StoryEditorOCM
BaštinaDan šibenske baštine

Svaki četvrtak u srpnju i kolovozu: Iz prve ruke poslušajte priče o šibenskoj kapi, botunu, gastronomiji Šibenika. Kupite i djela naših kreativaca

Piše šibenski.hr
7. srpnja 2021. - 10:01

Turistička zajednica grada Šibenika jedan je od 10 partnera na projektu S.LI.DES, financiranog iz programa Interreg Italija-Hrvatska kroz europski fond za regionalni razvoj (ERDF) čiji cilj je očuvanje i promidžba materijalne i nematerijalne baštine, bolje upravljanje turističkim tokovima u staroj gradskoj jezgri i izrada upravljačke ploče za pametno raspologanje resursima i strateško planiranje razvoja turizma u gradovima kojima prijeti prezasićenost turističkim dolascima.

U okviru pilot aktivnosti planirano je testiranje nove turističke usluge ili doživljaja (experience) s ciljem oživljavanja stare gradske jezgre grada Šibenika i promidžbe klapskog pjevanja, upoznavanje domaćih i stranih gostiju s vještinom izrade šibenskog botuna i šibenske kape, te promidžbu specifičnih gradskih vrata i vratnica.

Pored baštine, fokus se stavlja i na tradicionalne, umjetničke i moderne obrte, te svu lokalnu proizvodnju hrane i pića. Cilj je također povećati broj prilika za direktnu prodaju onim obrtnicima koji nemaju prodajni prostor u staroj gradskoj jezgri, a imaju zanimljive ili tradicionalne proizvode u svojoj ponudi.

TZ grada Šibenika u suradnji s Gradom Šibenikom, Veleučilištem u Šibeniku, Muzejem grada Šibenika, Civitas Sacra, udrugom turističkih vodiča Mihovil- Šibenik pokrenuo je pilot projekt pod nazivom Dan šibenske baštine, koji će se održavati osam četvrtaka kroz srpanj i kolovoz s početkom 8. srpnja 2021.

Cjelokupni program koji se sastoji od 5 različitih aktivnosti predstavljenih u programu manifestacije (u nastavku) zasniva se na ideji da jedan dan u tjednu, kroz 8 tjedana, bude dan kada će naši sugrađani, njihovi gosti i rodbina imati priliku čuti iz prve ruke priče o šibenskoj kapi, botunu, gastronomiji Šibenika kroz povijest te razgledavati i kupovati rukotvorine naših obrtnika i kreativaca na sajmu na Maloj loži. Sve to i više, kulminirati će s tradicionalnim klapskim večerima koje će se održavati prema programu u 21h, također na Maloj loži.

Taj dan svim posjetiteljima aktivnosti u Civitas Sacra i Muzeju grada Šibenika biti će omogućen besplatan ulaz i razgledavanje stalnog postava.

19. travanj 2024 02:52