StoryEditorOCM

fantastične vijestiPeriske koje su preživjele prošlogodišnji pomor dočekale su proljeće žive i zdrave

Piše OM
23. ožujka 2021. - 13:45

Četiri istarske periske koje su preživjele prošlogodišnji pomor, žive i zdrave su dočekale proljeće! Kako piše portal Gorgonija.com, u udruzi Eko more Medulin kažu:

"Ovih dana provjerili smo Taru i Saru u Puli te Maru i Pinu u Medulinu i utvrdili da su žive, lijepo reagiraju na vanjski podražaj i narasle su oko 10 mm.

Pretraživanje podmorja sjevernog Jadrana u potrazi za živim primjercima plemenite periske (Pinna nobilis) nastavili smo i ove godine. Članovi udruge Eko more Medulin s roniocima RK Centar, sustavno dva puta tjedno pretražuju morsko dno na dubinama 2-20 m u nadi da će pronaći još poneki živi primjerak i tako pomoći znanstvenicima u pokušaju spašavanja ove vrste, koja se nalazi u ozbiljnoj opasnosti od izumiranja.

S obzirom na okolnosti, nema baš puno mjesta za optimizam, ali nadamo se da će se Tari, Sari, Mari i Pini ipak uskoro pridružiti još koja preživjela periska. U tome nam mogu pomoći svi koji imaju korisnu informaciju ili opažanje, koje mogu dojaviti na neki od kontakata na našoj FB stranici Eko more Medulin."

24. travanj 2024 05:58