StoryEditorOCM

zlato u rijekuUdičari veterani odmjerili snage na Korčuli, kostorozi su bili glavni trofeji. Prvak Mihajlo Skandović: Nije za jelo, ali je dobar za vagu

Piše Gordan Jelavić
6. srpnja 2021. - 10:13

Mihajlo Skandović iz riječkog Lubena novi je državni prvak u udičarenju s obale u kategoriji starijih od 55 godina. Na dvodnevnom natjecanju održanom proteklog vikenda u korčulanskoj Prigradici snage su odmjerili 31 ribolovac i jedna ribolovkinja, Mihajlova klupska kolegica Nevenka Pribalić.

Organizator Ante Sardelić iz kluba Pagar iz obližnjeg Blata bio je zadovoljan s obzirom na termin prvog srpanjskog vikenda.

- Subota je bila valovita s jakim vjetrom, pa je bilo nešto slabije, ali u nedjelju je bilo malo oblačno, idealno za seniore - kazao nam je Sardelić.

Dok su uokolo ribolovnog polja kupači uživali u svojim godišnjim odmorima, natjecateljima nije bilo lako. Iz postojećeg terena pokušali su izvući maksimum, što se pokazalo i na vaganju.

Uglavnom su u vrećicama stizale ribice malo iznad graničnih desetak centimetara, knezi, špari, lumbraci, pirke i kanjci, uz pokojeg pica i fratra. Dovoljno govori podatak da je ulovljenih 1088 riba težilo 27 kilograma, za one slabije u matematici, prosječna lovna težina bila je ispod 25 grama.

image
Tipičan ulov ribe s kamena

Dva su primjerka odskočila od toga prosjeka, autohtoni korčulanski kostorozi su bili glavni trofeji. Jednoga je uhvatio novi državni prvak:

- Bio je težak 660 grama. Pao je na dagnju na dubini od 5 metara. Udica 12, tri pjoka po 40 cm dužine. U Rijeci sam ga uhvatio par puta iako nije za jelo, ali je dobar za vagu. U studenome idemo u Tunis na svjetsko prvenstvo, tamo će biti veće ribe, pa će ići veća olova i udice - kazao nam je Skandović.

Drugoga kostoroga težine 614 grama izvukao je Ante Deanković iz splitskog Spinuta. Na prevezu je istovremeno imao dva primjerka, ali mu je jedan ispao kad je pjok zapeo za stijenu.

- Bilo je cijelo jato i mašija se na pedoču na 3-4 metra dubine. Da sam imao špurtil, možda bih bio prvak dana, ali i ovako je dobro - izjavio je prilikom vaganja.

image
Atraktivan teren Prigradice nije bio tako izdašan

Opuštenu atmosferu su u jednom trenutku malo zakuhali Stobrečani tražeći ponovno vaganje u borbi za ekipno treće mjesto, ali ubrzo se pokazalo da je bio u pitanju nesporazum.

Drugoplasirani ribolovac je bio Slavko Štrkalj iz Uligne - Kukljica, a treći Mario Kapov iz društva Giričić, Kaštel Gomilica. U ekipnom poretku slavila je ekipa Lubena (Mihajlo Skandović - Graciano Kuljanić), druga je Uligna (Slavko Štrkalj – Marijan Marošević), a treći Zubatac Zadar (Mladen BajloIvan Jukić).

Administrativni dio natjecanja odradili su tajnice Saveza Tijana Juretić i Tajana Škibola, delegat Ardena Bajlo te glavni sudac Mario Šljuka.

image
Konačni poredak
image
Ekipni rezultati
image
Konačni poredak
19. travanj 2024 04:01