Sezona je maslina, a ova namirnica ima brojne dobrobiti na cjelokupno zdravlje čovjeka.
John Summer, američki nutricionist koji savjetuje sportaše, menadžere i roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju, iznio je brojne prednosti koje konzumiranje maslina i maslinovog ulja donose organizmu, piše klix.ba.
Maslinovo ulje potječe razgradnju masti unutar masnih stanica, pa se možete lakše riješiti trbušnih masnoća i smanjiti neosjetljivost na inzulin. Ljudi koji troše najviše maslinovo ulje konzumiraju manje kalorija i rijetko su pretili. Krvni testovi pokazuju da oni imaju višu razinu serotonina, tzv. hormona sitosti.
Antioksidativna i protuupalna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer kronični oksidativni stres i kronična upala mogu biti ključni čimbenici u razvoju raka. Pružajući bogate zalihe antioksidansa i protuupalnih hranjivih tvari, masline mogu spriječiti opasnu kombinaciju kroničnog oksidativnog stresa i kronične upale.
Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji hrane, hidratiziraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja.
Jedna šalica maslina sadrži 10 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid.
Masline, pogotovo crne, bogate su željezom. Sposobnost crvenih krvnih stanica da prenose kisik po cijelom tijelu ovisi o prisutnosti željeza u krvi. Ako patimo od nedostatka željeza, naše tkivo ne dobiva dovoljno kisika i možemo osjećati hladnoću ili slabost. Željezo također igra važnu ulogu u proizvodnji energije, piše klix.ba.