StoryEditorOCM
Knjige‘Librić u Perivoju‘

Olja Savičević Ivančević u Šibeniku otvorila 2. Sajam dječje knjige: pogledajte kako je bilo na najslađoj promociji zbirke pjesama

Piše Šibenski.hr
28. lipnja 2022. - 08:55

Možda o književnosti nije popularno ni pričati ni pisati, ali se mora. Možda nije 'in' reći da čitaš knjige, ali je čitati potrebno i ljekovito. Zašto – danas je na to pitanje odgovor dala poznata hrvatska književnica, Olja Savičević Ivančević koja je svojim gostovanjem u Šibeniku praktički otvorila 2. Sajam dječje knjige 'Librić u Perivoju' u organizaciji Monte Librića koji je počeo jučer kao partner 62. Međunarodnom dječjem festivalu koji se pak do 2. srpnja održava u Krešimirovom gradu.

Olja je tako jučer u Šibeniku imala najslađu promociju zbirke pjesama za djecu i odrasle 'Zaljubljena u čitav svijet' za koju ne skriva da je povezana s onom 'Bit će strašno kada ja porastem' koju je kao tinejdžerica izdala i promovirala upravo na Festivalu djeteta u Šibeniku.

ZALJUBLJENA U ČITAV SVIJET

Perivoj Roberta Visianija u srcu Šibenika živnuo je već u 9 sati kad je tamo počelo nekoliko radionica za djecu u okviru 62. MDF-a, među ostalim i 'Librić u Perivoju' koji na svojim štandovima Faustusima, izgledom u čast poznatog šibenskog izumitelja i humanistu, Fausta Vrančića, nudi tri tisuće naslova.

Monte Librić i ove se godine prihvatio partnerstva i svojim sadržajem obogatio festivalski program u onom literarnom i radioničkom dijelu.

'Librić u Perivoju' je u ponedjeljak ugostio poznatu splitsku spisateljicu i pjesnikinju, čija su djela uvrštena u mnoge domaće i međunarodne antologije poezije i proze,  Olju Savičević Ivančević. Olja je malim čitateljima predstavila svoje novo književno djelo za djecu 'Zaljubljena u čitav svijet'.

Librić u Perivoju zaista nije mogao početi na ljepši način.

image
Zrinka Magazin/MDF

'Pa da. Radi se o maloj djeci tako da nakon čitanja pjesmica iz zbirke dali smo im zadatak da crtaju na temu rime i na temu onog što su čuli u pjesama tako da su njihovi crteži pjesma za sebe.  Meni je posebno drago što sam u Šibeniku nakon toliko dugo godina jer sam ja bila tek nešto malo starija od njih kad sam poput njih dolazila u Šibeniku na nekoliko dana na slična događanja - priznala je književnica koja je svoju prvo zbirku pjesama objavila već sa 14 godina i to usko vezano uz Međunarodni dječji festival.

- Jedno od mojih lijepih sjećanja na Festival je kad sam s časopisom Oblutak, koji je krajem osamdesetih izdavala jedna novina, tu s još nekoliko djece pisala jedan roman. To je bilo moje prvo gostovanje na Festivalu djeteta u Šibeniku. Tada sam imala 12 godina. Nakon toga sam, koju godinu starija, baš ovdje u Šibeniku gostovala s prvom pjesničkom zbirkom i predstavljala neke svoje prve pjesme. Tako da je ovo neki nastavak te priče - kazala je s osmijehom književnica koju su mališani jutros rado slušali, 'sklapali' rime,  a potom crtali što su čuli.

ČITANJEM DO BOLJEG I SRETNIJEG SEBE

Ima Olja štošta reći o tome koliko danas djeca čitaju knjige, odnosno koliko, za početak, roditelji čitaju svojoj djeci.

- Možda roditelji danas nemaju baš toliko vremena. Ali opet, nekako mi se čini da se uvijek više – manje jednako čita, da ta brojka nešto dramatično u padu ili porastu. Mislim da je danas čitanje za djecu i roditelje važno iz nekih drugih razloga koji prije nisu dolazili toliko u prvi plan, a to su da nam je potreban mir, koncentracija, vrijeme koje provodimo zajedno. Potrebno nam je vrijeme u kojem se možemo povezati sa svojom djecom, a knjige nam u tome jako mogu pomoći. Osim toga, razvijaju vokabular, način razmišljanja, maštu, empatiju i na neki način pripremaju ih za život i ne samo za to da budu uspješniji u školi nego i da budu bolji ljudi, a kad si bolji čovjek, onda si i sretniji čovjek - savršeno je poentirala književnica za djecu i odrasle za koju možemo kazati da je MDF bila stanica na putu uspješnog, boljeg i sretnijeg čovjeka.

'Librić u Perivoju' nastavlja se i danas, u utorak, 28. lipjan, bez Olje, ali s nekim novim književnicima koji će djecu uvesti u svijet lijepe pisane riječi i šarenih crteža. Od 9 sati predstavlja se knjiga 'Raščupani' autorice Ines Marciuš Kruljac i ilustratorice Jasmine Kosanović. U 10 sati slijedi likovna radionica 'Luda frizura' na temu pročitanog. 

18. travanj 2024 14:11