StoryEditorOCM
ZdravljeMikrobiološki rizik

Šokirat će vas gdje se i djeca i vi možete zaraziti! Jedan od najobožavanijih rituala u životu bakterijska je bomba

Piše Marina Knežević Petković
2. srpnja 2024. - 09:05
Male tortice izgledaju kao maštovita fora za promjenu, a neusporedivo su higijenskija varijantaFoodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Puhanje svijećica na rođendanskoj torti je sinonim za slatki ritual koji svi volimo i koji je vrhunac svake proslave, a naročito na dječjim rođendanima, gdje djeca pušu svjećice s posebnim entuzijazmom i nestrpljenjem. 

No, jeste li se ikada zapitali što se događa s tortom nakon šro puhnemo u svijećice? Da, to je trenutak kada se naše želje pomiješaju s nečim manje poželjnim - bakterijama. 

image

Proslave rođendana uz puhanje svijećica na torti su "must have" dio događaja.

Afp/

Kako točno puhanje svijećica širi bakterije?

Kada puhnemo u svijeće, iz naših usta izlaze sitne kapljice sline koje mogu sadržavati razne mikroorganizme. Ne brinite, većina tih mikroba je bezopasna. Međutim, istraživanja su pokazala da puhanje svijećica može povećati broj bakterija na površini torte za čak 1400%. Da, dobro ste pročitali! Ta torta može postati pravi mikrobiološki eksperiment.

image

Djeca obožavaju ritual puhanja svijećica.

Sam Edwards/caia Image/science P/Science Photo Library Via Afp

Što kaže znanost?

Studija je provedena  pod vodstvom šest znanstvenika  (s američkog Sveučilište u Clemsonu, Južna Karolina), Paul Dawson, Inyee Han, Danielle Lynn, Jenevieve Lackey, Johnson Baker i Rose Martinez-Dawson, koji  su otkrili koliko se otprilike bakterija proširi kad netko ugasi svjećice na torti.

Naime, znanstvenici su došli na ideju da simuliraju klasičnu rođendansku zabavu, prije brojanja bakterija na torti, kako bi rezultati izgledali uvjerljivije. Zato su volonteri najprije pojeli komad pizze, pa onda prionuli poslu puhanja svjećica s torte.

Otkriveno je kako bio aerosoli u ljudskom dahu mogu biti izvor od kojeg su bakterije prenesene na samu tortu. Kako bi to sve provjerili, tortu su prekrili folijom koju su onda premazali glazurom, prenosi geek.hr.

image

Nema rođendanske proslave bez svijećica na torti.

Steve Prezant/Image Source Via Afp
image

Odrasli uživaju u puhanju svijećica isto kao i djeca.

Sujit Jaiswal/Afp

Rezultati su pokazali značajno povećanje broja bakterija nakon puhanja svijećica. No, ne paničarite još! Većina bakterija koje se prenesu su one koje inače žive u našim ustima i obično nisu štetne za zdravu osobu.

Najčešće bakterije koje možemo pronaći 

1. Streptococcus – koji može izazvati upalu grla, ali samo ako je "stvarno raspoložen".

2. Staphylococcus aureus – zvuči strašno, ali prisutan je na koži i u nosu većine nas. Samo se nemojte dirati po nosu prije puhanja. 

3. Neisseria spp – Ova bakterija voli boraviti u našem nosu i grlu. 

Trebamo li prestati puhati svijećice? 

Ukratko, ne trebate prestati uživati u ovom dražesnom običaju. Evo nekoliko savjeta kako biste smanjili rizik: 

1. Koristite manje svijećica – jedna svijeća po desetljeću može biti sasvim dovoljna. 

image

Odvojena mala tortica za slavljenicu/ka, bez bojazni širenja bakterija.

Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

2. Puhanje sa strane – pokušajte puhati svijećice sa strane, smanjujući tako izravan kontakt s tortom.

3. Mini tortice – zašto ne biste svima dali vlastitu malu torticu? To je trend koji ne samo da izgleda divno, već je i higijenskiji. 

image

Puhanje svijećica je sastavni dio proslave svakog rođendana.

Telema/le Studio Canal+/Collection Christophel Via Afp

Dok se spremate za sljedeću proslavu i planirate puhanje svijećica, sjetite se da je, unatoč mikrobima, ovo tradicija koja donosi sreću, smijeh i mnogo ljubavi. S malo opreza i zdravog razuma, vaša torta će ostati jednako ukusna, a vi ćete biti zvijezda večeri. Dakle, puhnite u te svijećice, zaželite želju i uživajte u svom posebnom danu! 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 09:52