StoryEditorOCM
ShowbizNIJE POŠTENO

Zašto su u trajektu Oliver krivo potpisani stihovi? I drugi pokojnici zaslužuju poštovanje. Veliki autori su ignorirani

20. svibnja 2024. - 08:40

Trajekt "Oliver" iz Jadrolinijine flote konačno se otisnuo u plovidbu!

Jučer je, simbolično, isplovio iz Vela Luke i doplovio u Split, prolazeći rutu koja nam je, kroz tolika desetljeća, vraćala obožavanog pjevača nakon ljeta u rodni grad.

U kojem smo ga voljeli, ne samo na pozornicama, nego i u Marmontovoj, na Rivi, na Peškariji, u svakodnevnom životu Splita, čijim je bio dijelom, kao da nikad nije zadobio zvjezdani status.

Raduje nas zato beskrajno i trajekt "Oliver", ugodno će biti sjediti u njegovom salonu, gledati Olivera na crtežima, čitati stihove koji se vjerojatno nikad ne bi pretvorili u hitove da ih upravo on nije otpjevao.

Otpjevao. Maestralno, unikatno, obožavano, ali otpjevao. Ne i napisao.

image
Saša Burić/Cropix

Na trajektu "Oliver", međutim, stihovi koji nisu Oliverovi potpisani su njegovim imenom. Koliko smo vidjeli na fotografijama kolege Saše Burića, na jednom mjestu, ispod stihova: "A iza tebe, k‘o vječnost spora, ostat će samo tišina mora", potpisan je, ispravno, Jakša Fiamengo. Pjesmu "Tišina mora" otpjevao je, dakako, Oliver, i u ušima imamo njegov glas, ali riječi su  Fiamengove.

image
Saša Burić/Cropix

Na drugom mjestu, pak, gdje su otisnuti stihovi Momčila Popadića, "Šaka suza, vrića smija, ća je život vengo fantažija", autor Momo uopće nije potpisan. Velikan pisane riječi i Korčulanin, također.

image
Saša Burić/Cropix

U salonu trajekta na jednom mjestu otisnuti su i stihovi "Prolazim kroz oluje, otkada otišla si, ka mornar bez mora, ja san bez ljubavi", a potpisan je Oliver. Oliver nije napisao te riječi. Njihovi su autori Marijan Ban i Tomislav Mrduljaš.

image
Saša Burić/Cropix

Također i stihovi kultnog "Galeba", koji također krase trajekt "Oliver", pripadaju Tomislavu Zuppi. A potpisan je Oliver.

Zašto ime velikoga autora ne bi stajalo ispod njegova rada? I Oliver bi tako htio. Sigurni smo.

To što smo dobili trajekt koji nosi veliko Oliverovo ime velika je stvar, koja je usrećila tisuće njegovih obožavatelja. Nepotrebna je ovakva brzopletost i aljkavost. Ima mjesta za svih. U našim srcima i na brodovima.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:00