<p>Novopečenom poduzetniku prvi je posao bio renovacija ordinacije dentalne medicine u Sinju</p>
Poduzetnik početnik

Sinjanin Tomislav dobio poticaj od Županije i otvorio obrt. Priča kako je biti sam svoj šef i bez čega ne započinje dan

Piše Anamaria Mikulić
Foto Saša Burić/Cropix
25. siječnja 2024. - 10:33

Građevinski sektor jedan je od pokretača rasta hrvatskoga gospodarstva koji stvara oko 10 posto BDP-a, a njegov multiplikativni učinak još je i veći. Nažalost, naš građevinski sektor već dugi niz godina susreće se s deficitom radne snage. Postavljaju se razna pitanja i planiraju različite mjere kojima se želi mlade potaknuti na bavljenje ovom djelatnošću, a svaki novi građevinar, građevinski obrt ili tvrtka uvijek su dobrodošli i značajno će smanjiti redove čekanja na njihove usluge. Zahvaljujući poticajima Splitsko-dalmatinske županije, naišli smo na jednu vrlo pozitivnu priču o pokretanju poslovanja u ovom deficitarnom sektoru. 

Tomislav Milanović 31-godišnji je građevinar iz Otoka pokraj Sinja koji je dugi niz godina radio u raznim građevinskim tvrtkama. Prepoznao je priliku u rastućoj potrebi za kvalitetnim građevinskim radovima i ohrabrio se pokrenuti vlastiti posao. Zahvaljujući svojem dugogodišnjem iskustvu i poticajima, 2022. je otvorio obrt "Trapo", registriran za završne građevinske radove.

image

Tomislav Milanović: ‘Biti sam svoj šef uvijek je izazov‘

Saša Burić/Cropix

Za bespovratna županijska sredstva doznao je preko svoje knjigovotkinje, koja mu je sve objasnila, nakon čega je odlučio prijaviti se na natječaj. Uz pomoć računovođe vrlo je brzo prikupio svu potrebnu dokumentaciju, a ugodno se iznenadio i brzom i jednostavnom procedurom. Sredstva koja je dobio iskoristio je za potreban alat i vozilo. 
Dobre vijesti brzo se šire

– Oduvijek mi je bila velika želja otvaranje vlastitog obrta i otvorio bih ga u svakom slučaju, ali bilo bi mi puno teže. Iako otvaranje vlastitog obrta zahtijeva puno odgovornosti i financijskog rizika, uz pomoć poticaja SDŽ cijeli mi je proces uvelike olakšan. Ukupno prihvatljivi troškovi iznosili su 4977,10 eura, a poticajima SDŽ pokriveno je 80 posto tih troškova, što je iznosilo 3981,68 eura – rekao nam je Tomislav. 

Novopečenom poduzetniku prvi je posao bio renovacija ordinacije dentalne medicine u Sinju, kojim je i više nego zadovoljan. Uspješno obavljen posao dao mu je vjetar u leđa za daljnje poslovanje i probudio veliku motivaciju. Ipak je zadovoljan klijent najbolja i najljepša nagrada za uložen trud. 

Tomislava je kroz cijeli proces podržavala njegova obitelj, a uvelike mu je pomogao i prijatelj koji je i sam na ovaj način otvorio svoj obrt. Veliki je privilegij iz prve ruke dobiti informacije o čitavom procesu, od prijave na natječaj, preko ostvarivanja prava na bespovratna sredstva, do prvih samostalnih poslova. Potaknut prijateljevim pozitivnim iskustvom i uspješnom poslovnom pričom, Tomislav je napokon skupio hrabrosti i uzeo stvar u svoje ruke.  

– S obzirom na to da živim u maloj sredini gdje se svi poznaju, dobre vijesti brzo se šire. Kako sam ja dobio informacije od prijatelja, tako sam i ja inspiracija drugima da se i oni prijave. Mještani me podupiru i iznimno im je drago kad netko njihov uspije u svojem poslu – rekao je Otočanin. 

Iako na natječaju sve jasno piše, uvijek je lakše kad imate nekog uz sebe tko će vam dati savjet i biti dostupan za sva pitanja. Upravo zato Tomislav rado odgovara na sve nedoumice sumještana koji žele slijediti njegov svijetli primjer. 

Dan u životu poduzetnika

Kad smo upitali Tomislava da nam opiše svoj dan, nasmijao se i rekao kako dan uvijek započinje kavom i da prije toga nema ništa od razgovora. Naravno, nakon jutarnje kave slijede obaveze, dogovori te obavljanje dogovorenih građevinskih poslova. Kaže nam kako u poslovanju uvijek ima dosta pravila i obaveza, ali on sve to uspješno rješava u hodu.

image

Novopečenom poduzetniku prvi je posao bio renovacija ordinacije dentalne medicine u Sinju

Saša Burić/Cropix

– Biti sam svoj šef uvijek je izazov jer sve odluke donosim sam, a s druge strane je super jer mogu organizirati svoje vrijeme kako mi odgovara. Za sada je malo teže sve to pohvatati, ali smatram da će u budućnosti biti sve lakše i lakše te da ću svojoj djeci osigurati bolju budućnost – otkrio nam je mladi poduzetnik.

Priznao nam je da je svaki dan novi izazov, ali ne žali se jer za sada mu ide jako dobro. Trenutno uz njega radi i njegov brat, a budući da imaju sve više zadovoljnih klijenata, u planu mu je uskoro zaposliti još jednog radnika. Jako je ugodno iznenađen koliko je toga ostvario u prvim godinama od otvaranja i veseli se proširivanju svojeg poslovanja.

– Svakome tko se namjerava prijaviti od srca preporučujem da to učini jer nema što izgubiti. Dobiti možete puno, pogotovo za početak poslovanja. Morate biti strpljivi, ustrajni te hrabri da pokrenete nešto svoje – poručio je Tomislav. 

Otvaranjem obrta za završne građevinske radove Tomislav je pridonio ne samo vlastitom uspjehu, nego i oživljavanju građevinske industrije te je postao inspiracija svima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog posla u građevinskom sektoru. Izgleda da se uz pomoć poticaja, malo hrabrosti i podrške lokalne zajednice stvaraju najljepše i najuspješnije poduzetničke priče. 

Članak nastao u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:31