StoryEditorOCM
NogometRazgovor s trenerom

Krunoslav Rendulić ostaje za kormilom nogometaša Šibenika: Za prvoligaški opstanak trebamo igračku transfuziju

Piše Ivo Mikuličin
1. lipnja 2020. - 09:16

Krunoslav Rendulić ostaje trener nogometaša Šibenika. To je, uz službenu potvrdu prvoligaške licencije, najvažnija vijest za Šubićevac. Poslije udarne pandemijske krize ambiciozni stručnjak se, konačno, pojavio u šibenskim tisnim kalama.
- Brzo sam se dogovorio s vodstvom kluba. U tim razgovorima nije bilo ni natezanja, ni posebnih nepoznanica. Prva liga nam je svima izazov. I meni kao treneru i vodstvu kluba koje je fokusirano na stvaranje stabilnog prvoligaša. Dakako, temeljni cilj nam je ostanak u društvu najboljih, počeo je Rendulić.

Iz svih razgovora, službenih i neslužbenih, lako je naslutiti i da se spremaju velike promjene u igračkom kadru.
- To je gruba realnost. Ruku na srce, velika je razlika u kvaliteti Prve i Druge lige. Otuda i želja za velikom igračkom transfuzijom ili svježom nogometnom krvi. Možda to nekome zvuči pretjerano, ali naše potrebe govore o šest, sedam pojačanja.

Funkcionalnost će, očito, biti prvi kriterij u odabiru novih nogometnih lica. Aktualnom sastavu Šibenika više fali brzine nego kvalitete i iskustva.
- Fokusirani smo na brze igrače, kad je riječ o potencijalnim pojačanjima. Ni vi, ni ja pritom ne izmišljamo toplu vodu. U suvremenom nogometu je sve više prisutna parola „brže, više, jače“. Nema više umiranja u nogometnoj ljepoti ili statičnom nogometu. Odavno je prestala vrijediti nekadašnja splitska krilatica “da igrač lipo stoji na placu“.

Spomen Splita je i podsjećanje na nekadašnju praksu kvalitetne suradnje Šibenika i Hajduka na planu posudbe igrača. Sjetili smo se šibenskih dana reprezentativaca Slavena Bilića, Nikole Kalinića, Tomislava Ercega.
- Nemam ništa protiv obnove te suradnje. No, u današnjem svjetskom nogometu, pa tako i hrvatskom nema puno mjesta sentimentalnim sjećanjima. Mi smo u smislu posudbe igrača otvoreni svima. Ne samo Hajduku. Polazimo od logične pretpostavke kako je splitskim, zagrebačkim ili osječkim talentima bolje da nastupaju u prvoligaškom Šibeniku nego u drugim sastavima prvoligaša. Osobno držim da bi u takvoj suradnji svi našli svoj interes. No, nešto će se pitati i igrača. Tek sam po dolasku na Šubićevac doznao kako su svojedobno Nikolu Kalinića jedva nagovorili da ode na posudbu u prvoligaški Šibenik. Da je zapravo presudila šibenska veza ili podatak da su u tom trenutku Hajduka vodili rođeni Šibenčani Branko Grgić i Ante Žaja.

Sustav momčadi

Znači li to da i možete biti prevaga kao bivši prvotimac Hajduka i Osijeka, te kao čovjek sa zagrebačkom adresom?
- Zadržao sam, dakako, neke stare kontakte, ali puno se toga promijenilo otkako sam nosio dres Hajduka i Osijeka. Ne samo ljudi, već i navike. I relacije među klubovima.

Ima li na Šubićevcu „unutarnjih rezervi“? Mogu li konkurenciju zaoštriti domaći talenti poput Laće, mlađeg Raka, Grdića, Đakovića i Brkića?
- Oni su mahom bili u pričuvi u Drugoj ligi, a sad ih čeka viši, zahtjevniji rang. O njima, a ne o meni ovisi hoće li se ugurati u uži krug prvotimaca. Trener je taj, koji vježba igrače, promatra njihov rad i napredak. No, nogometaš praktički sam sebe promovira u prvotimca. Još nisam upoznao trenera, koji bi u momčad uvrstio slabijeg, a zapostavio boljeg igrača!

Otvara li plasman u Prvu ligu i mogućnost promjene sustava igre? Posebice, ako sve promatramo kroz potrebu za bržim, funkcionalnijim igračima.
- Ne, neću ja nametati svoj sustav momčadi. Posegnut ću za onakvim načinom igre kakav odgovara karakteristikama naših prvotimaca. Sadašnjih i budućih. Stoga, nije isključena promjena sustava igre.

Kad će oživjeti Šubićevac u nogometnom smislu? Ne samo u pogledu infrastrukturnih zahvata.
- Logično je da pripreme počnu u prvim danima srpnja ili 6 -7 tjedana prije početka prvenstva. Prvoligaški kalendar, kao što znate, još nije preciziran.

Vjerujete li da će dotad biti poznata i nova lica na Šubićevcu?
- Optimist sam u tom pogledu, jer su neki pregovori već počeli. Što kriti i da nam se nude i neki kvalitetni igrači! Bilo bi sjajno, kad bi na prvoj prozivci imali sve buduće, jesenske prvotimce. No, teško je vjerovati, ako već računamo na posudbe igrača iz velikih klubova, da će nam oni stići odmah. Vjerojatnije je da ćemo krenuti bez njih. Njihovo eventualno kašnjenje neće, dakako, promijeniti našu temeljnu želju da u prvoligaškoj utrci budemo ravnopravni svima, osim Dinama i Hajduka.

Spomenuli ste Dinamo. Vjerojatno ste ovih dana u Zagrebu sretali dinamovce i druge zagrebačke nogometne djelatnike. Što oni kažu na prvoligaški povratak Šibenika?
- Nisam, vjerujte mi, čuo nijedno negativno mišljenje. Sve se svodi na jasnu tezu: Šibenik se vratio tamo gdje mu je oduvijek bilo mjesto, završio je Rendulić.

22. travanj 2024 12:22