StoryEditorOCM
OstaloU MALOME MISTU

Kako počinje svaki novi dan u životu Marka Jelića i njegove supruge? Tu je tajnu župan otkrio na nezaboravnoj večeri Kijevskog ljeta

Piše PIŠE JOŠKO DADIĆ
16. rujna 2021. - 19:49

Ovo je bilo najbolje "Kijevsko lito" do sada – riječi su koje su se mogle čuti od brojnih posjetitelja pristiglih sa svih strana Lijepe naše kako bi uživali u 19. po redu tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji koja se u kijevskom zaseoku Bajani podno Dinare održava svakog ljeta od 2002. godine.

Na otvorenoj pozornici održana je još jedna književno-glazbena večer "Kijevsko lito 2021" u sklopu koje su svi nazočni mogli uživati u nastupu književnika Krešimira Bagića, Kemal Mujičića Artnama, Frane Bilića, Lidije Slavić i Renate Dobrić, kao i Ante Nadomira Tadića-Šutre, koji je ujedno bio i voditelj programa.

image
Pogled na župnu crkcu Svetog Mihovila
Stjepan Tomić

Ove godine su dvojica sudionika prijašnjih "Kijevskih književnih susreta", književnici Stipe Grgas iz Zablaća i Miljenko Buljac iz Hrvaca dobili općinski grb kao nagrade Općine Kijevo.

U glazbenom dijelu programu nastupila je operna solistica, sopranistica Antonija Teskera iz splitskog HNK-a, rodom iz Kijeva, uz pratnju splitskog pijanista Zorana Velića te Hrvoje Marić iz Knina, guslar Nediljko Madžar iz Unešića, te KUD Dinara Kijevo.

I ove godine je glavni organizator manifestacije bio Branko Bajan Jale (56), umirovljeni radnik vranjičkog "Salonita", aktivni član KUD-a "Dinara", koji se pobrinuo kako bi ove večeri iz Kijeva svi otišli sretni i zadovoljni, s osmijehom na licu, i velikom željom da sudjeluju i na sljedećem, jubilarnom, 20. Kijevskom litu, koje će se održati dogodine na istom mjestu.

image
Svi su stigli u nošnjama
Stjepan Tomić

– Sretan sam što smo i ove godine, uz pomoć naših pokrovitelja, Šibensko-kninske županije na čelu sa županom Markom Jelićem, i Općine Kijevo, na čelu s Martinom Ercegovcem, te ostalih brojnih sponzora, pokrovitelja i suradnika, uspjeli izvrsno organizirati i ovogodišnju manifestaciju, usprkos koronavirusu, a istu smo organizirali u skladu s preporučenom zaštitom od epidemije – rekao je vidno zadovoljni Branko Bajan Jale.

Suorganizator događanja bila je Općina Kijevo, u čije ime je sve nazočne pozdravio načelnik općine Martin Ercegovac, koji je istaknuo kako se nada da će sljedećih godina ovo događanje prijeći granice Lijepe naše, te kako će se za isto, uz pomoć dobrog marketinga, čuti nadaleko.

image
Pogled na gledatelje u Bajanima
Stipe Tomić

Nazočnima se obratio i župan Marko Jelić koji je istaknuo kako iznimno uživa u ovoj kulturnoj kijevskoj večeri, jer je on ionako veliki ljubitelj poetskog izričaja.

Štoviše, rekao je kako on svakog dana svojoj supruzi pošalje stihove koji je obraduju, a nakon što su poznanice njegove supruge čule za tu njihovu tradiciju, udovoljio je njihovoj zamolbi tako da se sada širom Šibensko-kninske županije širi izvrsna poezija koja ispunjava svoju svrhu.

– S malo riječi se može kazati mnogo toga, a ujedno poezija i svima uljepšava život i dan koji je pred nama – rekao je župan Jelić, dodavši:Jale, organiziraš izvrsne stvari, i ovo je izvrsna promocija i Kijeva i okolice, i Županija će ti i ubuduće pomagati, a neka se uključe i svi ostali – rekao je župan Marko Jelić.

image
Sve jje bile prepuno u Bajanima
Stjepan Tomić

Nakon što su u prvom poetskom ciklusu svi nazočni pjesnici: Krešimir Bagić, Kemal Mujičić Artnam, Stipe Grgas, Miljenko Buljac, Frane Bilić i Lidija Slavić pročitali svoje stihove koji su, prema njihovu mišljenju, najbolje odgovarali ozračju ove kijevske književno-glazbene ljetne večeri, svi su nagrađeni velikim pljeskom publike.

Izrazivši svoju veliku radost i sreću što se po drugi put nalazi među dragim ljudima u Kijevu, u mitskom romantičnom mjestu podno Dinare koje oduvijek povezuje s prelijepom pjesmom "Bili cvitak" i počecima Domovinskog rata te hrabrim Kijevljanima, Renata Dobrić je pročitala prozni uradak koji je napisala, kako je rekla, specijalno za drage Kijevljane i legendarno i napaćeno Kijevo, za "hrvatski Bili cvitak", a u kojem je povezala svoja rodna Kaštela s Kijevom.

image
Branko Bajan Jale, načelnik Martin Ercegovac i župan Marko Jelić
Stjepan Tomić

Zaseokom Bajani ove večeri razlijegala se i pjesma Hrvoja Marića iz Knina, kojemu su se u izvedbi pjesama: "Nije u šoldima sve" i "Oči boje lavande" pridružili i svi nazočni, dok mu se pri izvedbi pjesme "Da mi te je pismom zvati" na prirodnoj pozornici pridružio i autor stihova te iste pjesme Frane Bilić, koji je ujedno nazočne oduševio svojim stihovima o Dalmatinskoj zagori.

Guslar Nediljko Madžar iz Unešića nagrađen je velikim pljeskom zbog toga što je sve nazočne uspio nasmijati i razveseliti svojom kritikom današnjeg svijeta i života, a ništa manje oduševljenje publike nisu izazvali kod publike ni članovi KUD-a Dinara Kijevo, koji su se predstavili s izvedbama kijevske tradicionalne glazbe.

image
Članovi KUD-a Dinara i Hrvoje Marić
Stjepan Tomić

Ova više nego uspješna prekrasna kijevska kulturna večer, na poziv Ante Nadomira Tadića-Šutre završena je dijeljenjem zahvalnica i poklona te s paljenjem baklji u čast HNK Hajduk koji je, kako je Šutra rekao, "zabio tri gola i red je da svi zajedno zapivamo, a bakljada je i u čast velikog hajdukovca, našeg velikog prijatelja koji je svake godine sudionik kijevskih književnih večeri, književnika, dr. sc. Krešimira Bagića".

image
Župan Marko Jelić
Nikša Stipaničev/Cropix

Posveta Cynthi Hansell-Bakić

Kako je istog dana preminula operna pjevačica Cynthia Hansell-Bakić, primadona splitskog HNK i profesorica, Antonija Teskera, operna solistica, sopranistica otpjevala je "Đula pred kućom sjedila" iz opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca te skladbu "Ja ljubim", dok je pred sam kraj večeri otpjevala i "Zvona moga grada", za što je pobrala veliki pljesak publike.
– Ne mogu riječima izraziti svoje golemo zadovoljstvo što sam večeras s ovoliko predivnih ljudi ovdje u svom rodnom Kijevu. Ova je večer za mene posebna i iz tog razloga što večeras po prvi put nastupam u svom rodnom mjestu – istaknula je Antonija Teskera.

18. travanj 2024 08:24