StoryEditor
Ostaloulaz ograničen

Odgođena najavljena premijera u šibenskom teatru: Molierov ‘Amfitrion‘ igrat će 28., 29. i 30. travnja

Piše MARiJA LONČAR
6. travnja 2021. - 17:33
U Kazalištu Marina Držića premijerno je izveden 'Amfitrion'Hrvoje Margaretić

Nova premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku "Amfitrion" J. B. Moliera u dramaturgiji i adaptaciji Ivane Vuković te režiji Helene Petković nastala je u koprodukciji s dubrovačkim Kazalištem Marina Držića, a pred šibenskom publikom trebala je zaigrati iza uskrsnih blagdana.

No, kako javlja voditelj marketinga, prodaje i promidžbe šibenskog teatra Tonko Tolić, zbog epidemioloških razloga termini šibenske premijere odgođeni su za kraj travnja.

Naime, "Amfitrion" u kojem glume Franka Klarić i Ana Perković iz ansambla šibenskog HNK, a kostime je osmislila Sara Lovrić Caparin, dok ostatak glumačkog i autorskog tima dolazi iz Kazališta Marina Držića, svoju je premijeru imao u Dubrovniku 26. ožujka te je bilo najavljeno da će premijera u Šibeniku biti održana 9. travnja.

Novi termin sada je 28. travnja u 20 sati, nakon čega će, 29. i 30 travnja, uslijediti i dvije reprizne izvedbe. Budući da je broj gledatelja i dalje ograničen na 48, iz šibenskog kazališta pozivaju publiku da na vrijeme nabavi svoje ulaznice.

– "Amfitrion" je Molièreov mitološki komad, a tematizira sudbinu istoimena lika iz grčke mitologije, Kreontova suvremenika i sugrađanina, te Heraklova očuha. Radnja se odvija nakon što se Amfitrion vraća iz rata u kojem je išao osvetiti Alkmeninu braću, što je bio njezin uvjet za njihov brak. U toj osveti pomagao mu je i sam Zeus, odnosno Jupiter. Međutim, dok je Amfitrion u osvetničkom pohodu, Jupiter je u ljubavnom pohodu na Alkmenu, prerušen u lik Amfitriona.

U produkciji KMD-a i HNK Šibenik te u režiji Helene Petković i adaptaciji Ivane Vuković, zadržavajući osnovnu premisu radnje, strukturu zabune i egzistencijalne dileme, ali korištenjem suvremenog jezika i konteksta, Amfitrion će zaživjeti u današnjem svijetu i kazalištu, čime će se komičnost i aktualnost samo potencirati – navode u šibenskom HNK-u u kratkom opisu samog komada, vjerujući da će i ovaj put ljubitelji kazališta u Šibeniku doći na svoje.

30. srpanj 2021 08:07