StoryEditorOCM
Zdravljesavjet struke

Jedete doručak nakon podne? Nutricionistica otkriva je li to dobra odluka, i kako se odražava na zdravlje

Piše MOZAIK SD
3. ožujka 2024. - 07:00

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, no nemaju svi iste navike. Dok su neki navikli jesti čim se probude, drugi pričekaju barem dva sata nakon buđenja, a ima i onih koji nemaju apetit prije 12. Idealno vrijeme doručka toliko se promijenilo tijekom godina da ga više nije lako definirati.

Prema riječima nutricionistice Marie Jose Crispin iz klinike Menorca, ne postoji idealno vrijeme za doručak – svaka osoba to treba učiniti u vrijeme koje joj najviše odgovara, a što će ovisiti o njenom rasporedu i načinu života. "Za mene je važnije što se jede za doručak nego vrijeme kada se jede. U tom smislu neki zdravi prijedlozi, poput zobene kaše, jaja ili grčkog jogurta za doručak, postaju aktualni", kaže nutricionistica.

image
/Shutterstock

Nutricionistica naglašava važnost prilagodbe vremena doručka cirkadijalnim ciklusima, unutarnjem satu koji regulira naš krvni tlak, tjelesnu temperaturu i hormone, jer se oni razlikuju od osobe do osobe. S tim u vezi, stručnjak za dugovječnost Walter Longo savjetuje da u potpunosti izbjegavate jesti hranu u mraku, što će, pak, potaknuti rano jedenje. Ova praksa obično uključuje povećanje vremena između večere i doručka, prenosi Mondo

"Međutim, naše tijelo je fleksibilno. Kad bismo slijedili preporuke do milimetra, morali bismo početi s odlaskom u krevet u 22 sata, što većina ljudi ne čini", kaže María José Crispin. Dakle, možemo reći da će vrijeme za doručak ovisiti o tome u koje vrijeme smo večerali, kada smo otišli na spavanje i u koje vrijeme smo ustali, rekla je nutricionistica savjetujući da se napravi pauza od 12 sati.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:48