StoryEditorOCM
KnjigeInicijativa

Predstavljen projekt Šibenik - grad književnosti: Klupe za čitanje i mural posvećen Ivi Brešanu

Piše Marija Lončar
21. listopada 2020. - 13:29
Predstavljanje projekta Šibenik, grad književnosti, financiran sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.  Nikša StipaniInčev/Cropix


Nije moglo bolje! U Mjesecu hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić predstavljen je projekt Šibenik – grad književnosti. Pokrenula ga je šibenska studentica kulture i turizma u Puli Danijela Grubišić s ciljem afirmacije čitanja kod mladih, koji se, kako je rečeno, ne mogu pohvaliti osobitim čitalačkim navikama. Projekt je prošao i dobio sredstva na natječaju Europske snage solidarnosti Europske unije, a trajat će do kraja siječnja 2021. godine.

-Želimo aktivirati mlade da više čitaju djela lokalnih pisaca. Također, planirano je na javne površine postaviti klupe za čitanje te organizirati radionice i rasprave o književnosti. Predviđeno je i da se jedna javna površina oslika likom književnika Ive Brešana – istaknula je Grubišić.

Prvi događaj u sklopu projekta najavljen je već 6. studenog kada će biti održana panel rasprava, a teme je odnos grada prema književnosti i književnicima. Održat će se u šibenskoj knjižnici koja je i partner projekta. Potaknulo je to ravnatelja Vilijam Lakić da podsjeti kako je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić još ratne 1992. godine pokrenula svoju izdavačku djelatnost. Do danas je u različitim bibliotekama objavljeno više od 150 naslova među kojima je značajan broj belerističkih knjiga te izdanja iz šibenske književne i kulturne baštine. Svoj doprinos poticanju čitanja i popularizaciji knjige knjižnica daje i djelovanjem svog kluba čitatelja, kreativnim radionicama te književnim natječajima kao što je onaj na najbolju kratku priču, odnosno haiku pjesmu. Pobjednici potonjeg natječaja bit će proglašeni upravo u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Projekt Šibenik - grad književnosti podržala je i kulturna udruga Fotopoetika koja već neko vrijeme, malim koracima, ali s velikim entuzijazmom i upornošću organizira brojna književna događanja i festivale. Fotopoetika je zaslužna što su Šibenik i Jadrija dobili prve male, besplatne knjižare na otvorenom, a odnedavno je pod okriljem udruge, književnica i prevoditeljica Maja Klarić osnovala Bookmobile, prvu pokretnu knjižaru u županiji, ako ne i u Hrvatskoj.

24. travanj 2024 07:21