StoryEditorOCM
OstaloSkromnije izdanje

Kako će izgledati ovogodišnji Festival djeteta: Ljetna pozornica bez gledališta, a sve kazališne predstave prebačene na trg kod škole Fausta Vrančića

Piše Marija Lončar
1. lipnja 2020. - 14:04

Međunarodni dječji festival (MDF), koji će ove godine obilježiti svoj 60. rođendan, zbog epidemije koronavirusa izgledat će posve drugačije, prije svega skromnije te će sadržajno biti znatno reduciraniji u odnosnu na ono što je bilo planirano.

Svečano će biti otvoren 20. lipnja predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka "Medo Đuro kod zubara". Riječ je o lutkarskoj predstavi za koji je tekst napisala Ana Tonković Dolenčić, a režiju potpisuje Petra Mrduljaš. Uz svečano podizanje festivalske zastave i sudjelovanje malih šibenskih pjevačkih i glumačkih snaga u protokolarnom dijelu, zagrebačka predstava će biti izvedena na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, između katedrale i Gradske vijećnice.

No, iako je riječ o prostoru koji je, uz samo kazalište, najstarija i svakako najprepoznatljivija festivalska scena, u novom normalnom, ma što god to značilo, ni ljetna pozornica neće biti onakva na kakvu je publika do sada navikla. Gledališta, naime, neće biti, pa tako ni na svečnosti otvorenja, a do kraja 60. MDF-a na toj će se sceni održati još neki događaji, ali ne i kazališne predstave koje će se preseliti na tzv. novu scenu, na trg ispred Osnovne škole Fausta Vrančića.

Međunarodni dječji festival u godini kada slavi 60 godina od utemeljenja, zbog korone ostao je i bez nastupa inozemnih umjetnika i ansambala, gostovanje kojih je u cijeloj državi otkazano još u ožujku, te je većina njih prebačena za sljedeću godinu.

Umjesto planiranih 220 dramskih, lutkarskih, likovnih, literarnih, filmskih i radioničkih programa bit će izvedeno svega 50, ali će se i u tom reduciranom izdanju, svakog dana do 4. srpnja do kada traje 60. MDF, nešto događati, kaže ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić.

-Ako izuzmemo inozemna gostovanja, koja su odmah bila otkazana čim su uvedene epidemiološke mjere, MDF je sveden na četvrtinu kapaciteta od onoga što smo planirali krajem siječnja kada je cijeli program bio skoro definiran. Ipak, nastojali smo da svaki segment MDF bude zastupljen barem nekim programom. Svečano otvorenje s ljetne pozornice koja neće imati tribine za gledatelje, izravno će prenositi HRT, a već sutradan, 21. lipnja na Svjetski dan glazbe tu će se održati jedan glazbeni program posvećen djeci i glazbi. Ni tu neće biti gledališta, jer je najam tribina jednostavno previše skup da bi u njemu sjedio tek mali broj gledatelja budući da moramo poštivati epidemiološke mjere razmaka među publikom i udaljenost od izvođača – kazao je Bilić napominjući kako je i festivalski proračun znatno smanjen, ali u kazalištu intenzivno rade kako bi osigurali i dodatne izvore finaciranja, jer novca, reći će Bilić, kada je riječ o festivalima, ni u normalnim okolnostima nikada nema dovoljno.

-Sve kazališne predstave izvest će se na novoj sceni kod OŠ Fausta Vrančića. Neće ih biti ni u kazalištu, jer tamo, s obzirom na važeće epidemiološke mjere u parteru, primjerice, može stati svega 25 ljudi. U kazalištu ćemo imati neke druge programe, a predstave, kako sam rekao, izvodit će se na novoj sceni, jer to možemo jednostavnije i jeftinije organizirati nego na ljetnoj pozornici, s tim da ćemo gledalište drugačije postaviti kako bi, uz poštivanje epidemioloških mjera, moglo primiti više publike. Također, svakog dana ista predstava igrat će dva puta – istaknuo je Bilić.

Dodaje, kako se unatoč svim tim ograničenjima i restrikcijama, pazilo da se zadrži umjetnička razina svih programa, zbog čega je zahvalan svim teatrima koji će doći u Šibenik, posebno kolegama iz Zagreba koji su osim korone pogođeni i potresom, ali su našli mogućnosti i načina da svoje predstave pripreme i prilagode izvedbi na otvorenoj šibenskoj sceni kod OŠ Fausta Vrančića.

-Održat će se i filmski program na Gorici, ali u nešto skraćenijoj varijanti. Imat ćemo i radionice. U ovom trenutku ne mogu reći koje i kada će se održavati. Pratimo epidemiološke mjere i neke ćemo odluke donijeti u zadnji tren. U svakom slučaju upis u radionice obavit ćemo online, ali o svemu tomu više će se znati do kraja tjedna. Jedno nam još "visi" program po ulicama i trgovima s obzirom na njegovu specifičnost i prostore kojim cirkuliraju ljudi. To još moramo vidjeti kako ćemo moći organizirati – kazao je Bilić.

Krajem tjedna u Šibenik bi trebala doći i ministrica kulture i predsjednica Festivalskog vijeća Nina Obuljen Koržinek i tada bi cijeli program 60. MDF-a trebao biti predstavljen javnosti.

19. travanj 2024 14:46