<p>OPG Dorat, Ranch Horse FAMILY</p>
Seosko imanje

Obitelj Baran OPG je otvorila iz čiste ljubavi, ne znajući da će im promijeniti život. ‘Za sve je krivo maleno ždrijebe‘

Piše Anamaria Mikulić/Native
Foto Saša Burić/Cropix
25. siječnja 2024. - 10:50

Martina Baran oduvijek je gajila ljubav prema selu, domaćim životinjama i obiteljskom načinu života. Sa suprugom Tomislavom odlučila se na život u Kladnjicama, gdje su zasnovali obitelj i u početku su putovali na posao u grad. 

Njihova priča o osnivanju OPG-a krenula je sasvim slučajno, iz želje da životinjama pruže siguran dom na svom imanju. Potpuno neočekivano ljubav je kroz koju godinu prerasla u pravi posao. Posjetitelji su prepoznali njihovu iskrenu emociju i ljubav prema onom što rade te su uskoro supružnici ostavili svoje poslove u gradu i u potpunosti se posvetili životu i radu na selu. 

image

Martina Baran

Saša Burić/Cropix

– Ljubav prema konjima se u nama rasplamsala tragičnim odlaskom našeg prijatelja Igora, velikog šaptača konjima. Kao uspomenu na njega odlučili smo uzeti konjića od njegove obitelji kad se oždrijebi. Baš u vrijeme Božića, prije tri godine, dobili smo poziv koji je zauvijek promijenio naš smjer života i potakao nas na ostanak na selu. Na svijet je došlo prekrasno ždrijebe koje je u roku par mjeseci trebalo preseliti kod nas i morali smo biti spremni osigurati smještaj i društvo za njega. Priključila se i ostala ekipa i prijatelji pokojnog Igora koji su za maleno ždrijebe pribavili još jednu prekrasnu kobilu i ponija. Dakle, OPG smo otvorili čisto iz ljubavi i kako bismo bili legalni za držanje i čuvanje životinja, ne znajući da će nam to proširiti vidike i promijeniti život – ispričala nam je Martina.

Na selu ne postoji radno vrijeme

Život na selu nije lagan i sa sobom nosi bezbroj nepredvidljivih izazova. Radno vrijeme za obitelj Baran praktički ne postoji, radi se po cijeli dan jer životinje trebaju njegu, nevažno bio vikend ili praznik. Najteže je na samom početku, ulazni troškovi su visoki i potražnja je nepredvidljiva. Upravo zato svaki poticaj pravi je vjetar u leđa i stimulans za još veća ulaganja te motivacija za napredak i iskorištavanje punog potencijala. Nepovratna sredstva Splitsko-dalmatinske županije ovoj obitelji olakšala su financiranje održavanja ranča i ohrabrila ih na otvaranje dodatnih sadržaja. 

– Ostvarili smo pravo na sredstva koja uključuju povrat 50 posto uplaćenih troškova za knjigovodstvo te 70 posto za povrat troškova službene kontrole ekološke kuće jer smo kao OPG certificirani da sami proizvodimo i održavamo krške pašnjake, a naši konji hrane se na ispaši većoj od 10 hektara. Odobreno nam je oko 850 eura za oba povrata. Ovo nam je prva godina poslovanja i mogu vam reći kako opstanak na selu nije lagan, a ovi poticaji znatno su nam olakšali početak našeg rada – otkrila nam je Marina. 

image
Saša Burić/Cropix

Njihov OPG nosi ime "Dorat" po omiljenom konju oca obitelji Baran, a sve poslove raspodjeljuju unutar obitelji. Prosječan radni dan im je poprilično dug, svakodnevno se brinu za hranjenje, čišćenje i treniranje životinja. Osim konja i ponija, obitelj se brine i o kravama, kozama i kozlićima te kunićima. To je posao koji jednostavno zahtijeva angažman cijele obitelji. Tako se Martina i njezina svekrva Ana primarno brinu za gastronomski dio i pripremaju hranu tipičnu za njihov kraj na autohton način. U njihovoj konobi može se pronaći preukusna spiza; od domaćih uštipaka, fritulica, pršuta, sireva pa do domaće peke i mesa s gradela. Naravno uz sve to, neizostavna je i kapljica domaćeg vina i likera. Suprug Tomislav uglavnom je zadužen za poslove oko životinja, održavanje štale, treniranje konja pa čak i potkivanje. Tu je i neizmjernu pomoć njihove tri prekrasne curice - Gabriele (11), Hanne (8) i Maris (5), koje su već sada vrhunske jahačice i pravi mali znalci o konjima. 

image

Tomislav Baran

Saša Burić/Cropix

– Za sada radimo isključivo obiteljski i planiramo to što duže tako i održati. Ovaj ranč nije nastao iz komercijale, već iz ljubavi. Htjeli bismo da tako i ostane, da imamo svoj mir i zadovoljstvo, ali, naravno, i posla, da možemo prehraniti sebe i ove divne životinje te ostati na našoj didovini – objasnila nam je sugovornica. 

Savršen obiteljski izlet

U sklopu OPG-a otvorili su i izletište Ranch Horse Family, koje je samo pola sata vožnje od Splita. U sklopu izletišta nalazi se i koliba Saloon u western stilu, u kojem ćete se osjećati kao pravi kauboj. Najčešći posjetitelji su im obitelji s djecom, ali polako ih otkrivaju i turisti sa svih strana svijeta.

image
Saša Burić/Cropix

– Kod nas i odrasli i djeca mogu uživati u lijepom i čistom zraku naše Zagore, te aktivnostima kao što su jahanje konja i vožnja kočijom. Tu je i igraonica za djecu, trampolini, ljuljačke, tobogani, gađanje lukom i strijelom, nogomet, balote te bogata gastronomska ponuda domaćih jela i pića. Na našem ranču se može se osjetiti neko drugo vrijeme, drugi način života i doživjeti nešto što i nije baš svakodnevno – rekla nam je vlasnica. 

Za kraj je naša sugovornica poručila svima koji razmišljaju o otvaranju OPG-a da imaju strpljenja, volje, truda i da ne odustaju od svojih ciljeva koliko god okolina to htjela promijeniti. Život na selu jednostavno treba voljeti i biti uporan jer ništa ne dolazi preko noći. Onima koji su ih već posjetili izuzetno su zahvalni na podršci i ljubavi, a one koji još nisu imali priliku guštati na njihovom ranču pozivaju da dođu uživati u prirodi na svježem zraku i autentičnom seoskom iskustvu. 

image

Bračni par Baran na svom ranču nude jahanje konja, vožnju kočijom i domaća jela

Saša Burić/Cropix
image

OPG Dorat
 

Saša Burić/Cropix
image

OPG Dorat

Saša Burić/Cropix
image

Ranch Horse FAMILY

Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

 

Članak nastao u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 13:08