StoryEditorOCM

sloboda i adrenalinGodine nisu bitne, važna je samo ljubav prema moru i vjetru: Ultra već 26 godina uči odrasle jedrenju

Piše Krešimir Đakulović
11. srpnja 2021. - 08:38

Ako želite naučiti jedriti, najbolji put je tečaj škole jedrenja u nekom od jedriličarskih klubova. Iako su klubovi prepuni raznih jedriličarskih aktivnosti, učenje jedrenja, a osobito samih početničkih osnova, ekskluzivna je aktivnost koja obuhvaća samo one najmlađe.

Klubovi nude tečaj jedrenja, obično u klasi optimist, a polaznice i polaznici redovito ne smiju biti stariji od 12 godina. Za one malo višega rasta, krupnije građe i nešto malo starije dobi, ponekad postoje početnički tečajevi na laseru s najmanjim jedrom, odnosno ILCA 4.7, kako se danas ta klasa službeno zove.

Samo za najmlađe

Ako ste, pak, već odrasla osoba koja se iznenada zainteresirala za jedrenje, također ćete se učlaniti u neki jedriličarski klub, pa uz strpljenje, kako vaše, tako i onoga člana kluba koji će vas u svojstvu posade povesti na neku regatu, postupno ćete stjecati jedriličarska znanja.

Ali ako želite ubrzati čitav proces i nestrpljivo želite steći znanja pomoću kojih ćete samostalno ploviti i jedriti, većina klubova, ma koliko bili veliki i s brojnim članstvom, neće biti dostatna. Razlog je što se, osobito početnički tečajevi za starije, u pravilu jednostavno ne organiziraju.

Problem organizirane edukacije osoba koje žele jedriti a nisu djeca postoji već godinama, ili, još bolje rečeno, desetljećima. Komercijalne škole jedrenja, pak, rijetko organiziraju škole jedrenja za djecu, dok su odrasli s malo većom mogućnošću plaćanja ostvarenja vlastitih želja upravo ona ciljana skupina zbog kojih se takve aktivnosti i događaju.

image
​Škola nudi različite razine osposobljavanja

Naravno da zagriženim jedriličarima mogućnost edukacije starijih koja bi postala i profesija raspaljuje maštu o poslu iz snova, s kojim je moguće spojiti vlastitu strast za kretanjem pod jedrima i rada koji nadilazi uobičajeno otuđenje koje donosi posao koji se mora odrađivati. Kad se nađete kao jedriličar u situaciji da je jedriti ono što se mora činiti, onda vam naprosto život izgleda kao ispunjenje svih najbitnijih želja.

Ostvareni san

Lamentiranja o jedrenju kao profesiji nešto je s čime se autor ovoga teksta susreo još u danima kada je kao dijete jedrio na optimistu. A jedan od sudionika, kojeg pamtim u takvim raspravama iz ranih devedesetih godina, bio je i tada mladi i nadobudni jedriličar u klasi laser iz splitskoga kluba Mornar.

Emil Tomašević je tada, kao i mnogi, maštao o jedrenju kao o poslu, a ne samo hobiju na koji se naposljetku troši novac. To su bile želje, a stvarnost je bila takva da je Emil otišao koju godinu navigavati kao časnik trgovačke mornarice. Ali navigavanje nije utabalo put s kojeg je poslije bilo nemoguće skrenuti, što je s mnogim jedriličarima slučaj kada jednom stupe nogom na brod.
Tomašević je, nakon nekoliko ugovora, prestao navigavati i pokrenuo je komercijalnu školu jedrenja još 1995. godine.

image
Emil Tomašević

Lokacija prema kojoj gravitirate je, naravno, bitan čimbenik u odabiru škole jedrenja. Za ovu priliku zamislit ćemo da želite naučiti jedriti u Splitu, gradu na našoj obali koji ima najviše jedriličara i jedriličarskih klubova, u kojem se nalazi i sjedište Emilove tvrtke.

Kao što smo već spomenuli, ako ste dijete, nema problema, upadate u klupsku dobro uhodanu obrazovnu mašineriju i s obzirom na želje, nagnuća, talent, ali prije svega trud i upornost, pomalo ali sigurno postajete jedriličarka ili jedriličar.

Da odrasli koji žele naučiti jedriti ne bi ostali u nemilosti klubova koji su orijentirani u najvećoj mjeri na sportski rezultat, u Splitu se brine Emilova tvrtka Ultra, koja već četvrt stoljeća nudi, među ostalim, i razne vrste tečaja jedrenja za odrasle.

Izbor razine

U svojoj sada već dugoj povijesti jedriličarskog obrazovanja starijih, Ultra je tečajeve organizirala ne samo u Splitu, nego i u akvatoriju grada Hvara, kao i u Starom Gradu.

