StoryEditorOCM
FotođirZa svaku pohvalu

Šibenski turistički vodiči proveli gradom slijepe, gluhe i osobe u invalidskim kolicima. Hvala što mislite na nas, kažu sudionici

Piše Katarina Rudan
22. veljače 2020. - 13:26

Razgled grada za osobe s invaliditetom organizirali su danas prije podne šibenski turistički vodiči iz udruge "Mihovil" i to povodom  Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se obilježava 21. veljače. Nakon što su se  okupili u Perivoju Roberta Visianija,  krenuli su šibenskim uličicama do Masne ulice, potom do Male lože i crkve sv. Ivana, spustili se na Medulić kod "Civitas sacra" i dalje Kalelargom prema katedrali sv. Jakova.

Bilo je to razgledanje grada za pamćenje, a i vrijeme ih je poslužilo. I organizatori i sudionici vjeruju da nije i posljednji i kad se dogodi nova tura, nadaju se da će im se, kao podrška, pridružiti puno više sugrađana nego danas.

- Ovo je prava stvar i dokaz da nismo zaboravljeni niti mi koji ne vidimo, kao niti gluhe i nagluhe osobe, te osobe u invalidskim kolicima. Jako lijepa gesta od naših turističkih vodiča, a njima je ovo iskustvo potrebno kad u razgledavanje grada vode turističke grupe u kojima ima takvih osoba, rekao nam je predsjednik županijske Udruge slijepih Joso Bagić, koji je sa svojim prijateljima i u društvu videćeg pratitelja Ivana Kunčića došao u razgled grada.

- Definitivno, ovo je dobra prilika da i osobe u kolicima mogu bolje upoznati svoj grad i njegove znamenitosti o kojima će nam pričati stručne osobe. Ovo je super ideja i lijepo je da netko na nas misli, rekla nam je Julija Karadakić, članica županijake Udruge "Aurora" koja okuplja osobe oboljele od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invaliditeta. Slične riječi čuli smo i od članova županijske Udruge gluhih i nagluhih, s kojima je bila Marija Količana, stručni komunikacijski posrednik, odnosno tumač prevoditelj za hrvatski znakovni jezik koja taj posao obavlja u udruzi.

Došla je na "ispomoć" turističkim vodičima Antoniji Slamić i Andreasu Dujmoviću koji su u vođenju gradom bili zaduženi upravo za gluhe i nagluhe osobe. Predsjednica Udruge turističkih vodiča "Mihovil" Tina Biluš bila je u društvu slijepih i slabovidnih osoba, Anita Vukoja i Silvana Šuljak  sa osobama slabije pokretljivosti i osobama u invalidskim kolicima.

- Radi se o jednoj posebnoj turi koju smo osmislili i prilagodili za naše sugrađane, osobe s invaliditetom. Dio je to projekta "Turizam dostupan svima" koji se financira sredstvima Ministarstva turizma i mi smo se opredijelili za osobe s tjelesnim invaliditetom. O preprekama na koje nailaze osobe u invalidskim kolicima u našem gradu, nije potrebno govoriti. To je stara gradska jezgra sa stotinama i stotinama stepenica koja im je u mnogim dijelovima nepristupačna, ali je dostupna slijepim ili gluhim osobama. Mislim da prije svega trebamo mi sami razbiti neke predrasude da te osobe ne mogu doživjeti ljepote grada. Mogu, samo im mi u tomu trebamo pomoći, rekla nam je Tina Biluš. Upravo to šibenski vodiči su i napravili.

 

16. travanj 2024 15:36