StoryEditor
OstaloPremijera u HNK-u

Moliereov Amfitrion na šibensko-dubrovački način: glumci i autorski tim pozvali publiku u postmodernistički pakao

Piše Marija Lončar
27. travnja 2021. - 11:55
U Kazalištu Marina Držića premijerno je izvedena predstava ”Amfitrion” u režiji Helene PetkovićHrvoje Margaretić

Nakon dubrovačke, na red je došla i šibenska premijera. Predstava Amfitrion u režiji Helene Petković, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika u šibenskom će teatru premijerno biti izvedena sutra, u srijedu, 28. travnja, u 20 sati.
Riječ je o prvoj suradnji ovih dvaju kazališta, kazao je ravnatelj Jakov Bilić u kojem šibenske snage predstavljaju glumica Franka Klarić i Ana Perković te kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, a dodatno su je ojačale i, kako je kazao, neke "korijenske veze" same redateljice.

- Radi se o tekstu Ivane Vuković, mlade dramaturginje, prema motivima Molierova Amfitriona. Premijera u Dubrovniku bila je 26. ožujka i prošla je jako lijepo i uspješno. Spletom određenih okolnosti, mi smo morali terminski odgoditi šibensku premijeru, ali mi je drago da smo ovaj projekt uspjeli dovući do kraja. Ovo je posljednja, ovosezonska premijera u našem kazalištu, a drago mi je i što ju je radila dosta mlada ekipa. Među njima i moja kolegica s akademije, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec koja je, ako se ne varam, među prvima upisala oblikovanje svjetla na zagrebačkoj Akademiji. Hvala svi kolegama na naporu da ovaj projekt iznesemo do kraja s obzirom na sve okolnosti i ovu nesretnu koronu u kojoj se radilo – kazao je Bilić.

image
Slijeva: Srđana Šimunović, Branimir Vidić, Bojan Beribaka, Hrvoje Sebastijan, Franka Klarić, Ana Perković i Pavle Vrkljan
Vedran Jerinić

Četiri puta do sada s dubrovačkim, a prvi sa šibenskim teatrom surađivala je redateljica Helena Petković, ističući kako je susret ansambala Šibenika i Dubrovnika, kao dvaju mediteranskih gradova, bio prirodan i dobar.

- Mislim da smo lijepo radili i dobro surađivali. Uživali smo stvarno u procesu. U ovoj adapataciji Molierea, zadržali smo strukturu, ali smo osuvremenili rukopis i dodali niz referenci na suvremeni svijet. Mislim da smo od komedije napravili grotesku, izvukli do maksimuma komične elemente i doveli sve to do groteske i farse. U ovim vremenima i okolnostima mislim da nam je svima skupa potrebna komedija i da publici odlazak u kazalište posluži i kao neka vrsta bijega od svega što nas okružuje. Htjeli smio napraviti jedan hipertrofirani svijet – rekla je Petković.

Svoga Amfitriona Moliere je napisao davne 1668. godine, a u Hrvatskoj je, prije šibensko-dubrovačke koprodukcije, igrao samo u zagrebačkom ITD-u 1997. godine. To je bio i glavni razlog zbog kojeg je komad odabran, reći će dramaturginja Ivana Vuković ističući kako je riječ o vrlo duhovitom i potentnom tekstu.

image
Hrvoje Margaretić

- Potentan je za adaptaciju jer je ostalo dosta rukavaca za pojačavanje ženskih likova koji su kod Molierea dosta pasivni, a kod nas vrlo aktivni i sudjeluju u cijeloj zabuni, a tako i likovi bogova kojima smo dali neki njihov kontekst i predpriču. To nam je otvorilo prostora za osuvremenjivanje jezika, izišli smo iz stiha i onda smo mogli dodavati suvremene reference. Ovo je jedan postmodernistički pakao od predstave, ali mislim da pridonosi duhovitosti i dinamici – zaključila je Vuković.

Uz šibenske glumice Franku Klarić i Anu Perković, u predstavi glume Hrvoje Sebastijan, Bojan Beribaka, Pavle Vrkljan, Branimir Vidić i Srđana Šimunović. Kostimografiju je osmislila Sara Lovrić Caparin, scenografiju Irena Kraljić, a koreografiju i scenski pokret Matea Bilosnić. Oblikovateljice svjetla je Vesna Kolarec, a skladatelj Damir Šimunović.

Nakon premijerne izvedbe u srijedu, šibenska publika imat će priliku Amfitriona pogledati još i u četvrtak te u petak. S obzirom da u gledalištu i dalje može biti 48 ljudi, ulaznice su, očekivno, već gotovo rasprodane.

03. kolovoz 2021 19:09