StoryEditorOCM
Životcura iz srinjina

Životna priča Anđele Mužinić! Tati Željanu poslala je poruku da stiže na ručak u Srinjine, sjela u auto i nastradala...

Piše Mozaik SD
6. rujna 2024. - 21:41

Najbolja hrvatska parastolnotenisačica Anđela Mužinić Vincetić (31) osvojila je zlatnu medalju u kategoriji WS3 na Paraolimpijskim igrama u Parizu nakon što je u finalnom susretu pobijedila Koreanku Jiyu Yoon.

Kao djevojčica sanjala je o karijeri odbojkašice. No, sa samo 13 godina doživjela je tešku prometnu nezgodu kad se s trenerom kadetkinja vraćala kući, pišu 24 sata.

Ocu je, prije nego što su sjeli u automobil, poslala SMS: ‘Doma sam za deset minuta. Čekajte me na ručku‘, no tog se dana nije vratila.

- Moje prve riječi nakon nesreće bile su da trener nije prebrzo vozio - kaže Anđela. Nakon oporavka u zagrebačkoj bolnici, otišla je na rehabilitaciju u Varaždinske toplice.

image

Anđela Mužinić s roditeljima.

Vojko Basic/Cropix

- Nisam se bojala jer u tim trenucima nisam znala što me čeka. Za vrijeme rehabilitacije u toplicama, koja je trajala četiri mjeseca, sam sjedeći igrala odbojku nadajući se i želeći da moja prva ljubav odbojka, ostane i zadnja - govori.

Najveća podrška tijekom oporavka bili su joj roditelji.

- Moja majka Marija koja je sa mnom provela svaki dan rehabilitacije, od bolnice u Zagrebu do Varaždinskih toplica. Moj otac je svaki vikend putovao Split-Varaždin da bi bio s nas dvije, makar vikendom dok nije radio. Podrška su mi bili i sestra, brat, njihove obitelji, cijela rodbina, moji prijatelji, prijatelji roditelja, nastavnici moje tadašnje osnovne škole. Ne može se ni opisati ni izračunati ta ljubav i podrška koju sam dobila, ljubav nije matematika - priča Mužinić Vincetić.

image

Anđela Mužinić

Zeljko Puhovski/Cropix

Kada su joj rekli da više neće hodati, uporna djevojka tvrdila je: ‘Kada ojačam ruke kroz par godina, imat ću najjači smeč‘. No, život ju je odnio na drugačije staze - stolni tenis.

Osvojila je 15 "velikih" medalja na Europskom, svjetskom prvenstvu i Paraolimpijskim igrama. Najveća medalja joj je srebro iz Rija, sa Paraolimpijskih igara 2016. godine.

Anđela je 2021. nakon višegodišnje veze rekla "vječno da" Kristijanu Vincetiću. Nakon toga je svojem prezimenu pridodala muževo, a taj je dan opisala kao ostvarenjem svojih snova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 21:42