StoryEditorOCM
Košarkanajmlađi u ligi

‘Koalicija‘ s Murterom daje rezultate: košarkašice Vodica odradile odličnu sezonu, razgovarali smo s trenerom Borom Vukovićem

Piše Borislav Juras
20. svibnja 2021. - 16:37

Treće mjesto na kraju sezone u Prvoj ligi (što je drugi državni rang) je učinak kojemu se krajem prošloga ljeta teško tko mogao nadati među košarkašicama Vodica. Neumorni, uporni trener Bore Vuković ipak je u nešto manje od godinu dana uspio podignuti mlade igračice da mogu parirati i pobjeđivati većinu konkurentica u ovome seniorskom rangu. Prejaki su bili jedino Brod na Savi (novi član Premijer lige) i zagrebačka Orka.

"Bili smo u teškoj situaciji. Na kraju prošle sezone nam je ostalo jako malo cura koje zadovoljavaju kriterije da mogu igrati prvu ligu. Imali smo samo dvije juniorke, Barbaru i Ivu Vunić. Sanirali smo tu situaciju na zadovoljavajući način. Srećom, priključila nam se Petra Juričev Grgin, a dio utakmica su odigrale Tabula i Chiabov. Uz još poneku kadetkinju, ostatak sastava su nam činile mlađe kadetkinje. Stoga je bilo za očekivati da su iskustvom i fizikalijama inferiorne suparnicama, pa je bilo problema, igra nam je patila u sudaru s agresivnijim obranama. Neovisno o tome, sva ta djeca su napredovala, napravila iskorak tijekom sezone", zadovoljno je konstatirao Vuković.

Rezultat mu, logično, nije bio prioritetan ove sezone.

"Na početku nismo imali igračke resurse da bi se fokusirali na to, iako se tijekom sezone i otvorila prilika za značajniji rezultat. Meni je bitnije da su mlade cure dobile priliku odigrati što više utakmica. Koliko su stvarno uspjele napredovati, moglo bi se vidjeti iduće sezone. Zasad znamo da ostajemo bez Barbare Vunić, da će nam opet trebati neka iskusnija igračica barem na centarskim pozicijama."

Srebro kadetkinja

U seniorskoj ligi, značajnu su ulogu imale tri mlade košarkašice koje su došle iz Murtera (Pirjak, Turčinov, Ježina). One bi Vukoviću, uz Katarinu Vunić, trebale biti nositeljice igre mlađih kadetkinja u utakmicama dalmatinske lige, sastava koji možda može i do značajnijeg rezultata u državnim okvirima! Za podsjetnik, niz osvajanja medalja vodičkih mladih košarkašica je završio srebrom kadetkinja 2018. godine.

"Naša suradnja s Murterom je plodna već godinama, a mlađim kadetkinjama smo priključili i dvije cure iz Drniša i Knina, pa imamo potencijalno zanimljiv sastav. Igramo i ligu djevojčica dobi do 13 godina, zasad na otvorenim terenima."
Kao i njegovi kolege, i Vuković se žali na značajan manjak utakmica za mlade igračice. Uzrok su, naravno, epidemiološke zabrane treniranja i igranja u mlađim uzrastima...

"Ovo je već druga problematična sezona. Prošlu smo samo kadetsko prvenstvo uspjeli odigrati. Sad smo u situaciji da ne znamo ni koliko djece imamo u klubu. Izgubljen je ritual treniranja i igranja, cure nemaju cilj. Kad usvoje potrebne vještine, trebale bi igrati bar jednu utakmicu svaki vikend. U normalna vremena svaka bi ih odigrala po 60, 70 u sezoni, što je danas neizvedivo. Vidjet ćemo na čemu smo tek kad se stanje stabilizira. Očekujem da ćemo barem tijekom ljeta dobiti mogućnost da nešto redovitije radimo s njima", kazao je Bore Vuković.

23. travanj 2024 09:24