stdClass Object ( [id] => 1233787 [title] => Žena od muškarca zaradi u životu manje za vrijednost cijele garsonijere! 83 posto kućanskih poslova su njezini, nemjerljivo su izloženije nasilju: evo tko nam je jedina nada [alias] => zena-od-muskarca-zaradi-u-zivotu-manje-za-vrijednost-cijele-garsonijere-83-posto-kucanskih-poslova-su-njezini-nemjerljivo-su-izlozenije-nasilju-evo-tko-nam-je-jedina-nada [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Onaj tko se u životu nikad nije susreo sa neobjašnjivo i nepravedno sporim napredovanjem na poslu, tko u kući ne nosi tri, a često i sva četiri kantuna, tko nikad nije bio žrtva predrasuda o inferiornosti uvjetovanom samo zato jer ‘nema pišu‘, onaj tko nikad nije bio izložen seksualnim aluzijama i nasrtajima.., taj sigurno nije žena.

A ako i jest, to je žena rođena pod nevjerojatno sretnom zvijezdom...

Vladin Ured za ravnopravnost spolova, suočen sa zaostajanjem Hrvatske na europskom planu rodne jednakosti, a koje je dodatno potencirano tijekom pandemije, upravo je prošlog mjeseca pokrenuo postupak javnog savjetovanja o novom nacionalnom planu za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine.

Ovaj dokument sadrži viziju razvoja društva u kojem će biti stvoreni preduvjeti za jednaku prisutnost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života, njihov jednaki status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

---

image
Drazen_zigic
---

Drugim riječima, to je vizija društva bez rodnih nejednakosti, društva u kojem rod ne utječe na visinu primanja, raspolaganje slobodnim vremenom ili položaj u obitelji i društvu te društvo slobodno od rodno uvjetovanog nasilja. Po indeksu ravnopravnosti spolova Europskog instituta za ravnopravnost spolova iz prošle godine Hrvatska je zauzela skromno 19. mjesto u Europskoj uniji s 59,2 boda što je za 8,8 bodova ispod prosjeka te je, navodi se u predloženom aktu koji je prošlog mjeseca ponuđen javnosti, cilj je da se provedbom novog nacionalnog plana stvore uvjeti da se Hrvatska u procjeni razine ravnopravnosti spolova približi po ukupnom rezultatu prosjeku Unije.

Istina, i kad se ‘popnemo‘ do europskog prosjeka, bit će to daleko od stanja koje bi zadovoljilo žene.

Stopa zaposlenosti žena u Hrvatskoj i dalje za 10,5 posto niža od stope zaposlenosti muškaraca i iznosi 61,5 posto, dok je europska stopa zaposlenosti žena znatno veća - 67,3 posto. Hrvatska je među državama članicama EU s najvišim udjelom neaktivnog stanovništva, a razlike u stopi neaktivnosti između žena i muškaraca su značajne.

Studija Eurofounda procijenila je da je ukupni trošak te europske neaktivnosti žena u radnoj snazi oko 370 milijardi eura, odnosno čak 2,8 posto ukupnog BDP-a, uključujući i gubitak poreznih prihoda i isplatu naknada.

U svim zanimanjima, mjesečna primanja hrvatskog muškaraca viša su od onih u žena. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za 2018. godinu po zaposlenome iznosila je 5.716 kuna za žene te 6.571 kunu za muškarce. Ta je razlika vidljiva i danas u svim djelatnostima, pa čak i u onima u kojima prevladava ženska radna snaga tako da je ženska satnica znatno jeftinija od muške, za nekih 11 i više posto.

Mirovine su još tužnije - zbog nižih plaća, kraćeg radnog staža i zbog prekida u karijeri zbog obiteljskih obveza, prosječna mirovina žena je niža od mirovine muškaraca te iznosi samo 78,5 posto mirovine muškarca.

No što to konkretno znači? Premda se rodni jaz u plaćama na štetu žena naizgled, pogotovo gledano ‘muškim očima‘, ne čini velikim, elementarna matematika demantira svakog ignoranta. Razlika u plaćama muškaraca u odnosu na žene iznosi u prosjeku 14,1 posto.

