StoryEditorOCM

Ovo je 12 vrsta voća povrća koje je najzagađenije pesticidima, na listi se nalaze vaše najomiljenije voćke i zelenilo

Piše mozaik sd
19. listopada 2024. - 16:24

Svake godine od 2004., Environmental Working Group, neprofitna organizacija koja ima za cilj učiniti okoliš zdravijim, rangira neorganske proizvode s najviše ostataka pesticida na njima. EWG analizira podatke američkog Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove.

"Ove je godine EWG utvrdio da je 75 posto svih konvencionalnih svježih proizvoda uzorkovanih imalo ostatke potencijalno štetnih pesticida", prema EWG-u.

"Neki pesticidi su u studijama na ljudima povezani s problemima - uključujući pobačaje, urođene mane i poteškoće u učenju ili razvoju kod djece", navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Jagode i špinat ponovno su zauzeli prva dva mjesta na ovogodišnjoj listi. A grožđe je skočilo s broja 8 na listi 2023. sve do broja 4 u 2024. godine.

Ovo je potpuni popis 12 voća i povrća s najvećim količinama pesticida, navodi CNBC

1. Jagode

2. Špinat

3. Kelj

4. Grožđe

5. Breskve

6. Kruške

7. Nektarine

8. Jabuke

9. Ljuta papričica

10. Trešnje

11. Borovnice

12. Mahune

Ovo su 3 jednostavna koraka za čišćenje vaših proizvoda. 

Temeljito operite ruke i potrebne materijale za pripremu, uključujući daske za rezanje i posuđe, prije i nakon čišćenja proizvoda. 

Držite proizvod pod hladnom vodom u sudoperu. Čistim papirnatim ručnikom uklonite svu prljavštinu i pijesak s proizvoda. Neki ljudi za ovaj korak koriste i čistu četku koja je posebno namijenjena čišćenju proizvoda.

Koristite čisti papirnati ubrus da osušite proizvode ako ih ne planirate pojesti odmah kako biste sačuvali njihovu zrelost. Lisnato povrće također se može sušiti pomoću centrifuge za salatu.

Nije potrebno koristiti sodu bikarbonu ili ocat za čišćenje proizvoda. 

CDC strogo preporuča da ne koristite sapun, deterdžent ili komercijalna sredstva za pranje za čišćenje voća i povrća.

"Postoje i druge opcije i teorije, ali uistinu najbolja opcija je jednostavno pranje proizvoda pod hladnom vodom.", navode stručnjaci. 

Druga opcija je da kupujete certificirano ekološko voće i povrće. Postaje sve dostupnije i ima ga u većini trgovačkih centara. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 16:59