura autora i idejnog nosioca Marka Musića (aka Mark Music).

Kada su se zvukom i idejom povezali, Marko i rogoznički blues guitarist i pjevač Lucijan Stočić, nastao je Zgon, koji u posljednje dvije godine nastupaju po lokalnim barovima i raznim događanjima od Rogoznice do Murtera.

FSG od samih početaka želi dati mogućnost mladim zanimljivim bendovima u usponu, da nastupaju, da svoj autorski izričaj imaju priliku predstaviti festivalskoj publici u društvu već etabliranih uzvođača u jednoj kreativnoj i poticajnoj atmosferi. Jedan od takvih bendova je i Zgon koji definitivno imaju specifičan karakter i autorski štih koji se treba razviti u zrelu autorsku ideju i kompletan muzički uradak, što se nadamo da će i pokazati svojim nastupom.

16.07.2022. /SUBOTA/

ART SECTION – 17.00 h

Pjevanje = proces uživanja

Mateja Šeneta Skračić, glazbenica i glazbena pedagoginja, održat će radionicu pjevanja za odrasle u kojoj će zainteresirani naučiti razne tehnike disanja i pjevanja.

MAIN STAGE – 21.30 h

RUŽIĆ & RUŽIĆ

DOKUMENTARNI FILM: „6 METARA” + JAZZ KONCERT

U svojemu dosadašnjemu radu Vedran Ružić je oduvijek bio pobornik povezivanja različitih medija umjetnosti sa ciljem ravnopravnijeg prikaza pred publikom. Taj se dio naročito mogao doživjeti u projektu Spiritual Market u kojem je povezao art film sa istoimenim jazz albumom nagrađenim Porinom, kao i u seriji radova Forbidden Melody koju je izlagao po hrvatskim galerijama kroz zvuk albuma Forbidden Live snimljenog u “korona vremenu”. Ovoga puta, sada već peti u nizu glazbeni album eksperimentalnog i pomalo aktivističkog naglaska naziva „6 metara“, javnosti je izašao sa ciljem davanja naglaska na rušenje obiteljskih kuća i oduzimanje terena vezano za gradnju novoga autoputa i Tunela Učka. Kako je to autoru i osobna priča, budući da se uskoro ruši obiteljska kuća kao i bratov Highway studio u kojemu je snimljeno podosta autorskih albuma, ali i albuma različitih hrvatskih i inozemnih jazz glazbenika, ovoga puta kao posljednji album iz gnijezda glazbenih početaka odlučio je snimiti album u kojem se ističu bass i kontrabass u solističkom izričaju dok se u nekim skladbama pojavljuju još njegova dva glazbenika suradnika sa prethodnih albuma gdje prezentiraju neke od skladbi sa prethodnih albuma.

U ovome projektu 6 metara kojega uz glazbu sačinjava i autorski eksperimentalni film (25’) Vedranu će se pridružiti njegov brat, poznati pijanist Zvjezdan Ružić koji čini neizostavan dio ove glazbene i obiteljske priče, a njihovo zajedničko muziciranje otkriva novu dimenziju braće glazbenika.

SAŠA NESTOROVIĆ & JOE PANDUR QUARTET

feat. Jana Fabijanić

Tenor i sopran saksofonist i klarinetist Saša Nestorović rođen je 1964. u Zagrebu. Muzičku akademiju završio je 1989. u rodnom gradu. Tijekom glazbenog školovanja, a i kasnije, osvajao je brojne nagrade kao što su Darko Lukić, Milka Trnina (koju dijeli sa Zagrebačkim kvartetom saksofona) Judita i druge. Od 1989. je stalni član Zagrebačkog kvarteta saksofona, s kojim nastupa diljem Europe i SAD-a. Godine 1999. nastupio je prvi put unutar ACEZANTEZA, ansambla za suvremenu glazbu, čiji je član i danas. Usporedno s ovime, djeluje kao jazz glazbenik. Dobitnik je nagrade Status, priznanja Hrvatske Glazbene Unije za najistaknutijeg tenor i sopran saksofonista u posljednjih sedam godina. Sudjelovao je 1999. u Big Bandu Europske Radio Unije (EBU BIG BAND) u Montrealu, gdje je predstavljao Republiku Hrvatsku. Član je brojnih priznatih hrvatskih jazz sastava: Big Banda HRT-a, Zagreb Jazz Portraita, Boilers All Starsa i drugih. Može se reći da je Saša Nestorović jedan od najutjecajnijih hrvatskih saksofonista srednje i mlađe generacije čija je muzička slojevitost svestrana i sveprisutna.

Josip Joe Pandur rođen je 1968. u Zagrebu, a glazbom se bavi od rane mladosti. U rodnom gradu pohađa osnovnu i srednju glazbenu školu, te studira na Filozofskom fakultetu. Od kraja osamdesetih koncertira prvo u Zagrebu i okolici, a potom i šire. Nekoliko godina studira na Glazbenom sveučilištu u Grazu, gdje stječe važna iskustva i poznanstva. Veći dio devedesetih godina provodi na američkom kontinentu, gdje glazbeno djeluje na području Los Angelesa i Toronta. Po povratku u Hrvatsku postaje jedan od najaktivnijih glazbenika na sceni. Joe je iskusni glazbenik, koji je zahvaljujući angažmanima proputovao veliki dio svijeta i družio se s brojnim kultnim džezerima poput Ane Moure, Boba Cranshawa i Joséa Jamesa…

Na koncertu u Murteru, pridružit će im vokalistica Jana Fabijanić, kontrabasist

Zvonimir Šestak i jedan od najboljih hrvatskih bubnjara uopće - Janko Novoselić.

I ove godine očekujemo u Murteru dobru zabavu, pregršt odličnih koncerata i ugodno druženje na dobro poznatoj lokaciji ispred Caffe & Club REFUL – plaža Luke u Murteru.

25. travanj 2024 20:17