StoryEditorOCM
ŽivotVIŠE JE FAKTORA

Poznata spisateljica otkrila varaju li muškarci žene samo zbog seksa: ‘Njihova odluka da prevare dolazi iz želje da...‘

Piše MOZAIK SD
11. listopada 2023. - 12:25

Dr. Alicia M. Walker, docentica sociologije na Državnom sveučilištu Missouri i spisateljica provela je istraživanje kako bi spoznala prave razloge zbog kojih se oženjeni muškarci upuštaju u ljubavne afere.

Za ovo istraživanje razgovarala je s 46 muškaraca u dobi od 27 do 70 godina, svi su bili oženjeni ili u partnerskoj vezi, i svi su željeli podijeliti svoje iskustvo sa njom. Iako ovi muškarci iskazuju naklonost i duboku ljubav prema svojoj supruzi, oni također prijavljuju vrlo nisku ili nepostojeću količinu potvrđivanja, te neadekvatnu količinu pažnje i pohvale od nje.

image
/Shutterstock

Walker smatra da je glavni uzrok ipak nešto drukčiji od onog očekivanog, i napominje da ne varaju svi muškarci iz puke obijesti i neutaživog seksualnog apetita, piše Marie Claire.

"Njihova odluka da prevare dolazi iz želje da iskuse ljubav i privrženost koju očekuju od svoje žene, ali je s vremenom izblijedjela. Nakon godina trpljenja tih nezadovoljenih potreba, nevjera je za njih postala način da budu obožavani, a da pritom ne moraju odustati od partnerstva koje im još uvijek znači sve na svijetu." tvrdi Walker.

Žene nisu sklone varanju koliko i muškarci, ali  ustaljeno je mišljenje da žene varaju tek onda kad su povrijeđene, a čest je i slučaj "varanja na duge staze", onda kad razviju duboke emocije prema drugom muškarcu. Kad muškarci imaju afere, obično ih motivira seks - novi seks, još seksa, drugačiji seks. Žene varaju iz mnogo razloga: druženje, romantika, veća sigurnost i, naravno, seks. No jesu li muške motivacije doista tako jednostavne?

Ne. Čak je i za muškarce varanje daleko složenije.  Studije pokazuju da većina muškaraca koji varaju želi seksualno eksperimentirati i iskusiti adrenalinski nalet povezan s "novim, neistraženim seksom". To je njihov način da unedogled produže ranu i opojnu fazu zaljubljenosti u vezu. Ali muškarci također imaju afere kako bi izbjegli intimnost, povratili izgubljenu mladost ili pobjegli iz nesretnog braka, prenosi Marie Claire.

image
/Shutterstock

"Seks naravno također igra ulogu u odluci, jer 76% muškaraca u  istraživanju navodi da je u braku u kojem minimalno upražnjavaju seks. Međutim, kad uspiju kod žene pobuditi seksualni užitak, slušajući pohvale za njihovu seksualnu moć, muškarci su se osjećali vrijednima i muževnima. Za njih njihove žene tretiraju seks kao obavezu i nemaju nimalo entuzijazma oko toga. Muškarci internaliziraju tu nezainteresiranost kao: "Nisam dovoljno dobar" i "Ja sam razočarenje". Osjećaju se podcijenjeno ne samo kao seksualni partner, već i kao osoba. Njihovi vanjski partneri, odnosno osobe s kojima varaju, funkcioniraju kao osobe kod kojih idu po tu pohvalu i priznanje. I češće nego ne, samo jedna "monogamna" ljubavna partnerica je sve što im treba, za razliku od mnogih žena, koje radije održavaju nekoliko istovremenih ljubavnih veza." objašnjava Walker.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 08:56