StoryEditor
Zdravljemislite unaprijed

Provedete li trideset dana u kućnoj izolaciji, budite spremni na drastične promjene. Stručnjaci savjetuju kako se s njima nositi

Piše PSD
19. ožujka 2020. - 23:21
Shutterstock

Upozorenja o prevenciji širenja koronavirusa i strogim mjerama koje su nam posljednjih dana postale dio svakodnevnog djelovanja, ključ su zaštite nas samih, ali i naše okoline.

Nakon pranja ruku i izbjegavanja kontakta, kolektivno smo se povukli u izolaciju gdje svoj život nastavljamo unutar četiri zida.

Biti cijeli dan kod kuće, za promjenu, svakome dobro dođe kao predah od užurbanog stila života, no što kada se to razdoblje produlji na period duži od očekivanog. Stručnjaci smatraju da bismo se tada mogli susresti s ozbiljnim problemima.

Liječnik Eduardo Sanchez iz American Heart Association upozorava na važnost zdravih navika kojih bismo se trebali pridržavati za vrijeme kućne izolacije.

- Često perite ruke, ostanite kod kuće kada se osjećate loše, nemojte zanemariti svoju fizičku aktivnost kao ni prehrambene navike dok ste u izolaciji; to su temelji za održavanje i poboljšanje vašeg zdravlje - rekao je Sanchez za WebMD, a ovo su savjeti na koje biste trebali posebno obratiti pozornost za vrijeme trajanja posebnih mjera kućne izolacije.

Vježbajte

Rastežite se, radite trbušnjake i sklekove, trčite u mjestu ili napravite nekoliko sljedova 'pozdrava suncu' iz joge. Radite li za računalom, navijte si sat svakih 45 minuta kako se ne biste previše ukočili i stvorili opterećenje svojim kostima i mišićima.

Ostati fizički aktivan izrazito je bitno za vašu kondiciju, ali i za duh. Stoga, nemojte zanemariti svoje tijelo dok je izolacija na snazi. Energija koju potaknete u ovom razdoblju, bitno će vam koristiti da ostanete fokusirani i produktivni u svakodnevnim radnjama.

Jedite zdravo

Sigurno ste se, kao i većina pučanstva, opskrbili namirnicama s duljim rokom trajanja, a sve u strahu od nemogućnosti odlaska u trgovinu ili pak nestašice.

Sada kada kod kuće imate sve potrebne namirnice, pobrinite se da vaši obroci budu raznoliki i nutritivno bogati. Konzervirano, smrznuto i sušeno voće i povrće, smrznuto meso i sušene žitarice odlične su mogućnosti za pripremu različitih recepata, a ovo je idealna prilika da vam proradi mašta te da pokušate spojiti neke okuse i mirise koje možda do sada niste prakticirali u istome jelu.

Najvažnije, ne paničarite

Biti cijeli dan kod kuće, i pri tome obavljati sve zadatke koje i inače obavljate ali u drugim okolnostima, može biti posebno stresno. Bitno je ostati pribran, i svaki dan izdvojiti neko vrijeme za sebe i opuštanje. Odlučite se za toplu kupku, meditaciju, popodnevni san ili pak glazbenu večer uz čašicu vina sa svojim partnerom ili partnericom.

Bitno je da ne izgubite kompas unutar svog doma, te da ne zaboravite da je temelj uspješnog djelovanja upravo vaše zadovoljstvo.

S druge strane treba biti svjestan da je zdravstvena situacija, koja se odvija u svijetu, rijetko koga ostavila ravnodušnim, pa tako ne iznenađuje da se pojava anksioznosti sve češće javlja kod velikog broja ljudi u posljednje vrijeme.

Psihijatrica Richa Bhatia za Guardian navodi da bismo u ovim situacijama trebali prvenstveno biti svjesni psihičke situacije u kojoj se nalazimo. 

- Osjećate li se anksiozno ili preopterećeno količinom loših vijesti i dnevnih obaveza, svakako uzmite dio dana za sebe, u kojem ćete se isključiti od svih vanjskih faktora. 

Psihijatrica nastavlja - osvijestite situaciju u kojoj se nalazite, svaki dana napravite barem jednu produktivnu stvar i pozitivna energija u vama povratit će snagu. 

- Odredite neke smjernice kojih ćete se pridržavati tijekom izolacije. Iznenadite prijatelje video pozivima, izdvojite vrijeme za knjigu koja već dulje vrijeme čeka na polici, družite se s ukućanima, smijte se i razgovarajte.

I najvažnije od svega, pomozite drugoj osobi. Altruizam će vas u ovim trenutcima ispuniti svom potrebnom energijom i dati vam snagu da vrijeme u izolaciji osvijestite kao jedno novo i pozitivno iskustvo.

#KUĆNA IZOLACIJA#SAVJETI STRUČNJAKA

Izdvojeno

25. svibanj 2020 21:43