StoryEditor
ŽivotZBOGOM

Nakon stoljeća iz njujorške Gradske vijećnice uklanja se kip Thomasa Jeffersona, jednog od utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država. Znate li zašto?

Piše M.P.
19. listopada 2021. - 16:40

Grad New York u ponedjeljak je odobrio prijedlog o uklanjanju kipa Thomasa Jeffersona, jednog od utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država, iz Gradske vijećnice u kojoj se nalazio više od jednog stoljeća, zbog njegove robovlasničke prošlosti, piše Hina/AFP.

Gradsko povjerenstvo jednoglasno je usvojilo prijedlog o uklanjanju kipa Thomasa Jeffersona, koji je i jedan od autora Deklaracije o neovisnosti Sjedinjenih Država.

Jefferson je na svojoj plantaži u Virginiji u zatočeništvu držao više od 600 robova i ropkinja, a s jednom od ropkinja imao je šestero djece.

Uklanjanje kipa iz vijećnice već nekoliko godina traže latinoamerički i crnački gradski vijećnici.

image
Slika Thomasa Jeffersona
Afp

Očekuje se premještaj kipa u dvoranu Povijesnog društva grada New Yorka.

Treći američki predsjednik, "Thomas Jefferson ispisuje neke od najsramnijih stranica u dugoj i bogatoj povijesti naše zemlje", rekla je afroamerička vijećnica grada New Yorka, Adrienne Adams.

Raspravu o prisutnosti ovoga kipa u prostorima Gradske vijećnice New Yorka oživio je pokret 'Black Lives Matter', koji je pokrenula nasilna smrt Afroamerikanca Georgea Floyda.

U svibnju 2020. njega je u Minneapolisu koljenom pritisnutim o grlo ugušio bijeli policajac.

item - id = 1136302
related id = 0 -> 1142090
related id = 1 -> 1084883
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 07:03