StoryEditorOCM
OstaloOd 19. lipnja do 3. srpnja

Predstavljen kompletan program šibenskog MDF-a: Doznajte što vas sve čeka u 14 festivalskih dana

Piše šibenski.hr
2. lipnja 2021. - 12:40

Danas je u novootvorenoj Spomen sobi Ive Brešana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku predstavljen program 61. Međunarodnog dječjeg festivala koji će se održati od 19. lipnja do 3. srpnja. U četrnaest festivalskih dana publiku očekuje osamdesetak kazališnih izvedbi, 33 radionice s preko 500 polaznika, španjolski labirint na glavnom gradskom trgu, bogat program ulica i trgova te glazbeni i filmski program uz prijenos uživo na nacionalnoj televiziji. Program su predstavili Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku i MDF-a, Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, te savjetnica ministrice kulture i medija, Iva Hraste Sočo. Posebno je zadovoljstvo najaviti da je Festival zadržao predznak – međunarodnog događanja.

'Zadržali smo sve komponente koje klasično prate MDF, dakle, dramski, likovni, filmski i literarni program. Jedina iznimka ove godine je da smo ove godine odlučili preskočiti sportski dio MDF-a, tj prebaciti ga na iduću godinu. Posebno smo ponosni zbog odluke da na simboličnoj razini imamo i taj međunarodni aspekt, nakon što smo od kolega diljem zemlje, doznali da oni to toga odustaju za ovu godinu, što je još jedan kuriozitet Festivala', kazao je na predstavljanju ravnatelj, Jakov Bilić.

Za manje od tri tjedna Festival će na ljetnoj pozornici ispred UNESCO-ve katedrale svetog Jakova otvoriti Vaiven cirkus iz Španjolske s predstavom 'Esencija' uz izravan prijenos na nacionalnoj televiziji. Četrnaest dana kasnije, na istom mjestu Festival djeteta zatvorit će Kataklò Athletic Dance Theatre iz Italije.

Odluka vodstva Festivala je da se jezgra dramskog programa prebaci na ljetnu pozornicu na otvorenom, a naglasak stavi na program trgova i ulica koji je ove godine povjeren savjetniku, Mariju Kovaču.

'Vjerujemo da će taj program biti poprilično atraktivan za djecu, roditelje, bake i djedove i sve one koji budu pratili djecu', priznao je ravnatelje, dodajući:'Imat ćemo i devet likovnih izložbi, a nastavljamo i suradnji s Fondacijom Mersad Berber koja će ove godine imati radionicu za djecu, ali i veliku izložbu u Galeriji svetog Krševana koja će ostati cijelo ljeto'.

MDF će ove godine na ljetnoj pozornici ugostiti i popularni glazbeni show A strana u suradnji s mladim glazbenicima i Antom Gelom koji će održati dva koncerta, 20. i 21. lipnja. Prve večeri izvedbom pjesama za djecu Rajka Dujmića odat će počast velikom hrvatskom glazbeniku, dok će večer nakon biti održan koncert 'Veliki za male' kada će izvoditi pjesme hrvatskih autora za djecu.

Program seli i na Poljanu gdje će biti postavljen 200-ak kvadrata velik didaktički labirint iz Španjolske, a bit će iskorišten i amfiteatar između Poljane i zgrade Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

Za Festival je ove godine izdvojeno 1,5 milijuna kuna zahvaljujući podršci Grada Šibenika, Šibensko – kninske županije te Ministarstva kulture i medija RH. Posebno hvala, ravnatelj Bilić, poslao je svim onim donatorima i sponzorima koji su dali i najmanji, ali značajan doprinos zbog čega ove godine publika može uživati u bogatom festivalskom programu.

'Svako otvaranje MDF praktički znači povratak u život ovog grada pogotovo nakon gotovo dvije teške godine pandemije u kojima je bilo zahtjevno održati u funkciji sve ljude zaposlene u kulturi, a koji su ostali bez ljudi, bez kretanja. Bilo je zahtjevno, ali je Grad uspio ne samo sačuvati svoje kulturne djelatnike i institucije nego im je osigurao i primjeren status. Između ostalog, uspjeli smo financijski zatvoriti Festival. MDF će uvijek imati podršku Grada te se nadamo da ćemo iduće godine napraviti korak naprijed posebno u ovom međunarodnom aspektu' , najavio je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, dodajući:'Nadam se da će šušur otvaranja podsjećati na ona prošla dobra stara vremena'.

Da nije bilo lako, ali da se isplatilo na predstavljanju programa priznala je i savjetnica ministrice kulture i medija RH, Iva Hraste Sočo, koja je kazala kako resorno Ministarstvo podržava Međunarodni dječji festival u Šibeniku kao nacionalni festival i jedinstvenu kulturnu manifestaciju međunarodnog ugleda.

'Nakon prošlogodišnjeg programa kad su sudjelovali hrvatski izvođači, veseli nas što ćemo u ovoj godini vidjeti čak tri inozemna gostovanja. I ovogodišnji Festival karakterizira bogat i raznovrstan program i drago nam je da unatoč otežanim okolnostima uslijed pandemije koronavirusa Festival nije stagnirao ni u programskom ni u organizacijskom smislu na čemu čestitam vodstvu Festivala', istaknula je Hraste Sočo.

Dodajmo da MDF u svom 61. Izdanju prati i odluku Ministarstva da se 2021. godina obilježi kao Godina čitanja pa u Šibenik na Festival ponovno stiže Monte Librić, a i poznate i manje poznate osobe iz javnog i društvenog života spremaju se čitati djeci na Festivalu.

U radioničkom dijelu programa djecu čekaju voditelji poput Nika Titanika, Anamarije Asanović, Rije Trdin, Ljiljane Velkovske i mnogih drugih poznatih imena iz zemlje i svijeta.

20. travanj 2024 09:20