StoryEditorOCM

SVEUČILIŠTe U SPLITUPredstavljena dva nova programa na engleskom jeziku - diplomski studij Morskog ribarstva i integrirani studij Vojnog pomorstva

Piše UNIST.HR
26. listopada 2021. - 15:45

Dva nova studijska programa na engleskom jeziku Sveučilišta u Splitu, diplomski studij Morskog ribarstva i integrirani studij Vojnog pomorstva, koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja kroz internacionalizaciju te integriranosti Republike Hrvatske u visokoškolski obrazovni prostor Europske unije, uz jačanje kompetencija studenata i osoblja visokih učilišta, predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta „InteRiV“.

Naime, završna konferencija projekta „InteRiV“, pod punim nazivom „Internacionalizacija studijskih programa Morskog ribarstva i Vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu", održana je 11. listopada u Zgradi tri fakulteta, a na njoj je prezentirano sve postignuto u protekle tri godine.

Ukupna vrijednost projekta je 1.750.274,03 kune, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelj/korisnik projekta je Sveučilište u Splitu, uz partnere Pomorski fakultet u Splitu, Filozofski fakultet u Splitu i Sveučilišnu knjižnicu u Splitu.

image
prof. Leandra Vranješ Markić
Duje Klarić/Cropix

U ime Sveučilišta svoje zadovoljstvo ostvarenim ciljevima iskazala je prof. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost i novacije.

- Unatoč izazovima koje je pred nas stavila pandemija, projekt 'InteRiV' je uspješno završen. Interes za ovim studijima će zasigurno rasti jer je riječ o suvremenim i perspektivnim zanimanjima, a, uz to, važnost ovog projekta je u stvaranju preduvjeta za umrežavanje s drugim institucijama, posebice u kontekstu alijanse Europsko Sveučilište mora SEA-EU - kazala je.

Predstavljanje ostvarenih rezultata održale su voditeljice projektnih aktivnosti, prof. Morana Koludrović s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof. Merica Slišković s Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i doc. Zvjezdana Popović Perković sa Sveučilišnog odjela za studije mora.

Naglasile su kako će projekt "InteRiV" zasigurno pridonijeti prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu u internacionalnom prostoru jer ova dva nova studija su jedinstvena, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i šire. Oba studijska programa kreirana su tako da je nastava usmjerena na studente, zasnovana na suradničkom i aktivnom učenju, a posebna pažnja posvećena je iskustvenom učenju, odnosno povezivanju teorije i praktičnog rada.

image
Inte RiV konferencija
Sveučilište u Splitu

Diplomski studij Morskog ribarstva (Marine fishery) mogu upisati studenti koji su već završili trogodišnji preddiplomski studij (180 ECTS) iz srodnih područja studija, a zanimljiv je onima koji žele naučiti kako kontrolirano i održivo iskorištavati morske resurse, usvojiti statističke modele koji se primjenjuju u morskom ribarstvu, predvidjeti utjecaj ribolova na stanje populacija i sastav zajednica.

Važnu komponentu diplomskog studija Morskog ribarstva predstavlja i stručna praksa/terenska nastava.

Integrirani preddiplomski i diplomski studijski programa Vojno pomorstvo traje pet godina, odnosno 10 semestara, ima dva smjera (Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo), a njegovim se završetkom stječe najmanje 300 ECTS bodova i akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva smjera vojna nautika ili vojno brodostrojarstvo.

Studenti stječu teorijska znanja i praktične pomorske vještine važne za pomorsku profesiju i usklađene s međunarodnim i nacionalnim standardima. Završetkom studija Vojnog pomorstva opće kompetencije studenata istovjetne su onima koje se stječu na drugim pomorskim fakultetima. Vojno-stručna praksa organizirana je u kampusu i specijaliziranim kampovima na vojnim poligonima, a stručna plovidbena praksa na brodovima Hrvatske ratne mornarice. 

image
Sveučilište u Splitu
24. travanj 2024 02:48