---

image
Amaury Cornu/Hans Lucas Via Afp
---

Konkretno to znači sljedeće - ako uzmemo da je prosječni radni staž 35 godina, odnosno 420 mjeseci, tijekom kojeg razdoblja prosječna neto plaća muškarca iznosi 6000 kuna, a žene 5150 kuna – žena će u svome radnom vijeku zaraditi 357.000 kuna – gotovo 50 tisuća eura! - manje od muškarca. Pedeset tisuća eura? To je cijena garsonijere ili jednosobnog stančića ili vrlo pristojna ušteđevina za stare dane. Kod većih plaća, riječ je o još većim, ozbiljnim novcima.

Analiza stanja u Europskoj uniji pokazuje slične, ali ipak prihvatljivije trendove. Na većini nacionalnih tržišta rada stopa zaposlenosti žena niža od one muškaraca, stopa neaktivnosti žena je viša, a zaposlene žene susreću se s nižim plaćama od muškaraca unatoč većem udjelu u broju visoko obrazovanih.

Žene imaju poteškoća u napredovanju na bolje plaćena radna mjesta, većina radi u slabije plaćenim sektorima, češće su žrtve spolnog uznemiravanja, a u kućanstvu snose veći teret brige za bolesne i starije ukućane. U području obrazovanja vidljiva je niža zastupljenost žena u obrazovnim područjima koja su ključna za tehnološki i brži napredak društva, žene imaju manjak vještina za prilagodbu suvremenom digitalnom svijetu te one pod utjecajem rodnih stereotipa biraju tradicionalna "ženska zanimanja" koja su niže valorizirana na tržištu rada, dok je udio muškaraca u zanimanjima vezanim za obrazovanje kao i za njegu i skrb o starijima ili bolesnima niži, unatoč sve većim potrebama za njima zbog starenja populacije.

- Nasilje nad ženama je, unatoč vidljivim pomacima, i dalje područje velike zabrinutosti te je nužno planirati ulaganje u zaštitu žrtava i prevenciju svih oblika nasilja, kaže se u predloženom teksu Strategije - Žene na mjestima odlučivanja u političkom i javnom životu suočene su s podzastupljenošću na mjestima zakonodavne i izvršne vlasti kao i na mjestima odlučivanja u gospodarstvu.

Neravnopravno sudjelovanje žena u donošenju važnih odluka predstavlja gubitak talenata i učinkovitosti koji se negativno održava na rast i razvoj društva u cjelini.

Siromaštvo i rizik od isključenosti nejednako pogađa muškarce i žene. Uslijed različitih uvjeta na tržištu rada i životnih okolnosti siromaštvo starijih žena, samohranih majki, osobito onih s više malodobne djece, kao i dugotrajno nezaposlenih žena, područja su zabrinutosti socijalnih politika. U suočavanju s pandemijom Covid-19 žene su podnijele teret krize kao većinsko medicinsko i nastavničko osoblje te pružajući usluge njege i skrbi kao profesionalke u domovima za starije, ali i kod kuće u okviru neformalne i neplaćene skrbi.

Opterećenost žena je velika i unutar vlastitog doma. Sve poslove oko djece u Hrvatskoj u 58 posto slučajeva rade žene, a kad se radi o rutinskim kućanskim poslovima, taj se postotak penje na čak 83 posto.

Ti podaci rezultat su istraživanja provedenog na uzorku od 600 zaposlenih žena, u dobi od 18 do 65 godina, koje su najmanje godinu dana živjele s partnerom. Jedna od najvećih prepreka većoj zaposlenosti žena je potreba usklađivanja, s jedne strane golemih obiteljskih obaveza, a s druge obaveza vezanih uz posao.

---

image
/Shutterstock
---

U području zaštite ljudskih prava posebno osjetljivih skupina unutar kojih se posebno ističu pripadnice manjinskih skupina, žene izložene višestrukoj diskriminaciji, žene s invaliditetom, migrantice, LGBTIQ+ osobe pa i mnoge osobe unutar skupine mladih prisutna je njihova nedostatna integracija u različite aspekte društvenog života, što uključuje tržište rada, obrazovanje, zdravstveni sustav, sustav javne sigurnosti, i sustav zaštite od nasilja.

