StoryEditorOCM
Zdravljepravi izazov

Odgađate jutarnji alarm? Medicinska sestra objasnila je što se točno događa; svakako pročitajte

Piše MOZAIK SD
8. kolovoza 2024. - 22:31

Mnogima buđenje ujutro predstavlja pravi izazov pa im je za izlazak iz kreveta potrebno i po pola sata. Iz tog razloga si ljudi navijaju i po nekoliko alarma koji onda zvone svakih pet ili deset minuta.

Medicinska sestra Jordan Bruss, je na svom TikTok profilu objavila video u kojem je objasnila zašto ova navika nije dobra za naše zdravlje.

“Ako ste netko tko postavlja uzastopne alarme, imam loše vijesti za vas. Nije do mene, samo pokušavam pomoći”, krenula je s objašnjenjem Jordan. “Buđenje uz višestruke alarme svako jutro zaista ometa vaš ciklus brzih pokreta očiju (REM), što zapravo uzrokuje inerciju spavanja, povećanu pospanost, umor, promjene raspoloženja, i također podiže razinu kortizola”, otkrila je medicinska sestra.

Nadalje je objasnila da alarmi pokreću reakciju poznatu pod nazivom ‘odgovor na borbu ili bijeg’ svaki put kada se aktiviraju, što može biti stresno za tijelo.

“Kronična jutarnja adrenalinska reakcija kroz duže vremensko razdoblje može uzrokovati dugotrajni stres, depresiju i kardiovaskularne probleme”, piše Joint Chiropractic.

@jordan.bruss Good sleep hygiene is a big part of my physical and mental health. I promise I would not be in the shape I am in without doing some serious research in the deep sleep department. Don‘t cause yourself extra physical and mental stress. Excess cortisol levels make you gain and hang on to weight. So when the alarm goes off, it‘s time, get up. You‘ll look and feel better! #fyp #sleep #sleephygiene #cortisol #cortisollevels #healthylifestyle #healthcoach #lifecoach #nursecoach ♬ original sound - Jordan

Napetost koja nastaje u vašem tijelu zbog nedostatka stalnog sna također može izazvati debljanje. “Povišene razine kortizola uzrokuju dobivanje na težini. Dakle, kada se alarm oglasi, odmah ustanite. Izgledat ćete i osjećati se bolje”, savjetuju.

Medicinska sestra je istaknula važnost kvalitetnog sna. “Zdrav san je velik dio mog fizičkog i mentalnog zdravlja. Ne bih bila u formi u kakvoj jesam bez ozbiljnih istraživanja po pitanju dubokog sna. Nemojte si izazivati dodatni fizički i psihički stres”, poručila je.

Snimka je prikupila više od 10 milijuna pregleda, neki njezin pratitelji su ostali jako razočarani nakon što su čuli ovaj savjet. “Ali kad se vratiš na spavanje nakon prvog, to je najbolji osjećaj”, priznao je jedan muškarac.

A ima i onih koji se itekako slažu s medicinskom sestrom. “Budilica navijena s prvim izlaskom sunca promijenila mi je život! Savjet djeluje i to je najmirniji način za buđenje. Prvi dan kad sam se probudio doslovno sam se probudio s osmijehom na licu”, glasio je jedan od komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 04:47