StoryEditorOCM
NogometPoslije Indijaca- Kolumbijci

Ponovno se zakotrljala priča o prodaji nogometnog kluba sa Šubićevca: Stižu samo pisma, a eura (zasad) nigdje

Piše Krešimir Gulin
5. kolovoza 2020. - 10:49

Ovih dana se u Šibeniku ponovno zakotrljala priča o prodaji nogometnog kluba sa Šubićevca. Skeptici će s pravom reći, po tko zna koji put. Jer, prelazak novog člana Prve Hrvatske nogometne lige u ruke privatnog investitora iz portfelja sadašnjeg većinskog vlasnika Grada Šibenika nekoliko puta se činio kao gotova stvar, da bi na koncu ispao mućak.

U tom poslu, prije nekoliko godina, najdalje su otišli Litavci koji su se kasnije skrasili u Gorici. A lani stanoviti indijski biznismen Punkaj Gupta kojemu je šibensko Gradsko vijeće čak odobrilo preuzimanje nogometnog kluba. Ali, potpis na kupoprodajni ugovor nikad nije stavljen.

Istina, sve se to događalo dok je Šibenik bio u Drugoj ligi. Nedvojbeno, ulaskom u Prvu ligu "narančasti" su postali puno poželjnija nevjesta. Maštu navijača Šibenika o nekim sretnijim danima u budućnosti zagolicala je slika VIP lože na finalu Kupa Hrvatske koja je bila puna poznatih faca i nogometnih menadžera. Među njima su se krila i dvojica Kolumbijaca za koje se kasnije doznalo kako predstavljaju potencijalne investitore u HNK Šibenik. Tu informaciju potvrdio nam je Paško Rakić, šibenski dogradonačelnik, koji je duboko involviran u proces prodaje nogometnog kluba.

– Ne krijemo da postoji interes tih Kolumbijaca za ulaganje u HNK Šibenik. Međutim, isto tako vam mogu reći da u ovom trenutku imamo više zainteresiranih za preuzimanje većinskog paketa dionica našeg kluba. Svi oni poslali su pisma namjere na adresu šibenske gradske uprave. Stoga je jasno kako je sazrelo vrijeme da raspišemo novi natječaj za prodaju HNK Šibenik i mislim kako ćemo s time ići već idući tjedan. No, tek će natječaj pokazati koliko su svi ti potencijalni investitori ozbiljni – kazao nam je Rakić.

Šibenski dogradonačelnik veli kako je više ozbiljnih investitora bilo na razgovorima u gradskoj upravi, ali i na Šubićevcu gdje su se upoznali sa stanjem u klubu.

– Riječ je o više fondova i grupacija, uglavnom vezanih uz nogomet i sport. Dakle, nisu to neki početnici i amateri u branši. Naravno da pušemo i na hladno jer, nažalost, u nekoliko navrata nismo uspjeli u našoj namjeri da privatiziramo klub. Naime, nije tajna da Grad Šibenik želi prodati nogometni klub. Iz jednostavnog razloga što smatramo da nije prirodno da jedan profesionalni nogometni klub bude u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.
Mi kao gradska vlast želimo najbolje Šibeniku i držimo kako će samo ulaskom svježeg kapitala i novih ideja doći do mogućnosti stvaranja jače momčadi i boljih rezultata u budućnosti. Tome se iskreno nadamo – dodao je Rakić.

Prema njegovim riječima uvjeti natječaja se neće bitno mijenjati u odnosu na dosadašnje, niti će se prilagođavati bilo kojem ponuditelju. U najkraćem, to znači da će novi vlasnik morati preuzeti sve obveze kluba, pa tako i one financijske.

U dosadašnjim pokušajima prodaje najčešće je bio sporan kredit od oko pet milijuna kuna koji je na grbači kluba. Koplja su se lomila i oko infrastrukture, točnije stadiona na Šubićevcu i igrališta u Crnici.

– Klub ima dugogodišnju koncesiju na korištenje tih objekata i novi vlasnik bi je preuzeo. Što se tiče nekog eventualnog ulaganja u Šubićevac i Crnicu, dapače, mi smo otvoreni za pregovore. Činjenica je da smo dosta novca potrošili na nedavno uređenje Šubićevca, no posla još ima jako puno. Spremni smo i dalje pomagati, a novi vlasnik će u Gradu imati pouzdanog partnera – zaključio je dogradonačelnik Šibenika.

Nesumnjivo da i aktualna uprava HNK Šibenika dijeli želju šibenske gradske vlasti da klub što prije nađe novog vlasnika koji će "upumpati" prijeko potreban kapital u vene novog prvoligaša. Jer, bez njega bi "narančasti" vrlo brzo mogli završiti na infuziji.

17. travanj 2024 16:01