StoryEditor
ŽivotLJUDI KOJI NADAHNJUJU

Splićanin Dražan pjeva bez glasnica, poslušajte kako! I ne samo on, ovo je priča o ‘Orilo Grmilo‘, najneobičnijoj klapi za koju ste čuli! Antonella Malis otkrila ih je srcem i sve se zakotrljalo

25. studenog 2021. - 09:24
'U Splitu ćemo 30. studenoga pjevati evergreen program uz obaveznog Tijardovića' - najavljuje s osmijehom Antonella Malis, koja je u HNK-u Split debitirala prije 20 godina ulogom Floramye

- Piva san ja i prije bolesti. Nemam tremu zbog nastupa, ni najmanju. Glas nam je, naravno, ograničen, ne može se, recimo "razvuć" ono Dalmaaaacijooo, ali, dobro nam ide. Znate šta? Najgore od svega je zabit se u kantun.

Onda si težak i samome sebi i obitelji - kaže nam Dražan Maleš Brko, voditelj splitske klape "Orilo Grmilo".

Glas mu je dublji, promukao, pomalo šuškav ali raumljiv - on je, kao i ostali članovi klape, laringektomiran, odnosno, zbog bolesti mu je operacijom odstranjen govorni aparat, ali i bez njega se može govoriti - pa i pjevati.

Splitski klapaši uz kolege iz zbora "Optimisti iz Zagreba" nastupit će na adventskom koncertu u utorak, 30. studenog u 20 sati, u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu.

Bit će gosti opernoj sopranistici Antonelli Malis, rođenoj Splićanki, a pridružit će im se još jedna poznata splitska pjevačica. Žele da njeno ime ostane iznenađenje za publiku.

Kako uopće govoriti, a kamoli pjevati bez glasnica? Moguće je, uz predan rad s logopedom, puno vježbe i dobre volje. Maleš je operiran prije 17 gdina. Tri je godine šutio, a danas je zdrav, govori, pjeva, i pruža podršku svim novim pacijentima.

Jod i sol su blagotvorni

Na raspolaganju im je čitav dan, noću ako treba. Njegova je poruka jednostavna - i nakon operacije može se kvalitetno živjeti, treba raditi uz pomoć stručnjaka - kojih nažalost kronično nedostaje - i svakoga dana ako se može šetati uz more, jod i sol blagotvoni su.

image
Dražan Maleš: Glas nam je, naravno, ograničen, ne može se, recimo 'razvuć' ono 'Dalmaaaacijooo', ali dobro nam ide!
Joško Šupić/Cropix


Pjevanje laringektomiranih osoba, dakako, ima svoje granice ali to je za njih najmanje važno. Kako pak djeluje na profesionalnog pjevača priča nam Antonela Malis:

- Prvi put sam ih čula 2019. godine na jednom humanitarnom koncertu na kome sam i sama nastupala. Bila sam zatečena i zbunjena, ali ne i prestrašena - promatrala sam ih u čudu, kako pjevaju s aparatićima u grlu, pitala sam se kako to uopće izvode i čemu; koja je poruka njihovog nastupa?

Čitav moj život, svi nastupi, koncerti, opere, u trenu su mi prošli mislima. Osvijestila sam činjenicu da je moj život glas - gdje bih bila bez njega! Tada me obuzelo divljenje prema njima. Pomislila sam kako mi je glas najbolji prijatelj, to je moć, bitna čovjekova odrednica koje nismo ni svjesni, uzimamo ga zdravo za gotovo.

Uhvatila je moj pogled

E, tada sam shvaitla da još mnogo toga o glasu ne znam i da želim naučiti. A logopedica Tamara Živković Ivanović koja je osnivačica i voditeljica zagrebačkog zbora "Optimisti" uhvatila je moj pogled. Prvo je pomislila da ću se bojati, da mi neće biti ugodno, ali, još iste večeri počeli smo svi zajedno razgovarati o suradnji, kaže Antonela Malis.


Narednih je mjeseci, nastavlja priču, mnogo razmišljala o tome susretu, dogovorili su i nastup. Ali, još nije raščistila pitanje "višeg cilja".

No, budući da često sudjeluje u humanitarnim projektima, jednog je dana sjela na kavu s ženom iz udruge operiranih na dojci. Pitala ju je razgovara li s bližnjima o svome stanju, budući da ono utječe na čitavu obitelj. Ova je rekla - ne baš.

- A ja sam je zapitala: pa zašto ne govoriš kad imaš glas? I to pitanje bilo je zapravo odgovor kojega sam tražila.

Imali smo odličan, radostan koncert, a sada ćemo pjevati i u mom rodnom Splitu, oni će izvesti niz pozatih hrvatskih pjesama, a ja evergreen program uz obavezne dijelove iz Tijardovićevih opereta. Bit će uz nas uz odlični glazbenici s kojima godinama nastupam, najavljuje sopranistica koja je u HNK Split prije 20 godina debitirala ulogom Floramye.

Naglašava da je o boji i rasponu glasova hrabrih pjevača teško je govoriti. Ovisi o protoku zraka kroz aparat ili preostale dišne organe, ukoliko nisu svu uklonjeni. Ali, zajedno zvuče dobro, jedan vuče drugoga.

Glas traži put van

- Glas je unutra, traži svoj put van. I sama učim od njih, i nastavit ću se baviti ovakvim projektima, zaključuje Antonela Malis. posebno hvaleći potporu Turističke zajednice Grada Splita za ovu priliku.

Logopedica Tamara Živković Ivanović kaže kako zborove, u šali, zovu mješovitima - među pjevačima su oni s aparatićima i bez njih - ovisno jesu li bili podvrgnuti parcijalnoj ili totalnoj laringektomiji.

image
Antonella Malis: Čitav moj život, svi nastupi, koncerti, opere, u trenu su mi prošli mislima, kad sam ih prvi put čula...
Nikša Stipaničev/Cropix


- Kada se svi govorni organi odstrane, pacijent nanovo mora učiti gutati i govoriti. Funkciju uklonjenih organa preuzima jednjak, iz njega izlazi glas. A pjesma - ona izlazi iz srca. Glas je niži, mala je mogućnost modulacije i češće treba zastati kako bi se uzelo zraka; treba, dakle, sporije i pjevati, veli logopedica.

Veoma je ponsna na zbor kojega vodi, prvi je takav u Europi.

Za njih fali logopeda

U Hrvatskoj ima dovoljno logopeda ali, nažalost, veoma mali broj tih stručnjaka bavi se operiranim pacijentima - tek četvoro. Čini se da puno radije biraju dječju logopediju.

- Za rad s operiranim pacijentima potrebno je puno volje i dodatna edukacija, ali, može im se i mora pomoći - uz stručnu pomoć mogu progovoriti već dva tjedna nakon zahvata. Ali, veoma je važno početi što prije, upozorava logopedica.


I ona i Antonella Malis poručuju publici; dođite, ne bojte se, ovaj će vam koncert donijeti novo iskustvo i pokazati kako se i nakon teške bolesti može živjeti lijepo i uz pjesmu.

Sav prihod od ulaznica namijenjen je Hrvatskoj zajednici laringektomiranih osoba.

item - id = 1145870
related id = 0 -> 1145393
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 10:16