StoryEditorOCM
ŽivotPatronažni ‘brat‘

Matija Rukavina ruši predrasude - tješi starce, previja bebe, majke uči dojenju i ‘razoružava‘ ljubomorne supruge

Piše Marijana Cvrtila
19. lipnja 2024. - 10:13

Cijeli život borim se protiv vjetrenjača. Odmalena. Često su mi znali govoriti da mi to ne treba, da ne moram uvijek ispravljati „krive Drine“. Meni to nikada nije bio problem. Imam taj osjećaj u sebi da vlastitim primjerom i radom mogu potaknuti neke promjene na bolje. Super je rušiti predrasude u našem narodu!

Dobre je volje, iako je rano jutro i kišni ponedjeljak i već je prije sedam ujutro nazvao kako bi "mrvicu" pomaknuo naš razgovor jer su ga preusmjerili na drugi teren. Matija Rukavina, 29-godišnji sugovornik kojega danas predstavljamo, mladić je od kojega doista možete "pokupiti recept" kako da vam tmurno i „gužvovito“ jutro krene s osmijehom.

Sigurno nećete upoznati puno pripadnika muškog spola koji se bave Matijinim poslom. Matija Rukavina je patronažni „brat“, ako to možemo tako kolokvijalno i slobodno prevesti, odnosno, službeno, patronažni tehničar. U tome zanimanju koje obično - stereotipno - percipiramo kao pretežito „žensko“ (pa tko ne zna za patronažne sestre!) zaista nema puno muškaraca. Barem Matija ne zna za puno njih, a odmahuje i glavom kada ga pitamo je li čuo za nekog kolegu od "istog zanata" u Dalmaciji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:22