StoryEditorOCM

talijanski štihOmiš bi uskoro trebao dobiti modernu luku, pogledajte simulaciju projekta ‘teškog‘ 87 milijuna kuna

Piše Sandra Barčot
26. veljače 2021. - 13:44

Za tjedan dana bi konačno trebao biti potpisan i ugovor s izvođačem radova za gradnju projekta „Uređenje luke Omiš – II faza gradnje”, čime bi napokon grad na ušću Cetine dobio modernu gradsku luku. I po svemu sudeći talijanski „štih” gradnje, budući je od dva ponuditelja, izabrana zajednica ponuditelja tvrtka s krajnjeg juga Hrvatske iz Cavtata i njihovi talijanski partneri.

Naime, od dvije ponude, prihvaćena je ekonomski povoljnija u iznosu od 87,1 milijuna kuna zajednice ponuditelja – Texo Molior Cavtat i Impresa Costruzioni Mentucci iz talijanskog Seniagallia, nedaleko Ancone. Dok je drugi ponuđač bio je splitski „Pomgrad inženjering”.

image
Simulacija projekta nove luke u Omišu
Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije

- Nakon pet godina od provedenih izmjena i dopuna Prostornog plana grada Omiša, okončan je proces javnog natječaja za samu gradnju luke, čime će Omiš dobiti novu vizuru. Grad je već uložio 13 milijuna kuna u sređivanje glave gradske ulice, gotov je južni dio Fošala, a do sezone će biti ušminkan i sjeverni dio, a sada početak gradnje nove luke na istočnom ulazu u grad, samo je nastavak ulaganja u Omiš – zadovoljan je gradonačelnik Ivo Tomasović, što će dugoočekivani projekt napokon dobiti i konkretne obrise.

Ukupna vrijednost investicije bila je predviđena za 81,1 milijun kuna, od čega je preko 50 milijuna bespovratnih sredstava, a ostatak, preko 30 milijuna kuna, će financirati Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije kao i sama Splitsko-dalmatinska županija. Sada i dodatnih 6 milijuna kuna koliko je „veći” iznos ponude od predviđenog za gradnju.

image
Simulacija projekta nove luke u Omišu
Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije

Prema najavama Domagoja Maroevića, ravnatelja županijske Lučke uprava, područje obuhvata je prostor zapadno od „Toreta“ prema „Škveru“ na istoku.

Bit će napravljen novi glavni lukobran s platoom i manjim perom u funkciji zaštite akvatorija nove luke, rekonstrukcije i dogradnje postojećeg gata, uz izgradnju obale i gatova unutar nove luke za prihvat plovila.

Planirano je i proširenjem postojeće obale, s izvedbom širenja postojeće prometnice, šetnicom i obalnim zidom, kao i ispravljanje „S” krivine, pa će Omiš uz novi pristan, te vezova za plovila, dobiti i novu šetnicu od 12 tisuća kvadrata.

image
Simulacija projekta nove luke u Omišu
Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije
15. travanj 2024 20:22