StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024RASCJEP NA DESNICI

Članstvo Mosta neutješno zbog sukoba stranke i para Raspudić: ‘Pratim ih još iz Petog dana‘, ‘Mjesto im je u Saboru‘

Piše Petar Čikeš
24. travnja 2024. - 16:56

Bračni par Raspudić i stranka Most djelovali su kao sretna i skladna politička kombinacija sve do početka ovog tjedna. Zloguke glasine o raskolu unutar naizlged monolitne stranke u srijedu su se potvrdile kao istinite. Da je razlaz između najpoznatijeg političkog bračnog para i Mosta definitivan i neopoziv na odvojenim presicama su obznanili javnosti i jedni i drugi. Prvo je Marija Selak Raspudić na odvojenoj presici objavila da zajedno sa svojim bračnim partnerom napušta Most. 

Razlog za donošenje takve odluke leži u nepristajanju na nošenje Mostove liste za europski parlament na kojoj bi se nalazio i Marin Miletić, s kojim nije u dobrim odnosima još otkako se ovaj od nje javno ogradio nakon što je iznijela svoje stavova o pobačaju. S prigušenom gorčinom poželjela je svojim bivšim stranačkim kolegama uspjeh u osvajanju briselskih mandata, koji, kaže Selak, njoj nisu važniji od vlastitog integriteta. 

- I dalje mi je bliska izvorna ideja mosta, cilj nam je bio zajednički, možemo se dogovoriti oko ostalog sve dok se poštujemo i uvažavamo. U trenutku kada to nije slučaj, odnosno kada se jedni od drugih ograđujemo onda ne vidim način da budemo vjerodostojni, bila bi to izdaja integriteta i birača kad bi nosila zajedničku listu koja ne bi bila konzistentna. Stoga smatram da je mnogo poštenije da sam odustala od te liste i da ostajem djelovati u saboru

Zatim je Božo Petrov na presici Mosta pomalo rezignirano zaključio da u ovom sukobu nije birao ni Miletića ni bračnog para Raspudić, nego je birao Most. 

- Ona (Marija Selak Raspudić, op. a.) nije mogla prihvatiti da bude cjelovita lista. Ja sam želio da budu svi jer to listu čini jačom i gdje će uspjeh biti veći, a potreban nam je zbog onoga što se danas događa u EP-u.   

Petrov nije propustio zaželjeti sreću bivšim stranačkim kolegama u njihovom u budućem djelovanju u hrvatskom Sabor. 

- Ovo neće biti kraj suradnje, a da ćemo nastaviti surađivati u Hrvatskom saboru, to je Marija i sama rekla. 

Iz blagih izjava s obje strane spora, čak i dok je razlaz svjež, moglo bi se zaključiti da zbog prekida suradnje obje strane žale. Nakon razgovora s članovima Mosta iz Splita i Zadra taj dojam je dodatno pojačan.

Tihomir Galić, splitski gradski vijećnik i član Mosta nam je o rascjepu u svojoj stranci rekao:

- Moj generalni stav je da mi je jako žao što je došlo do toga. To će biti veliki gubitak i za Most i za Raspudiće. Želim vjerovati da se radi o trenutnom nesporazumu koji će se izgladiti. Predsjedništvo stranke je odlučilo kako je odlučilo, vjerujem da su ih vodile najbolje namjere. Ipak, suradnja u Saboru s Raspudićima oko zajedničkih ciljeva i vrijednosti je i dalje moguća. Ostaje mi nadati se da će suradnja s drugima nadoknaditi ovaj razlaz.

image

Tihomir Galić

Vojko Basic/Cropix

Ivan Matić, zadarski Mostovac i novi saborski zastupnik koji je na ovim parlamentarnim izborima bio na drugom mjestu na Mostovoj listi je bio, kao i stranački kolega Galić, razočaran vijestima iz vrha stranke:

- Mislim da je ovo trebao izbjeći, Ninu i Mariji želim sreću u budućem političkom radu, barem da surađujemo u Saboru. Jako mi je žao zbog ovoga, trebalo je skupiti glave i imati više pameti, ostaviti razmirice po strani, pa da se skupa borimo i ove četiri godine u Saboru. Ja bračni par Raspudić i dalje simpatiziram. Pratim ih još iz Petog dana, smatram ih vrhunskim intelektualcima i definitivno im je mjesto u hrvatskom Saboru.

image

Ivan Matić

Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 11:52