<p>Luka Gusić-Janjić je uz pomoć bespovratnih sredstava Županije kupio strojeve i opremu namijenjene za unaprjeđenje proizvodnje tvrtke ”ALUPLUS”</p>
sam svoj šef

Triljanin dao otkaz u firmi pa svoju dugogodišnju ljubav pretočio u posao koji danas cvjeta! Otkriva kako je uspio

Piše Sara Šarić
Foto Vojko Bašić/Cropix
25. siječnja 2024. - 10:36

Zamislite jutro koje ne započinje zvukom budilice, već uzbuđenjem zbog novog dana koji donosi priliku za ostvarivanje vlastitih snova. Pokretanje vlastitog posla može transformirati vaš život, pretvarajući rad u zadovoljstvo, a posao u strastveni hobi. Identificiranje strasti koja vas pokreće ključno je za stvaranje posla koji će vam pružiti ispunjenje svakog dana, a mi smo porazgovarali s osobom koja je na svoje putovanje onoga što zaista voli raditi, debelo zagazila.

Iako pokretanje vlastitog posla može biti izazovno, mnogi poduzetnici svjedoče o tome da se trud i posvećenost itekako isplate. Uz podršku cijele svoje obitelji, Triljanin Luka Gusić-Janjić, ušao je u svijet vlastitog poslovanja, pokrenuvši tvrtku "ALUPLUS" za proizvodnju vrata i prozora od metala te svoju dugogodišnju ljubav i iskustvo pretočio u posao koji danas cvjeta. 

S ovim poslom, kaže nam, bavio se i ranije. Upoznat s cijelim zanatom i poslom, konačnu odluku da postane "sam svoj šef" i vrati se poslu kojeg voli, donio je nakon pauze na radu u tvrtki koja se bavila proizvodnjom različitih dijelova.

image

Luka Gusić-Janjić je uz pomoć bespovratnih sredstava Županije kupio strojeve i opremu namijenjene za unaprjeđenje proizvodnje tvrtke "ALUPLUS"

Vojko Bašić/Cropix

OD IDEJE DO REALIZACIJE

– Do ideje je došlo nakon što sam primijetio da su potrebe na tržištu sve veće, a ljubav prema ovom poslu je to sve dodatno podigla. Kad sam odlučio pokrenuti vlastiti posao otišao sam iz prethodne tvrtke i svu svoju energiju usmjerio u razvoj "Aluplusa" – objašnjava Luka i nadodaje:

– Bavim se proizvodnjom aluminijske stolarije pa se iza naziva "ALU" krije djelatnost kojom se bavim, a "PLUS" je kvaliteta koju želim plasirati i stalno poboljšavati. Izrađujemo sve što se dotiče građevinske stolarije: prozore, vrata, grilje, klizne stijenke, roletne, ograde... Proizvodi koje radimo imaju nekoliko faza proizvodnje, a posebni su po tome što ih izrađujemo iz profila visoke kvalitete proizvođača "FEAL" od kojeg imamo odličan suport, i u materijalima, i u savjetima, te obuci za nove proizvode. Nastojimo svaki dan biti bolji i kvalitetniji u izradi i pružanju servisa i održavanja kod samog korisnika.

"Aluplus" danas broji nekoliko zaposlenih, a biznis polako prerasta u pravi obiteljski posao. Snažno pojačanje bio je i Lukin stariji sin koji se, nakon rada u inozemstvu, vratio kako bi pomogao u unaprjeđenju i proširenju poslovanja. Danas na sebe preuzima sve veću odgovornost. 

image
Vojko Bašić/Cropix
image

Proizvodni pogon tvrtke "ALUPLUS" za proizvodnju vrata i prozora od metala u Trilju

Vojko Bašić/Cropix

S poslom su, kažu nam, i više nego zadovoljni. Kupci su dijelom iz okolice, ali većina klijenata je sa šireg područja Dalmacije. Za one veće, Luka pojašnjava, pružaju i uslugu sklapanja alustolarije.

