StoryEditor
ŽivotI KUPANJE I RIBOLOV

Tek je ponedjeljak, ali zašto ne biste isplanirali vikend na vrijeme? Ovaj izlet mami brojnim atributima, Zeleno jezero nije daleko, a kad se ukaže, nećete mu moći odoljeti

5. srpnja 2021. - 19:00

Razmišljate li gdje biste se mogli uputiti za sljedeći vikend (zato vam i pišemo na vrijeme, kako biste stigli sve isplanirati planirati i pripremiti se), a da se rashladite i izbjegnete gužvu?

Imamo prijedlog, smislili smo za vas posjet Ričicama, lokalitetu u Imotskoj krajini, koji zbog svog Zelenog jezera daje dojam švicarskih Alpi. Imajte na umu važnu napomenu, u Ričice ne idite bez kupaćeg kostima, jer bi velika grijota bila ne okupati se u jezeru smaragdnozelene boje. U kojem je temperatura vode ista ili koji stupanj viša od morske.

image
Plaža na Zelenom jezeru
Duje Klarić/Cropix


Ričice su od Splita udaljene 73 kilometra, i do njih možete doći iz nekoliko pravaca. Mi vam predlažemo onu preko Lovreća, odakle skrenete u selo Studenci, a onda vođeni cestovnim putokazima produžite sjeveroistočno do svog cilja.

Šarani, somovi, štuke...

Druga ruta ide preko Prološca, a treća od grada Imotskog. Ričice su mjesto skriveno među zelenim udolinama, i zanimljivo je da do zadnjeg trenutka nećete imati dojam da se u blizini nalazi prelijepo vodno blago. Ono će vam se odjednom ukazati pred očima, i prvo što će vas u tom trenutku obuzeti jest luda želja da što prije u njemu zaplivate.

- Ričičko je akumulacijsko jezero dugo, obala je muljevita, no na sjevernom dijelu je uređeno kupalište opremljeno stepeništem za ulazak u vodu. U jezeru se, ako imate dozvolu, može i udičariti. Voda ima jako puno šarana, somova, štuka, i ne bi bilo čudno da na svom ribolovnom štapu nađete i pravog kapitalca.

image
Duje Klarić/Cropix


Oko jezera brojni ribolovci postavljaju svoje šatore, a neki ih znaju dignuti i na otočiću do kojega se može i doplivati. I na njemu se sunčati. Ovo je dar prirode kojem u posjet dolaze brojni Imoćani sa svojim obiteljima, ljudi s Makarskog primorja...

Nadamo se da će ga otkriti i ostali Dalmatinci te gosti koji će na samo sat i nešto od obale dobiti ugođaj jezerskog turizma – veli Željko Tandara, predsjednik Zavičajne ekološke udruge Ričice.

image
Duje Klarić/Cropix


Jezero uz nisku obalu na sjevernoj strani ima i lokalitet koji zbog svojih strmih litica, nadvinutih nad vodom, služi i kao penjalište. Eto pozivnice i za ljubitelje stijenja, ali i bicikliste, hodače, trkače kojima se oko jezera i brojnih prilaznih puta uvučenih u proplanke, brda, uzvisine nudi mogućnost aktivnog provođenja vremena.

image
Zaseok Parlovi iznad jezera
Duje Klarić/Cropix


Udruga je na sve strane postavila klupice za odmor, brojne na vidikovcima s kojih uživate u pogledu na smaragdnozelenu 'kap'. Što još ovdje možemo raditi?

Rašćika, pivac, pura...

- Kampirati pokraj jezerske obale, iznajmiti neku od luksuznih vila za turizam s bazenima, napraviti turu preko imotskog Crvenog i Modrog jezera, i zaokružiti je našim Zelenim jezerom. I promatrati ga s vidikovca u Parlovima, mjestu odakle je potekao i naš slavni boksač Mater Parlov. Pa dok odrasli uživaju u hladovini sjenice, djeca se mogu poigrati na igralištu ili u cage ballu.

image
Stećci ispred crkve Sv Ivana Krstitelja u Ričicama
 
Duje Klarić/Cropix

Mogu i uz obalu jezera grilati i uživati u drukčijem okruženju, dalmatinskom, a skoro pa alpskom. Ili čak i dovesti jedrilicu i ploviti jezerom na snagu vjetra. Da, da, na ovom smo jezeru imali i vrlo originalnu regatu – veli Tandara.

image
Zaseok Parlovi iznad jezera
Duje Klarić/Cropix


I ljubitelji povijesti će doći na svoje: u Ričicama se pokraj crkve mogu vidjeti dvije skupine stećaka, a na vrhu brda posjetiti i ostaci srednjovjekovnog grada Ričani.

image
Duje Klarić/Cropix


Jednom kada se i oni saniraju, ovo će mjesto imati nevjerojatnu atrakciju. Gladni ostati nećete, tu su i dva OPG-a, a uz najavu rado će vam pripremiti tradicionalne specijalitete ovoga kraja, rašćiku s kaštradinom, pivca na puru ili imotsku tortu.

Stvoreno za kućne ljubimce

Cijeli je prostor savršen i za kućne ljubimce koji će ovdje guštati.

Uz napomenu, s obzirom na velika šumska područja, obvezno ih zaštitite sredstvima protiv nametnika koji vrebaju iz prirode.

item - id = 1110574
related id = 0 -> 1105989
related id = 1 -> 1096134
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 14:10