Nova istraživanja sugeriraju da bi vlakna mogla biti ključ za održavanje vitkosti.
Vlakna su dio biljke koji tanko crijevo ne može probaviti pa dospijevaju u debelo crijevo, gdje mogu pomoći u pokretanju višestrukih korisnih bioloških procesa. To uključuje i gubitak težine i pomoć u suzbijanju stanja koja mogu doprinijeti nakupljanju kilograma.
Vlakna se dijele na dvije glavne vrste, netopiva i topiva, a obje mogu pridonijeti mršavljenju na različite načine. Netopiva vlakna su neprobavljive biljne tvari koje ne možemo lako apsorbirati, poput kore voća i povrća, a nalaze se i u hrani od cjelovitog brašna.
Usporava probavu
Konzumiranje ovih vlakana prirodno usporava probavu i čini ekstrakciju glukoze, a time i energije, postupnijim procesom koji pomaže u suzbijanju žudnje za hranom.
Nedavne studije otkrile su da su ljudi na dijeti koji su se odlučili za prehranu bogatu vlaknima prijavili veći gubitak težine od onih koji nisu to prakticirali, piše Daily Mail.
Jedna studija, koja je uključivala praćenje 43 sudionika tijekom tri mjeseca, otkrila je da je njih 27, koji su slijedili dijetu bogatu vlaknima, izgubilo više težine od 16 osoba iz kontrolne skupine koji nisu bili na takvoj prehrani, unatoč tome što im je ukupni unos kalorija bio sličan, prenosi Net.hr.
Manje žučne kiseline
Druga studija, čiji je autor profesor Tim Spector, osnivač ZOE dijetetske aplikacije i stručnjak za prehranu na King‘s Collegeu u Londonu, također je otkrila da oni na dijeti bogatoj vlaknima proizvode manje žučne kiseline zvane isoUDC, koja je povezana s povećanim apetitom.
Profesor Spector je rekao da se vjeruje da je to rezultat vlakana koja pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma, skupa korisnih bakterija koje žive u našem probavnom sustavu.
"Crijevni mikrobiom i njegovi kemijski proizvodi kao što su ove žučne kiseline obećavaju veliko smanjenje pretilosti bez potrebe za invazivnom operacijom", rekao je.
Druga vrsta vlakana, topiva vlakna, koja se obično nalaze u hrani poput zobi, također se povezuju s pomaganjem u mršavljenju. Za razliku od netopivih vlakana, ovaj oblik možemo probaviti i u crijevima stvara tvar nalik gelu te privlači vodu.
To pomaže u održavanju mekane stolice i ima niz zdravstvenih prednosti koje uključuju leptin, hormon koji čini da se osjećamo siti, kao i glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1) koji suzbija apetit.
Peptid 1 djeluje na sličan način kao semaglutid, aktivni sastojak u injekcijama za razbijanje masnoće poput lijeka za dijabetes Ozempic i lijekova za mršavljenje Wegovy.
Manje debljanja
Zob, kao i riža i gljive, bogat su izvor vrste topivih vlakana koja se nazivaju beta-glukan. Studija o glodavcima objavljena u srpnju ove godine otkrila je da su oni kojima je beta-glukan davan kao dodatak prehrani pokazali manje debljanje i zdraviju razinu šećera u krvi.
Dok su voće i povrće, kao i integralni ugljikohidrati poput smeđe riže, dobri izvori vlakana, postoje dodaci koji također mogu povećati vaš unos. Oni često sadrže psyllium koji se pravi od ljuski sjemenki istoimene biljke. To osigurava izvor topivih i netopivih vlakana.
Korištenje psylliuma kao "prirodnog Ozempica" postalo je viralno na društvenim mrežama ranije ove godine nakon što ga je američka liječnica dr. Enaka Yembe opisala kao injekcije tog lijeka "za siromašne".
Neke su studije pokazale da psyllium može pomoći ljudima pri mršavljenju. Stručnjaci za prehranu za MailOnline su istaknuli da to nije čudotvoran lijek i da neće djelovati sam po sebi, a ljudi će i dalje morati držati dijetu dok ga uzimaju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....