StoryEditorOCM
IzložbeVlakom prema jugu

‘U to vrijeme bila je avantura doći do Danila‘: izložba o 60-godišnjoj suradnji Muzeja grada Šibenika i Instituta za arheologiju

Piše Marija Lončar
11. studenog 2021. - 16:17

Vlakom prema jugu nova je izložba otvorena u Muzeju grada Šibenika, intrigantnog naziva koji će mnoge najprije asocirati na istoimeni poznati film Petra Krelje s još poznatijom glazbom i pjesmom Arsena Dedića. No, riječ je o arheološkoj izložbi autori koje su Goranka Lipovac Vrkljan, Ana Konestra i Toni Brajković.

Naslovom su se očito poigrali kako bi privukli pozornost javnosti da bi im zapravo ispričali povijest 60-godišnje suradnje arheologa iz Zagreba i Šibenika. Točnije dviju kulturnih institucija: Instituta za arheologiju i Muzeja grada Šibenika i njihovih istraživanja vrlo važnih arheoloških lokaliteta u Danilu i na Murteru, odnosno antičkih gradova Rider i Kolent.

Istraživanja u Danilu, rečeno je na otvorenju izložbe, započeo je još davne 1949. godine Duje Rendić Miočević u suradnji sa šibenskim muzejom. Kasnije su u njima sudjelovali i drugi arheolozi, a njihovi iznimni nalazi predstavljeni su u brojnim radovima koji su i danas okosnica predstavljanja Danila i Murtera široj javnosti.

image
Marija Lončar

Prema riječima samih autora te ravnatelja šibenskog muzeja Željka Krnčevića i ravnatelja Instituta za arheologiju Marka Dizdar izložba se zapravo tek rubno bavi arheološkim nalazima s navedenih lokaliteta, a puno više govori o onomu što je javnosti manje poznato: o tomu kako se radilo, što se na terenu događalo, gdje se spavalo, što jelo i koje su se metode istraživanja koristile, odnosno kako su se vremenom mijenjale.

- U priči s Institutom ja sam već 40 godina. Čini se puno, ali je brzo proletjelo. Suradnja je započela kada je profesor Rendić iz Splita na poziv Frane Dujmovića započeo istraživanja u Danilu. U to vrijeme bila je avantura doći do Danila. Trebalo je iz Zagreba do Perkovića putovati vlakom na drvenim stolicama, a onda bi do Danila studenti išli pješice, a profesori u karu s konjima - kazao je Krnčević.

Zato je za nastanak ove arheološke priče trebalo prekopati puno arhivske građe, odabrati najzanimljivije i najvažnije, a poseban značaj svemu daju kazivanja i sjećanja onih koji su u Danilo i na Murter dolazili još kao studenti, mladi arheolozi ili radnici. Mnogi od njih više nisu među živima pa je izložba svojevrsni hommage svim tim stručnjacima među kojima je i istaknuti šibenski arheolog Zlatko Gunjača.

Izložba Vlakom prema jugu nastala je u godini kada Institut za arheologiju obilježava šest desetljeća djelovanja. Suradnja s Muzejom grada Šibenika nastavlja se i na novim lokalitetima poput Mukoše u Gorišu, a dva nova projekta pokrenuta su i u Danilu.

image
Vlakom prema jugu, izozba: slijeva: Marko Dizdar, Ana Konestra, Goranka Lipovac Vrkljan, Željko Krnčević, Toni Brajković
Marija Lončar
19. travanj 2024 14:28