Svjetska banka upozorila je na neravnotežu u raspodjeli muške i ženske moći u Hrvatskoj, te se brojkama potvrdilo da stanje nije bajno. Muškarci u Hrvatskoj zarađuju znatno više od žena, a siromaštvo žena starije životne dobi je 35 posto veće nego siromaštvo starijih muškaraca. S obzirom na to da je Hrvatska jedna od zemalja s najnižom stopom žena poduzetnica u Europskoj uniji, mnogo je manja vjerojatnost da će se žene baviti biznisom nego muškarci. Među ženama u dobi od 35 do 39 godina samo je sedam posto poduzetnica, samo 12 posto poduzeća ima žene na najvišim položajima i samo je jedna trećina hrvatskih poduzeća u vlasništvu žena.

---

image

Multi-generation family enjoying lunch on patio. (Photo by NEW/Science Photo Library via AFP)

/Science Photo Library Via Afp
---

-Preduvjeti za uključenost rodne dimenzije u proces donošenja javnih politika i drugih akata kao što su spolno razvrstani statistički podaci i njihovo praćenje, rodna analiza stanja i predviđanje učinaka akata na žene i muškarce uzimajući u obzir različitost životnih okolnosti, navika i potreba, rodno osjetljiv proračun, još uvijek predstavlja izazov i zahtijevaju određenu razinu političkih odluka u mnogim državama članicama EU, navodi Ured za ravnopravnost spolova u dokumentu o kojem će javnost do kraja ove godine kazati svoje.

Kakvi su izgledi da jedan dokument, makar bio i strateški i nacionalni, kakav jest Plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine, korijenito promijeni otužno stanje stvari? Nevelik, pogotovo znajući za poslovičnu hrvatsku ignorantsku narav vezanu i za pridržavanje propisanih pravila, a još više za sklonost tradicionalnom shvaćanju žena kao ‘sila nečistih‘. Ipak, žensko pitanje može, makar puževim korakom, može doći do koliko toliko zadovoljavajućeg odgovora... Makar dok današnje djevojčice u jaslicama ne završe fakultete...

---

Nasilje eksplodiralo

tijekom pandemije

Nasilje nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji, najteži je oblik kršenja ljudskih prava žena, koji onemogućava postizanje pune ravnopravnosti spolova i održava postojeće odnose nejednakosti. Ono pogađa između jedne petine i jedne četvrtine svih žena. Prema rezultatima opsežnog istraživanja o nasilju nad ženama Agencije EU za temeljna prava, 33 posto žena u EU doživjelo je fizičko ili seksualno nasilje ili oboje, 22 posto žena doživjelo je nasilje od bliskog partnera, a čak 55 posto žena doživjelo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja. Svaka druga, dakle!

No to nije sve. Nasilje u obitelji u vrijeme pandemije u Hrvatskoj je poraslo za više od 40 posto. Broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih sedam godina gotovo se utrostručio te je tijekom prošle godine premašio brojku od 6000 kaznenih djela, od čega se 79 posto prijava odnosi na štetu žena. Tijekom prošle godine je ubijeno 14 žena, a do kraja kolovoza ove godine njih još 12. U svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće njihovih bivših ili sadašnjih partnera.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAČEKAT ĆEMO SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAČEKAT ĆEMO SE 2 0 8604 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-18 10:19:25 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-19 13:00:23 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2022-10-19 12:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Žena od muškarca zaradi u životu manje za vrijednost cijele garsonijere! 83 posto kućanskih poslova su njezini, nemjerljivo su izloženije nasilju: evo tko nam je jedina nada [metakey] => ravnopravnost spolova, nacionalnom planu za ravnopravnost spolova , prava žena , žene poduzetnice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23625673.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23625298.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23563456.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23525747.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23498948.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/18\/23625299.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Denis Lovrovic\/Afp","Drazen_zigic","\/Shutterstock","\/Science Photo Library Via Afp","Amaury Cornu\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","