Danas je Ultra narasla od tvrtke koja nudi školu jedrenja u organizaciju koja prodaje nove jedrilice, uglavnom francuski brend Beneteau, iznajmljuje brodove u klasičnom čarteru, brine se o održavanju jedrilica kao i refitu onih starijih, ali i dalje konkurentnih regatnih jedrilica.

Za koji ćete se tečaj jedrenja odlučiti, ovisi o vašem dosadašnjem iskustvu i znanju. Ultra vam nudi cijeli dijapazon mogućnosti, od dvodnevnog jedrenja, na kojem možete provjeriti koliko vam se uopće jedrenje sviđa, pa sve do raznih naprednih tečajeva.

Competent Crew tečaj idealan je za prvi susret s jedrenjem, kako nam kažu u Ultri. Ako položite ovaj tečaj, dobivate certifikat koji vam omogućuje upravljanje malim brodicama do sedam metara dužine i porivne snage motora do 15 kW.

image
Instruktor jedrenja Marin Lišić i njegove učenice

Day Skipper Sail je puno zahtjevniji i traje šest dana. Živi se na jedrilici i uči se svašta, od kuhanja na brodu do noćne navigacije pod jedrima. Ovo iskustvo obučava vas da samostalno možete upravljati jedrilicom. Certifikat koji dobivate ekvivalentan je voditelju brodice B kategorije. Možete upravljati jahtama za osobnu upotrebu, veličine do 30 BRT, koje se iznajmljuju bez posade.

Još su tu i Coastal Skipper Navigator, tečaj kojem je fokus u navigacijskim vještinama, odnosno u svladavanju mnoštva navigacijskih tehnika i pomagala u terestričkoj navigaciji.

Coastal Skipper Advanced – Regatta je, pak, namijenjen najiskusnijima, te se uz napredne grupe polaznika u sklopu tečaja mogu organizirati i nastupi na regatama.

Obiteljski tečaj

Za roditelje s djecom posebno je zanimljiv Obiteljski tečaj, gdje se peteročlana obitelj uz instruktora može ugodno smjestiti na jedrilici. Zamišljen je kao aktivni odmor, nešto manje zahtjevan od ostalih tečajeva, te se organizira u terminima koji se prilagode potrebama obitelji.

Program škole jedrenja odvija se prema standardima međunarodne organizacije ISPA, koja je fokusirana na edukaciju neprofesionalnih jahtaša u plovidbi pod jedrima ili samo motorom. Certifikat koji se izdaje nakon završenog tečaja međunarodno je priznat od mnogih država, pa tako i od hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Za one koji se nakon tečaja trajno zaljube u jedriličarske aktivnosti, od certifikata je važniji ulazak u jedriličarski đir i sve ono što on pruža.

image
Treba naučiti koristiti sve vrste jedara

Ako se odlučite učiti jedriti s Ultrom, vrlo vjerojatno ćete doći u njihove prostorije koje se nalaze u sportskoj lučici jedriličarskoga društva Labud. Jedriličarski klub Mornar nalazi se u neposrednoj blizini, kao i splitska ACI marina.

A tu je i puno svakojakih tradicionalnih kao i najmodernijih jedrilica, regatnih krstaša, jedriličarki i jedriličara koji provode goleme količine vremena u njegovanju i pripremama svojih plovila za natjecanja, ali i u beskonačnim raspravama o najpogođenijim linijama broda, optimalnom omjeru težine i površine jedara, kao i njihovu najboljem trimu...

​Emil je u tome điru toliko dugo da vas može, što god vas potencijalno zainteresiralo u šumi raznolikosti jedriličarskih natjecanja, uputiti na jedriličare koji imaju sklonosti slične vašim željama, ako vam eventualno on sam ne može ponuditi baš to što želite.

Sve na jednom mjestu

Dok još tražite samoga sebe kao novopečenog jedriličara, Emil će vam pomoći u pronalasku broda u kojem možete biti dio posade uz poznate jedriličare na nekoj od zvučnijih domaćih regata, pa sve do organizacije vašeg vlastita regatnog pothvata s vlastitom jedrilicom.

Ono što je posebno zanimljivo i praktično kod Ultre jest to što na jednom mjestu dobivate kompletnu uslugu – od prvih plovidbi pod jedrima, pa dalje prema vašim željama. Također možete samo povremeno unajmiti jedrilicu za vaše povremene navigacijske pothvate, ili čak postati brodovlasnik ako ste shvatili da je more i jedrenje ono na što želite potrošiti veliki dio svoga života.

image
Ovo je već gotovo pa matura
25. travanj 2024 09:20