StoryEditorOCM
Zdravljeniz dobrobiti

Počnite ga piti već danas! Testirali šest omiljenih napitaka i zaključili: Ovaj je definitivno najbolji za zdravlje srca

Piše MOZAIK SD
5. srpnja 2024. - 22:31

Testirano je šest omiljenih napitaka, ali samo jedan je proglašen pobjednikom u smislu zdravstvenih dobrobiti.

Od šest popularnih pića, uključujući kavu, alkoholno piće, gazirana pića, energetska pića i voćni sok, čaj je najzdraviji.

Analiza Sveučilišta New South Wales u Australiji pokazala je da odrasli s dugotrajnom konzumacijom čaja imaju 19 posto manji rizik od smrti od srčanih bolesti od prosječne osobe, piše The Sun,a prenosi Net.hr.

Čaj najbolji u zaštiti srca

Kava je također smanjila rizik od srčanog udara, ali samo za muškarce, dok su gazirana pića i alkohol povećali opasnost.

Dr. Carrie Ruxton, britanska dijetetičarka pri Savjetodavnom odboru za čaj, rekla je: "Rezultati ove nove studije pokazuju da je čaj najbolji u zaštiti srca. Ohrabrujuće je za našu naciju znati da svojim srcima činimo mnogo dobra."

Istraživanje u časopisu Current Developments in Nutrition, pregledalo je 20 prošlih studija o vezi između bolesti srca i dugotrajne konzumacije popularnih pića. Čaj je bio jedini koji je imao dosljedne zdravstvene prednosti za oba spola.

Studije redovito otkrivaju da polifenoli koji jačaju zdravlje u lišću čaja imaju niz prednosti. Djeluju kao antioksidansi, čiste štetne molekule u krvi, sprječavaju oštećenje stanica, smanjuju stres i poboljšavaju metabolizam. Također se kaže da napitak smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka te pomaže kod mršavljenja.

Ruxton je dodala: "Ovo istraživanje je posebno važno jer razmatra naše navike pijenja.

Otkrilo je da svaka dodatna dnevna šalica čaja smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za četiri posto i pokazuje prednosti započinjanja dugotrajne navike pijenja čaja od rane odrasle dobi ili čak djetinjstva."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 23:25