Multi-generation family enjoying lunch on patio. (Photo by NEW\/Science Photo Library via AFP)<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:32","46:38","41:51","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23625673_1920.jpg":"1920x1080","k_23625673_1280.jpg":"1280x1280","k_23625673_1024.jpg":"1024x1024","k_23625673_640.jpg":"640x640","k_23625673_480.jpg":"480x480","k_23625673_340.jpg":"340x340","k_23625673_220.jpg":"220x220","o_23625673_1280.jpg":"1280x853","o_23625673_1024.jpg":"1024x682","o_23625673_640.jpg":"640x426","o_23625673_480.jpg":"480x320","o_23625673_340.jpg":"340x226","o_23625673_220.jpg":"220x146","h_23625673_1280.jpg":"1280x854","h_23625673_1024.jpg":"1024x683","h_23625673_640.jpg":"640x427","h_23625673_480.jpg":"480x320","h_23625673_340.jpg":"340x227","h_23625673_220.jpg":"220x147","pp_23625673_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625673_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625673_640.jpg":"640x814","pp_23625673_480.jpg":"480x611","pp_23625673_340.jpg":"340x432","pp_23625673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1170","hd_23625298_1920.jpg":"1920x1080","k_23625298_1280.jpg":"1280x1280","k_23625298_1024.jpg":"1024x1024","k_23625298_640.jpg":"640x640","k_23625298_480.jpg":"480x480","k_23625298_340.jpg":"340x340","k_23625298_220.jpg":"220x220","o_23625298_1280.jpg":"1280x780","o_23625298_1024.jpg":"1024x624","o_23625298_640.jpg":"640x390","o_23625298_480.jpg":"480x292","o_23625298_340.jpg":"340x207","o_23625298_220.jpg":"220x134","h_23625298_1280.jpg":"1280x854","h_23625298_1024.jpg":"1024x683","h_23625298_640.jpg":"640x427","h_23625298_480.jpg":"480x320","h_23625298_340.jpg":"340x227","h_23625298_220.jpg":"220x147","pp_23625298_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625298_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625298_640.jpg":"640x814","pp_23625298_480.jpg":"480x611","pp_23625298_340.jpg":"340x432","pp_23625298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23563456_1920.jpg":"1920x1080","k_23563456_1280.jpg":"1280x1280","k_23563456_1024.jpg":"1024x1024","k_23563456_640.jpg":"640x640","k_23563456_480.jpg":"480x480","k_23563456_340.jpg":"340x340","k_23563456_220.jpg":"220x220","o_23563456_1280.jpg":"1280x853","o_23563456_1024.jpg":"1024x682","o_23563456_640.jpg":"640x426","o_23563456_480.jpg":"480x320","o_23563456_340.jpg":"340x226","o_23563456_220.jpg":"220x146","h_23563456_1280.jpg":"1280x854","h_23563456_1024.jpg":"1024x683","h_23563456_640.jpg":"640x427","h_23563456_480.jpg":"480x320","h_23563456_340.jpg":"340x227","h_23563456_220.jpg":"220x147","pp_23563456_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563456_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563456_640.jpg":"640x814","pp_23563456_480.jpg":"480x611","pp_23563456_340.jpg":"340x432","pp_23563456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23525747_1920.jpg":"1920x1080","k_23525747_1280.jpg":"1280x1280","k_23525747_1024.jpg":"1024x1024","k_23525747_640.jpg":"640x640","k_23525747_480.jpg":"480x480","k_23525747_340.jpg":"340x340","k_23525747_220.jpg":"220x220","o_23525747_1280.jpg":"1280x853","o_23525747_1024.jpg":"1024x682","o_23525747_640.jpg":"640x426","o_23525747_480.jpg":"480x320","o_23525747_340.jpg":"340x226","o_23525747_220.jpg":"220x146","h_23525747_1280.jpg":"1280x854","h_23525747_1024.jpg":"1024x683","h_23525747_640.jpg":"640x427","h_23525747_480.jpg":"480x320","h_23525747_340.jpg":"340x227","h_23525747_220.jpg":"220x147","pp_23525747_1280.jpg":"1280x1628","pp_23525747_1024.jpg":"1024x1303","pp_23525747_640.jpg":"640x814","pp_23525747_480.jpg":"480x611","pp_23525747_340.jpg":"340x432","pp_23525747_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23498948_1920.jpg":"1920x1080","k_23498948_1280.jpg":"1280x1280","