StoryEditorOCM

borba za opstanakRonioci uočili oko 160 uginulih periski, ali im se ukazala i jedna živa, nazvali su je Klara

Piše OM
27. travnja 2021. - 09:55
Jedna od akcija udruge Eko more Medulin: periske Tara i Sara još uvijek su dobro i zaštićeneIvana Nobilo/Arhiv/Cropix

U organizaciji Ronilačkog kluba „Ugor“ održana je vježba CZ „Pretraživanje – Vrsar 25.04.2021.“ na kojoj je sudjelovalo 14 ronilaca iz 6 ronilačkih klubova, članova RSIŽ, pri čemu je posebna pozornost usmjerena na pronalaženje živih primjeraka plemenite periske (Pinna nobilis), javlja Gorgonija.com.

- Bio je predivan sunčan dan, mirno i bistro more temperature 13°C, idealno za ronjenje. Osim tužnih prizora mnoštva uginulih periski (tijekom vježbe uočeno je oko 160 primjeraka),  bilo je i ugodnih iznenađenja. Pažnju su najviše plijenili prekrasni, veliki primjerci morska pluća (Rhizostoma pulmo), a oni oštrijeg oka uočili su i pokojeg dugokljunog morskog konjića (Hippocampus guttulatus). 

Kao šećer na kraju, ukazao nam se živi primjerak pedalj visoke periske koju smo nazvali Klara (nalaz: M.Babić – Eko more Medulin). Klara je brzim zatvaranjem dobro reagirala na vanjski podražaj, a vidljiv je i ovogodišnji rast gornjeg ruba ljuštura od nekih 15 mm, što je svakako dobar znak. 

O nalazu je obaviještena županijska javna ustanova za zaštitu prirode Natura Histrica i Nacionalni park Brijuni, čiji će stručnjaci odlučiti o sljedećim koracima u zaštiti pronađene periske.

Pronalaženje svakog preživjelog primjerka je dragocjena informacija u borbi za opstanak ove vrste kojoj prijeti ozbiljna opasnost od izumiranja pa molimo sve koji imaju korisnu informaciju ili opažanje da nam se jave putem FB stranice „Eko more Medulin“ - kažu u toj ekološkoj udruzi.

25. travanj 2024 21:28