StoryEditorOCM
OstaloKulture ima i u koroni

Dobra energija i dobri glumci na dobrom festivalu. Poznata glumica petropoljskih korijena pokrenula kazališni festival u Drnišu

Piše Marija Lončar
9. travnja 2021. - 09:16

Koroni usprkos, neizvjesnosti i nesigurnosti koje pandemija već više od godinu dana unosi i u kazališni život, Ecija Ojdanić i njezin teatar Moruzgva idu dalje. Štoviše, nepokolebljivo grabe naprijed. U suradnji s Turističkom zajednicom Drniš i direktoricom Ivanom Menđušić, Ojdanić je u pokrenula kazališni festival znakovita naziva GOOD FEST – Glumci u Drnišu.

Neka se i u tome, reći će, osjeti dobra energija koju žele prenijeti na sve posjetitelje. Festival će se održati od 23. do 27. srpnja, najvećim dijelom na središnjem gradskom trgu Poljani, a i program je već u cijelosti utvrđen.

-Moram reći da s obzirom na pandemiju ne znamo kakve će biti epidemiološke mjere, ali se nadamo smirivanju situacije. Budući da se sve održavati na otvorenom, a i prema prošlogodišnjem iskustvu, znamo da je u takvim uvjetima rizičnost minimalna. Usto vjerujemo da će do tada i procjepljenost biti veća – optimistično će Ojdanić dok otkriva kako je već neko vrijeme bila zaokupljena mišlju o takvom festivalu u gradu u kojem je provela najranije djetinjstvo prije negoli se s obitelji preselila u Split.

Svoje petropoljske korijene, majka joj je Drnišanka, a otac iz Kljaka, uvijek je rado isticala i vrijeme je bilo, kaže, da se oduži kraju koji joj je puno dao i uz koji je toliko vezana.

-Drniš je nepravedno zapostavljen, a to je jedan dragulj, kraj bogate kulturne baštine koji je dao toliko umjetnika, jednog Ivana Meštrovića, i prekrasne prirode. To je naša Provansa. Zato preko ovog festivala želim da se vrati dug tom kraju, da se on afirmira, a što za to može biti bolje od kulture. Kada me je Ivana Menđušić iz TZ Drniš u prosincu prošle godine pozvala na suradnju predložila sam glumački festival, a ona je brzo shvatila kako to može snažno odjeknuti. Prvotna ideja je bila da glumci u tih pet dana, koliko traje festival, obilaze drniški kraj, ali s obzirom na situaciju oko epidemije i da nije bilo dovoljno vremena da sve to pripremimo i dogovorimo s načelnicima okolnih općina, za ovu prvu godinu predstave će se izvoditi na Poljani u Drnišu te jedna u Kljacima ispred crkve sv. Ilije. Ali, radit ćemo na tomu za sljedeće godine, a želja nam je da program imamo i na Roškom slapu, da obogatimo kazališni i da ubuduće imamo i glazbeni program – govori Ojdanić.

Glumci u Drniš ovoga ljeta donose obilje smijeha i nagrađivanih predstava. Drniška publika imat će tako priliku vidjeti najnoviju predstavu kazališta Moruzgva "Majstori" Ane Tonković Dolenčić u režiji Krešimira Dolenčića, premijerno izvedenu lani u rujnu. Neće to biti jedina Moruzgvina produkcija na GOOD FEST-u. Izvest će još i svoj nagrađivani Cabaret "Preko veze" za koji tekst i režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Jedna festivalska večer rezervirana je pak i za Eciju Ojdanić i hit monodramu Vla Vla Vlajland Cabaret. Festival u gradu na rijeci Čikoli ne bi mogao proći bez još jedne Drnišanke – Arijana Čulina i njezine mono-komedije Disco baba, a sa sjevera Hrvatske, iz Varaždina, glumačkom pohodu na Drniš pridružit će se i Jan Kerekeš s monodramom Krtice za koju je napisao i tekst, a režiju potpisuje njegov otac Ljubomir Kerekeš.

Ojdanić ističe kako je, s obzirom na okolnosti, program prvog izdanja GOOD FEST-a skroman, no cilj je da manifestacija postane tradicija i da Drnišu donese prepoznatljivost na karti kulturnih događanja Hrvatske te da u njemu uz građanke i građane Drniša i drniškog kraja, uživaju ljubitelji kazališta iz drugih gradova koji će zbog toga imati razlog više da posjete Drniš.

Uz TZ Drniš, GOOD FEST podržavaju i Grad Drniš, te TZ Šibensko-kninske županije kao i Grad Zagreb. Iako je u ovo doba korone još teže doći do sponzora, barem kada je riječ o kulturi, neki su, kaže Ojdanić, ipak prepoznali posvećenost i ambiciju organizatora. Uostalom, i u vrijeme korone, vjeruje glumica, prave ideje nailaze ipak na plodno tlo.

-Jako sam ponosna na to što smo ovaj festival zaokružili za samo tri mjeseca. Naravnom, nisam sama u tomu, za dobru ideju trebaju ljudi. Uz Ivanu Menđušić koja je odmah prepoznala potencijal festivala, imam i odličan tim iza sebe, a tu su i naši operativci Tanja Tušek i Antonio Grozdanoski. Motiv da ovo radimo naše je nastojanje da kazalište opstane da se održi kontakt s publikom i kontinuitet igranja – rekla je Ojdanić.

20. travanj 2024 09:24