k_23498948_1024.jpg":"1024x1024","k_23498948_640.jpg":"640x640","k_23498948_480.jpg":"480x480","k_23498948_340.jpg":"340x340","k_23498948_220.jpg":"220x220","o_23498948_1280.jpg":"1280x852","o_23498948_1024.jpg":"1024x682","o_23498948_640.jpg":"640x426","o_23498948_480.jpg":"480x319","o_23498948_340.jpg":"340x226","o_23498948_220.jpg":"220x146","h_23498948_1280.jpg":"1280x854","h_23498948_1024.jpg":"1024x683","h_23498948_640.jpg":"640x427","h_23498948_480.jpg":"480x320","h_23498948_340.jpg":"340x227","h_23498948_220.jpg":"220x147","pp_23498948_1280.jpg":"1280x1628","pp_23498948_1024.jpg":"1024x1303","pp_23498948_640.jpg":"640x814","pp_23498948_480.jpg":"480x611","pp_23498948_340.jpg":"340x432","pp_23498948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23625299_1920.jpg":"1920x1080","k_23625299_1280.jpg":"1280x1280","k_23625299_1024.jpg":"1024x1024","k_23625299_640.jpg":"640x640","k_23625299_480.jpg":"480x480","k_23625299_340.jpg":"340x340","k_23625299_220.jpg":"220x220","o_23625299_1280.jpg":"1280x853","o_23625299_1024.jpg":"1024x682","o_23625299_640.jpg":"640x426","o_23625299_480.jpg":"480x320","o_23625299_340.jpg":"340x226","o_23625299_220.jpg":"220x146","h_23625299_1280.jpg":"1280x854","h_23625299_1024.jpg":"1024x683","h_23625299_640.jpg":"640x427","h_23625299_480.jpg":"480x320","h_23625299_340.jpg":"340x227","h_23625299_220.jpg":"220x147","pp_23625299_1280.jpg":"1280x1628","pp_23625299_1024.jpg":"1024x1303","pp_23625299_640.jpg":"640x814","pp_23625299_480.jpg":"480x611","pp_23625299_340.jpg":"340x432","pp_23625299_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7375542 Threads: 7 Questions: 1526188493 Slow queries: 4640691 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110542514 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/zena-od-muskarca-zaradi-u-zivotu-manje-za-vrijednost-cijele-garsonijere-83-posto-kucanskih-poslova-su-njezini-nemjerljivo-su-izlozenije-nasilju-evo-tko-nam-je-jedina-nada-1233787 [printLink] => /mozaik/zivot/zena-od-muskarca-zaradi-u-zivotu-manje-za-vrijednost-cijele-garsonijere-83-posto-kucanskih-poslova-su-njezini-nemjerljivo-su-izlozenije-nasilju-evo-tko-nam-je-jedina-nada-1233787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 373875 [name] => ravnopravnost spolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ravnopravnost-spolova [link] => /tag/ravnopravnost-spolova ) [1] => stdClass Object ( [id] => 694549 [name] => nacionalnom planu za ravnopravnost spolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-19 14:53:21 [main_article_id] => 0 [alias] => nacionalnom-planu-za-ravnopravnost-spolova [link] => /tag/nacionalnom-planu-za-ravnopravnost-spolova ) [2] => stdClass Object ( [id] => 298290 [name] => prava žena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prava-zena [link] => /tag/prava-zena ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394587 [name] => žene poduzetnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zene-poduzetnice [link] => /tag/zene-poduzetnice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAČEKAT ĆEMO SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Žena od muškarca zaradi u životu manje za vrijednost cijele garsonijere! 83 posto kućanskih poslova su njezini, nemjerljivo su izloženije nasilju: evo tko nam je jedina nada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23625673.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23625673.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23625298.jpg [title] => Denis Lovrovic/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23563456.jpg [title] => Drazen_zigic ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23525747.jpg [title] => /Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23498948.jpg [title] => /Science Photo Library Via Afp

