StoryEditorOCM
Životlegendarni pjevač

Na posljednjem počivalištu Jasmina Stavrosa osvanula poruka koja dira u srce, povezana je s Rajkom Dujmićem...

Piše Mozaik SD
31. listopada 2023. - 20:47

Prošlo je šest mjeseci od smrti pjevača Jasmina Stavrosa čije posljednje počivalište na splitskom gradskom groblju Lovrinac krase cvijeće, lampioni i nekoliko kamenih anđela, a ponajviše je upečatljiva njegova slika pored koje je ugraviran natpis: "Svirajte tiho nek nitko ne diše u pjesmi da barem još JASMIN miriše."

image

Jasmin Stavros

Slobodna Dalmacija

Stihovi su to iz pjevačeve pjesme "Jasmin" koju je napisao Stevo Cvikić, a uglazbio pokojni Rajko Dujmić. Nalazi se na prvom objavljenom albumu Stavrosa iz daleke 1987. godine naziva "Priče iz kafane" na kojem je sve skladbe aranžirao Dujmić. Nije poznato je li ovu sliku na Jasminov grob donio netko od obožavatelja ili njegovi članovi obitelji.

Pjevač je preminuo nakon borbe s rakom kostiju, a 6. svibnja ove godine posljednje zbogom došli su mu izreći njegovi najvjerniji ljudi. Iako je bio kralj zabave, prvi i jedini u Hrvata, kraj njegova ovozemaljskog poslanja obilježili su oni njemu najbliskiji, s puno pažnje i pijeteta. U grobljansku kapelicu, gdje su stajali članovi najuže obitelji pokojnog glazbenika, pjesmom "Umoran" ispratili su ga, pak, pjevači klape Cambi iz Kambelovca, koji su s još nekoliko dirljivih glazbenih brojeva dali svoj obol posljednjem ispraćaju legendarnog glazbenika.

Stavros je bio rumunjskog podrijetla, pravo mu je ime bilo Milo Vasić, a promijenio ga je na incijativu Rajka Dujmića kad je počeo pjevati jer je ovaj zaključio kako bi bilo dobro da s tim profesionalnim iskorakom ide i novo scensko ime.

image

Jasmin Stavros

Slobodna Dalmacija

‘‘Nisam se mogao zvati onako kako sam se zvao, kao pjevaču to ne bi bilo zvučno ime. Moji preci su negdje iz Grčke. Rajko me sve to pitao i onda sam mu ispričao kako su oni došli. Ima jedno mjesto u Grčkoj koje se zove Stavros. Pitao me potom kako mi se zove majka, ja sam rekao Jasna i onda je on rekao zvat ćeš se Jasmin. I tako je nastao Jasmin Stavros. Bilo je to zvučno ime. Moji roditelji su to prihvatili kao normalno, prebacio sam sve dokumente još 1989. godine. Sad sam i dalje Stavros, živimo s tim Stavrosom 30 i nešto godina. Sad su i djeca uzela to prezime‘‘, ispričao je Stvaros 2021. za emisiju IN Magazin.

image

Jasmin Stavros

Slobodna Dalmacija
image

Jasmin Stavros

Slobodna Dalmacija

Nekoliko godina prije u intervjuu za istu emisiju otkrio je kako su mu roditelji reagirali na to.

"Moj pokojni otac znao je reći: Ok, sad se prezivaš Stavros, ali i dalje si moj sin! Majka je to teško podnijela. Pogodilo ju je to i nikada me nije nazvala Jasmine! Zvala bi me Milo i najviše srićo moja.", kazao je pjevač čije ćemo pjesme još dugo pjevati.

Jasmin Stavros - stihovi pjesme "Jasmin"

Godina ima
da jasmin si brala
tiho ko oblak
na bašton mi stala

Sakrila sunce
donijela kiše
i umro je Jasmin
nema ga više

Dobro me znaju
sve krčme, kafane
ruke ti trazim
da noću me brane

I drug mi je svatko
ko hoće da sluša
jer ja sam tek jedna
slomljena duša

Ref.
Svirajte tiho
nek nitko ne diše
u pjesmi da barem
još jasmin miriše

Umirem opet
al’ ostaju bašte
ne beri mi jasmin
pusti da naraste

Godina ima
da jasmin si brala
tiho ko oblak
na baštom mi stala

Sakrila sunce
donijela kiše
i umro je Jasmin
nema ga više...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:15