StoryEditorOCM
BaštinaBura i hladnoća nisu ih omeli

Ususret Međunarodnom danu turističkih vodiča: Merica Mikuličin povela Šibenčane u otkrivanje čak 18 gradskih palača

Piše Marija Lončar
14. veljače 2021. - 16:10

Maske za lice više-manje, jer se sve događalo na otvorenom s ograničenim brojem ljudi pa je bilo moguće održavati razmak, ali bez toplih jakni i kaputa, debelih šalova, kapa i rukavica bilo je nemoguće uputiti se u otkrivanje šibenskih palača. Riječ je o besplatnoj turističkoj ruti po Šibeniku koju je osmislila i vodila turistička vodičica Merica Mikuličin.

Uvod je to u slične akcije koje u veljači povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se obilježava sljedeće nedjelje, 21. veljače, organizira šibenska Udruga turističkih vodiča Mihovil. Te su ture u pravilu tematski osmišljene te traju sat i pol, čak i dva, a pokazale su se punim pogotkom. Naime, izazvale su velik odaziv Šibenčana koji neskriveno uživaju u pričama i novim saznanjima iz prošlosti svoga grada.

Tako je bilo i kada je prije točno godinu dana Merica Mikuličin odlučila sugrađanima pokazati koliko vrijednih zdanja postoji u gradu i kako pored nekih, nerijetko vrlo oronulih, mnogi i prođu, a da i ne znaju da je riječ o palači. U toj šetnji, a korone tada još nije bilo, pridružilo joj se više od stotinu ljudi. Iznad svih očekivanja, toliko da je od govorenja izgubila "dobar glas".

Ove godine, takva se situacija, očekivano, nije mogla ponoviti. Broj posjetitelja bio je ograničen na 25, no zbog jake bure i hladnoće koja je nesmiljeno štipala za nos i lice, Mikuličin ih nije ni toliko očekivala. Ali, prevarila se i ovaj put. Na polaznoj točci, na trgu ispred Crkve vanka Grada okupio se maksimalno dopušten broj, a pokoji šetač pridružio im se kasnije u điru preko Poljane i Kalelarge prema Meduliću i Gorici sve do Trga Republike Hrvatske i katedrale sv. Jakova.

Naposljetku još i do rive, gdje je s crticama iz povijesti dviju najstarijih gradskih palača - Kneževe, u kojoj je danas smješten Muzej grada Šibenika, i Biskupske palače, Mikuličin završila svoju ovogodišnju rutu. U odnosu na lani, ona je ponešto promijenjena, a u nizu palača koje su Šibenačni ovaj put upoznavali našlo se njih čak 18.

- Moja je poruka sugrađanima da vole svoj grad, da upoznaju njegovu prošlost, jer bez nje stvarno nema budućnosti. Bogata je ta naša prošlost, ali eto, Šibenik je imao tu svoju kugu koja je desetkovala stanovništvo, pa je danas do nekih podataka teško doći. Dok primjerice o plemićkim obiteljima poput Draganića Vrančića možete puno toga iskopati i naći milijun priča, o nekima ne možete gotovo ništa pronaći, poput obitelji Teodošević. Ove godine dodala sam dvije nove palače – kuću Chiabov i palaču Dragojević – objašnjava Mikulučin koja je po struci tekstilna tehnologinja, a u Šibenik se iz Zagreba vratila prije dvije godine kada je počela sustavnije istraživati ovdašnje palače, i sama iznenađena da ih se u povijesnoj jezgri nalazi čak 49.

- To je podatak kojim barataju šibenski konzervatori, a ima li ih više ne znam, jer mnoge nemaju imena svog nekadašnjeg vlasnika, nego ih se naziva barokna ili gotička palača. To je zbog toga, jer nemaju grb, ali imaju sve druge odlike palača. Inače, kao vodičica radila sam još dok sam bila u Zagrebu i tu sam se bavila kurijama, dvorcima i palačama, pa su me ta zdanja, koja sam dok sam bila u srednjoj školi kao i mnogi drugi u Šibeniku zvala kućama, zanimala i kada sam se ovdje vratila – rekla je Mikuličin.

U tom nizu, jedna palača posebno se nameće svojoj ljepotom i bogatstvom stilskih obilježja i ukrasa.
-Palača Foscolo je najljepša. Posebna je zato što ima šest neobičnih prekrasnih reljefa. Na drugim palačama prozori su puno jednostavnije ukrašeni, a ovi su zaista posebni. Svega tu ima od neobičnih anđelčića, mrtvačkih glava i muških glava, do kentaura, pauna bez glave i Navještenja. Posve nevjerojatno, a kako je palača u uskoj ulici morate naći neki kut da biste vidjeli pročelje ili spustiti se čak do trga kod katedrale da biste vidjeli ostatak – objašnjava Mikuličin te najavljuje svoj sljedeću turističku priču. Bit će, kaže, vezana uz Nikolu Firentinca.

U međuvremenu, do kraja veljače u razgledavanje grada, Šibenčane će povesti njezini kolege i kolegice, napomenula je predsjednica Udruge turističkih vodiča Tina Biluš.

-U nedjelju, 21. veljače pripremamo šetnju Šibenikom ili Vodicama. U Šibeniku će građane dočekati Zlatka Rodin, od milja zvana Faustica, jer teško je naći neku informaciju o Faustu Vrančiću, a da je Zlatka nije već iskopala u nekom arhivu. Istoga dana u Vodicama možete saznati kako je voda darovala ime tom gradu. Do sada još nismo organizirali razgled Vodica, pa nas jako veseli što će to ovaj put napraviti naš kolega Ivan Cukrov. I u posljednjoj nedjelji u veljači u Šibeniku Dario Mikulandra naše će sugrađane povesti putem križa, odnosno križeva – rekla je Biluš.

20. travanj 2024 15:54