Multi-generation family enjoying lunch on patio. (Photo by NEW/Science Photo Library via AFP)

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/18/23625299.jpg [title] => Amaury Cornu/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Onaj tko se u životu nikad nije susreo sa neobjašnjivo i nepravedno sporim napredovanjem na poslu, tko u kući ne nosi tri, a često i sva četiri kantuna, tko nikad nije bio žrtva predrasuda o inferiornosti uvjetovanom samo zato jer ‘nema pišu‘, onaj tko nikad nije bio izložen seksualnim aluzijama i nasrtajima.., taj sigurno nije žena.

A ako i jest, to je žena rođena pod nevjerojatno sretnom zvijezdom...

Vladin Ured za ravnopravnost spolova, suočen sa zaostajanjem Hrvatske na europskom planu rodne jednakosti, a koje je dodatno potencirano tijekom pandemije, upravo je prošlog mjeseca pokrenuo postupak javnog savjetovanja o novom nacionalnom planu za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine.

Ovaj dokument sadrži viziju razvoja društva u kojem će biti stvoreni preduvjeti za jednaku prisutnost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života, njihov jednaki status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

---

image
Drazen_zigic
---

Drugim riječima, to je vizija društva bez rodnih nejednakosti, društva u kojem rod ne utječe na visinu primanja, raspolaganje slobodnim vremenom ili položaj u obitelji i društvu te društvo slobodno od rodno uvjetovanog nasilja. Po indeksu ravnopravnosti spolova Europskog instituta za ravnopravnost spolova iz prošle godine Hrvatska je zauzela skromno 19. mjesto u Europskoj uniji s 59,2 boda što je za 8,8 bodova ispod prosjeka te je, navodi se u predloženom aktu koji je prošlog mjeseca ponuđen javnosti, cilj je da se provedbom novog nacionalnog plana stvore uvjeti da se Hrvatska u procjeni razine ravnopravnosti spolova približi po ukupnom rezultatu prosjeku Unije.

Istina, i kad se ‘popnemo‘ do europskog prosjeka, bit će to daleko od stanja koje bi zadovoljilo žene.

Stopa zaposlenosti žena u Hrvatskoj i dalje za 10,5 posto niža od stope zaposlenosti muškaraca i iznosi 61,5 posto, dok je europska stopa zaposlenosti žena znatno veća - 67,3 posto. Hrvatska je među državama članicama EU s najvišim udjelom neaktivnog stanovništva, a razlike u stopi neaktivnosti između žena i muškaraca su značajne.

Studija Eurofounda procijenila je da je ukupni trošak te europske neaktivnosti žena u radnoj snazi oko 370 milijardi eura, odnosno čak 2,8 posto ukupnog BDP-a, uključujući i gubitak poreznih prihoda i isplatu naknada.

U svim zanimanjima, mjesečna primanja hrvatskog muškaraca viša su od onih u žena. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za 2018. godinu po zaposlenome iznosila je 5.716 kuna za žene te 6.571 kunu za muškarce. Ta je razlika vidljiva i danas u svim djelatnostima, pa čak i u onima u kojima prevladava ženska radna snaga tako da je ženska satnica znatno jeftinija od muške, za nekih 11 i više posto.

Mirovine su još tužnije - zbog nižih plaća, kraćeg radnog staža i zbog prekida u karijeri zbog obiteljskih obveza, prosječna mirovina žena je niža od mirovine muškaraca te iznosi samo 78,5 posto mirovine muškarca.

No što to konkretno znači? Premda se rodni jaz u plaćama na štetu žena naizgled, pogotovo gledano ‘muškim očima‘, ne čini velikim, elementarna matematika demantira svakog ignoranta. Razlika u plaćama muškaraca u odnosu na žene iznosi u prosjeku 14,1 posto.

---

image
Amaury Cornu/Hans Lucas Via Afp
---

Konkretno to znači sljedeće - ako uzmemo da je prosječni radni staž 35 godina, odnosno 420 mjeseci, tijekom kojeg razdoblja prosječna neto plaća muškarca iznosi 6000 kuna, a žene 5150 kuna – žena će u svome radnom vijeku zaraditi 357.000 kuna – gotovo 50 tisuća eura! - manje od muškarca. Pedeset tisuća eura? To je cijena garsonijere ili jednosobnog stančića ili vrlo pristojna ušteđevina za stare dane. Kod većih plaća, riječ je o još većim, ozbiljnim novcima.

Analiza stanja u Europskoj uniji pokazuje slične, ali ipak prihvatljivije trendove. Na većini nacionalnih tržišta rada stopa zaposlenosti žena niža od one muškaraca, stopa neaktivnosti žena je viša, a zaposlene žene susreću se s nižim plaćama od muškaraca unatoč većem udjelu u broju visoko obrazovanih.

Žene imaju poteškoća u napredovanju na bolje plaćena radna mjesta, većina radi u slabije plaćenim sektorima, češće su žrtve spolnog uznemiravanja, a u kućanstvu snose veći teret brige za bolesne i starije ukućane. U području obrazovanja vidljiva je niža zastupljenost žena u obrazovnim područjima koja su ključna za tehnološki i brži napredak društva, žene imaju manjak vještina za prilagodbu suvremenom digitalnom svijetu te one pod utjecajem rodnih stereotipa biraju tradicionalna "ženska zanimanja" koja su niže valorizirana na tržištu rada, dok je udio muškaraca u zanimanjima vezanim za obrazovanje kao i za njegu i skrb o starijima ili bolesnima niži, unatoč sve većim potrebama za njima zbog starenja populacije.

