StoryEditorOCM
NogometŠibenik na pragu 1.HNL

Na Šubićevac stigla toliko željena odluka HNS-a: Od otvaranja šampanjca ‘narančaste‘ dijeli samo prvoligaška licencija

Piše Krešimir Gulin
6. svibnja 2020. - 13:46

Hoće, neće, hoće, neće... Ipak hoće? Ili ipak neće? Radi se o nastavku natjecanja u HNL-u. Tako je minulih dana trajalo loptanje oko sudbine nogometaša Šibenika. Neizvjesnost je trajala dugo i konačno je razriješena u srijedu prijepodne kada se sastao Izvršni odbor i donio odluku koja ide u prilog 'narančastima'. Točnije, Šubićevac je na pragu da nakon dugih osam godina ponovno zaigra u provligaškom društvu. Ono to ga dijeli od 1.HNL i otvaranja šampanjca je samo ishođenje prvoligaške licencije.

Da skratimo, HNS je odlučio kako će 1.HNL bti nastavljena početkom lipnja i kako će iz nje ispasti posljednjeplasirani, a pretposljednji igrati kvalifikacije. Odnosno, zadržat će se format Lige 10 i njezina protočnost, što je najavio predsjednik HNS-a Davor Šuker.

Međutim, za Šibenik su puno važnije odluke koje se tiču 2.HNL. Kako se i očekivali, drugoligaško natejcanje neće biti nastavljeno, a konačnom tablicom se proglašava stanje koje bilo u trenutku prekida najecanja, ili nakon odigrana tri proljetna kola. To znači da je Šibenik prvak 2.HNL i da je stekao pravo na izravan plasman u 1.HNL. Kao drugoplasirani, Orijent je stekao pravo igranja kvalifikacija iduće sezone. Tu informaciju potvrdio nam je Ante Kulušić, Šibenčanin koji sjedi u hrvatskoj nogometnoj vladi.

- Možemo slobodno kazati kako je Šibenik dogodine u Prvoj ligi uz uvjet da ishodi provligašku licenciju. Koliko znam iz razgovora s braćom Bulatom i upravom kluba ona ne bi trebala biti upitna- kazao nam je Kulušić.

Dakle, Šibenik od prvoligaškog sna sada dijeli samo jedan papir. On se zove prvoligaška licencija. A ne treba puno kopati u prošlost da bi se znalo koliko je taj papirić zadao muka Šibenčanima. Dovoljno se samo sjetiti sezone 2012./2013. kada je Šibenik dekretom izbačen u 3.HNL-jug iz čijeg se 'gliba' godinama izbavljao.

Dok su na Šubićevcu čekali vijesti o svojoj sudbini nisu sjedili skrštenih ruku. Glavnina napora bila je usmjerena na ishođenje tog najvažnijeg dokumenta bez kojeg nje nema promocije u 1.HNL:

- Prije nekoliko dana napravili smo sitne dorade vezano za licenciju i poslali još jedan ili dva dokumenta HNS-ovom odjelu za licenciranje. Što se infrastrukture tiče, tu su stvari pod kontrolom. Zaista, preostaje nam odraditi samo neke sitnice. Ukratko, očekujem prolazak po obje licencije i one financijske i infrastrukturne. Držim kako smo vrlo blizu dobijanja prvoligaške licencije, ali dok ne bude službeno ne želim se istrčavati- kazao je Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenik.

20. travanj 2024 06:54