Ulaganja u posao

Prostor za samu proizvodnju treba biti velik i dovoljno prostran za sami rad i manipulaciju proizvodima, a trenutno su rješenje pronašli u jednom privatnom objektu u Trilju. Za samu proizvodnju i trenutne kapacitete imaju sve, ali planirano proširenje sukladno potražnji tržišta iziskivat će dodatna ulaganja i povećanje tima.

Ključ uspjeha su dakle strast za poslom kojim se bavite, predanost i kontinuirana ulaganja, a jednu takvu priliku Luki su pružila nepovratna sredstva u sklopu programa "Poduzetnici početnici", usmjerena ka poticanju poduzetničkog duha, koje je dodjeljivala Splitsko-dalmatinska županija. 

– Za nepovratna sredstva saznao sam preko medija i svog knjigovođe koji me uputio i objasnio na koji način da se prijavim. Glavna motivacija za prijavu bila mi je želja za unaprjeđenjem svoje djelatnosti i mogućnost da zaposlim dodatne radnike. Iznos koji sam dobio od Županije bio je oko 3700 eura za ovu godinu i taj iznos pokriva 80 posto utrošenih sredstava za strojeve i opremu namijenjenih za unaprjeđenje proizvodnje – ističe uspješni poduzetnik.

image

Iznos koji je dobio od Županije bio je oko 3700 eura za ovu godinu

Vojko Basic/Cropix
image

Proširenje je planirano već tijekom sljedeće godine, a uz već sad velik opseg posla, planiraju zaposliti i još dva djelatnika

Vojko Bašić/Cropix

Biznis i obitelj

Luka zajedno sa svojom obitelji živi i radi u Trilju. I dok posao raste te sve ide po planu, objašnjava nam, vlastiti biznis je velika odgovornost, a na kraju i zadovoljstvo svojim radom. Kombiniranje posla, obitelji i privatnih obveza vrlo je zahtjevno, ali uz dobru volju i organizaciju sve se može i za sve se ima vremena. 

– Obitelj je jako ponosna. Pozitivna strana toga "biti svoj šef" je to što sami određujete kada i koliko ćete posla raditi, ali se morate i pomiriti s tim da je zadovoljan klijent na prvome mjestu i da je na kraju ipak bitno zadovoljstvo samog klijenta. Pa ispada da je i sam klijent vama šef – u šali će Luka.

Uz sad već uhodani posao, prvog klijenta i dalje pamti, a ono najvažnije što izdvaja je poseban i neopisiv osjećaj koji želi zadržati sa svakim novim projektom.

– Najdraže mi je kada vidim da je klijent zadovoljan kvalitetom i uslugom koju je dobio – govori nam.

Motivaciju za posao najviše dobiva od supruge i djece, a služeći se primjerom dobre prakse, i to svoje, realizirane i uspješne, često nastoji i svoje poznanike motivirati da pokrenu svoj posao. Pokretanje vlastitog posla nije samo poslovni pothvat, već i putovanje samoostvarivanja. Uz predanost, strast i dobro promišljen pristup, svoj san možete transformirati u stvarnost i raditi ono što volite svaki dan – baš kao i Luka.

– Dajem im svoj primjer i iskustva koja sam prošao kroz sami proces otvaranja i prvih poslova. Neki od poznanika su u pokretanju posla, a neki već i rade – kaže nam.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Osim od svoje obitelji i prijatelja, veliku podršku ima i od dobavljača te stalnih klijenata bez kojih ne bi bilo ni napretka ni razvoja. Planova za budućnost "Aluplusa" Luka ima napretek, a najvažnije mu je podizanje kvalitete proizvoda, ulaganje u djelatnike i samu proizvodnju. Proširenje planira već tijekom sljedeće godine, a uz već sad velik opseg posla, planira zaposliti i još dva djelatnika.

– Jako sam zadovoljan i sretan te mislim da ima prostora da bude još bolje, kako meni tako i djelatnicima, bez kojih ovo ne bi bilo moguće – zaključuje Gusić-Janjić.

image

Program "Poduzetnici početnici", usmjeren je ka poticanju poduzetničkog duha, a dodjeljuje ga Splitsko-dalmatinska županija

Vojko Bašić/Cropix


Članak nastao u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:08