- Nasilje nad ženama je, unatoč vidljivim pomacima, i dalje područje velike zabrinutosti te je nužno planirati ulaganje u zaštitu žrtava i prevenciju svih oblika nasilja, kaže se u predloženom teksu Strategije - Žene na mjestima odlučivanja u političkom i javnom životu suočene su s podzastupljenošću na mjestima zakonodavne i izvršne vlasti kao i na mjestima odlučivanja u gospodarstvu.

Neravnopravno sudjelovanje žena u donošenju važnih odluka predstavlja gubitak talenata i učinkovitosti koji se negativno održava na rast i razvoj društva u cjelini.

Siromaštvo i rizik od isključenosti nejednako pogađa muškarce i žene. Uslijed različitih uvjeta na tržištu rada i životnih okolnosti siromaštvo starijih žena, samohranih majki, osobito onih s više malodobne djece, kao i dugotrajno nezaposlenih žena, područja su zabrinutosti socijalnih politika. U suočavanju s pandemijom Covid-19 žene su podnijele teret krize kao većinsko medicinsko i nastavničko osoblje te pružajući usluge njege i skrbi kao profesionalke u domovima za starije, ali i kod kuće u okviru neformalne i neplaćene skrbi.

Opterećenost žena je velika i unutar vlastitog doma. Sve poslove oko djece u Hrvatskoj u 58 posto slučajeva rade žene, a kad se radi o rutinskim kućanskim poslovima, taj se postotak penje na čak 83 posto.

Ti podaci rezultat su istraživanja provedenog na uzorku od 600 zaposlenih žena, u dobi od 18 do 65 godina, koje su najmanje godinu dana živjele s partnerom. Jedna od najvećih prepreka većoj zaposlenosti žena je potreba usklađivanja, s jedne strane golemih obiteljskih obaveza, a s druge obaveza vezanih uz posao.

---

image
/Shutterstock
---

U području zaštite ljudskih prava posebno osjetljivih skupina unutar kojih se posebno ističu pripadnice manjinskih skupina, žene izložene višestrukoj diskriminaciji, žene s invaliditetom, migrantice, LGBTIQ+ osobe pa i mnoge osobe unutar skupine mladih prisutna je njihova nedostatna integracija u različite aspekte društvenog života, što uključuje tržište rada, obrazovanje, zdravstveni sustav, sustav javne sigurnosti, i sustav zaštite od nasilja.

Svjetska banka upozorila je na neravnotežu u raspodjeli muške i ženske moći u Hrvatskoj, te se brojkama potvrdilo da stanje nije bajno. Muškarci u Hrvatskoj zarađuju znatno više od žena, a siromaštvo žena starije životne dobi je 35 posto veće nego siromaštvo starijih muškaraca. S obzirom na to da je Hrvatska jedna od zemalja s najnižom stopom žena poduzetnica u Europskoj uniji, mnogo je manja vjerojatnost da će se žene baviti biznisom nego muškarci. Među ženama u dobi od 35 do 39 godina samo je sedam posto poduzetnica, samo 12 posto poduzeća ima žene na najvišim položajima i samo je jedna trećina hrvatskih poduzeća u vlasništvu žena.

---

image

Multi-generation family enjoying lunch on patio. (Photo by NEW/Science Photo Library via AFP)

/Science Photo Library Via Afp
---

-Preduvjeti za uključenost rodne dimenzije u proces donošenja javnih politika i drugih akata kao što su spolno razvrstani statistički podaci i njihovo praćenje, rodna analiza stanja i predviđanje učinaka akata na žene i muškarce uzimajući u obzir različitost životnih okolnosti, navika i potreba, rodno osjetljiv proračun, još uvijek predstavlja izazov i zahtijevaju određenu razinu političkih odluka u mnogim državama članicama EU, navodi Ured za ravnopravnost spolova u dokumentu o kojem će javnost do kraja ove godine kazati svoje.

