![<p>Jutros, nešto iza 10 sati u Kalelargi se prolila velika količina ulja zbog čega su na intervenciju morali izaći i šibenski vatrogasci.</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/06/29/o_27463337_1024.jpg)
Lan spada među najstarije pripitomljene biljke, od davnina se koristi za izradu tkanina, a njegovo ulje jedno je od najstarijih u ljudskoj primjeni. Gotovo jednako dugo poznata su i njegova ljekovita svojstva, primjerice sjemenke su se koristile za održavanje dobrog zdravlja i olakšavanje brojnih zdravstvenih tegoba. Iako je neko vrijeme kao namirnica bio zanemaren, danas je sve popularniji u jelovnicima pobornika zdrave prehrane. Prirodni je biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina, većinom višestruko nezasićenih: sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) i palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća u njemu čini alfa-linolenska kiselina (omega-3), piše Živim.