Kakvi su izgledi da jedan dokument, makar bio i strateški i nacionalni, kakav jest Plan za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine, korijenito promijeni otužno stanje stvari? Nevelik, pogotovo znajući za poslovičnu hrvatsku ignorantsku narav vezanu i za pridržavanje propisanih pravila, a još više za sklonost tradicionalnom shvaćanju žena kao ‘sila nečistih‘. Ipak, žensko pitanje može, makar puževim korakom, može doći do koliko toliko zadovoljavajućeg odgovora... Makar dok današnje djevojčice u jaslicama ne završe fakultete...

---

Nasilje eksplodiralo

tijekom pandemije

Nasilje nad ženama, uključujući i nasilje u obitelji, najteži je oblik kršenja ljudskih prava žena, koji onemogućava postizanje pune ravnopravnosti spolova i održava postojeće odnose nejednakosti. Ono pogađa između jedne petine i jedne četvrtine svih žena. Prema rezultatima opsežnog istraživanja o nasilju nad ženama Agencije EU za temeljna prava, 33 posto žena u EU doživjelo je fizičko ili seksualno nasilje ili oboje, 22 posto žena doživjelo je nasilje od bliskog partnera, a čak 55 posto žena doživjelo je neku vrstu seksualnog uznemiravanja. Svaka druga, dakle!

No to nije sve. Nasilje u obitelji u vrijeme pandemije u Hrvatskoj je poraslo za više od 40 posto. Broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih sedam godina gotovo se utrostručio te je tijekom prošle godine premašio brojku od 6000 kaznenih djela, od čega se 79 posto prijava odnosi na štetu žena. Tijekom prošle godine je ubijeno 14 žena, a do kraja kolovoza ove godine njih još 12. U svim slučajevima žrtve su bile ubijene od strane bliskih muških osoba, najčešće njihovih bivših ili sadašnjih partnera.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Denis Lovrovic/Afp Drazen_zigic /Shutterstock /Science Photo Library Via Afp Amaury Cornu/Hans Lucas Via Afp
/Science Photo Library Via Afp

Multi-generation family enjoying lunch on patio. (Photo by NEW/Science Photo Library via AFP)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/zena-od-muskarca-zaradi-u-zivotu-manje-za-vrijednost-cijele-garsonijere-83-posto-kucanskih-poslova-su-njezini-nemjerljivo-su-izlozenije-nasilju-evo-tko-nam-je-jedina-nada-1233787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0e47c6f73d3e59dc2368b84ce977107e114dc32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDena+od+mu%C5%A1karca+zaradi+u+%C5%BEivotu+manje+za+vrijednost+cijele+garsonijere%21+83+posto+ku%C4%87anskih+poslova+su+njezini%2C+nemjerljivo+su+izlo%C5%BEenije+nasilju%3A+evo+tko+nam+je+jedina+nada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzena-od-muskarca-zaradi-u-zivotu-manje-za-vrijednost-cijele-garsonijere-83-posto-kucanskih-poslova-su-njezini-nemjerljivo-su-izlozenije-nasilju-evo-tko-nam-je-jedina-nada-1233787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fzena-od-muskarca-zaradi-u-zivotu-manje-za-vrijednost-cijele-garsonijere-83-posto-kucanskih-poslova-su-njezini-nemjerljivo-su-izlozenije-nasilju-evo-tko-nam-je-jedina-nada-1233787 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAČEKAT ĆEMO SE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotNAČEKAT ĆEMO SE

Žena od muškarca zaradi u životu manje za vrijednost cijele garsonijere! 83 posto kućanskih poslova su njezini, nemjerljivo su izloženije nasilju: evo tko nam je jedina nada

19. listopada 2022. - 14:53

Onaj tko se u životu nikad nije susreo sa neobjašnjivo i nepravedno sporim napredovanjem na poslu, tko u kući ne nosi tri, a često i sva četiri kantuna, tko nikad nije bio žrtva predrasuda o inferiornosti uvjetovanom samo zato jer ‘nema pišu‘, onaj tko nikad nije bio izložen seksualnim aluzijama i nasrtajima.., taj sigurno nije žena.

A ako i jest, to je žena rođena pod nevjerojatno sretnom zvijezdom...

Vladin Ured za ravnopravnost spolova, suočen sa zaostajanjem Hrvatske na europskom planu rodne jednakosti, a koje je dodatno potencirano tijekom pandemije, upravo je prošlog mjeseca pokrenuo postupak javnog savjetovanja o novom nacionalnom planu za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine.

Ovaj dokument sadrži viziju razvoja društva u kojem će biti stvoreni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:01