StoryEditorOCM
Zdravljekad stisne

Često odgađate veliku nuždu? Radije nemojte, liječnici upozoravaju: ‘To dovodi do opasnih zdravstvenih tegoba‘

Piše MOZAIK SD
15. svibnja 2024. - 08:00

U uredu ili na prepunoj zabavi. U avionu. U posjeti stanu vašeg potpuno novog partnera. Svi smo to doživjeli; nalazite se na apsolutno posljednjem mjestu na kojem biste ikada htjeli kakiti, ali odjednom stvarno, stvarno morate otići. Dakle, koliko bi bilo loše samo... zadržati to za kasnije?

Kada osjetite želju, najzdravija stvar za vaše tijelo je da si jednostavno dopustite da odete tamo i tamo, bez obzira jeste li u najprikladnijem okruženju ili ne. Ali mnogi se ljudi srame kakiti na javnom (ili jednostavno ne-idealnom) mjestu. A onda postoje trenuci kada jednostavno nije moguće otići odmah, primjerice ako ste u nesretnoj situaciji da ste negdje bez trenutnog pristupa kupaonici.

“Ponekad se nađemo u situacijama u kojima ne želimo kakiti”, kaže  dr. med. Samantha Nazareth, gastroenterologinja koja radi u New Yorku. "U redu je to povremeno [zadržati], ali ne bih preporučila da vam to postane navika." piše SELF

Osjećati sram zbog toga što morate kakiti nije način za život. Ako se borite s čestom sramežljivošću oko odlaska na zahod u javnosti do te mjere da obično ne vršite nuždu kada vam tijelo to govori, vrijedi isprobati neke nove strategije koje će vam pomoći da se osjećate ugodnije, kako u smislu svoje tijelo i mentalno. 

image
/Shutterstock

Što se događa s vašim tijelom kada se suzdržavate

"Vjerojatno vam ne treba nitko reći da je držanje izmeta kratkoročno užasno. U minutama i satima nakon što ste ignorirali poziv, vjerojatno ćete otkriti da imate nadutost  i kao da ste siti." kaže dr. Nazareth. Što prije budete u mogućnosti otići u kupaonicu, prije ćete osjetiti olakšanje (iako nije uvijek trenutno, napominje dr. Nazareth). I odatle bi vam trebalo biti sasvim dobro, sve dok je ovo bila iznimka od pravila u pogledu vaših rutinskih navika u kupaonici. Što se događa ako ostanete blokirani po navici ili duže od samo nekoliko sati, može biti malo drugačija priča.

Ironično, zadržavanje izmeta može kasnije otežati izlazak

Ako ne vršite nuždu kad morate, stolica ostaje točno tamo gdje i jest: u debelom crijevu. "Što je dulje unutra, postaje tvrđe i suše", objašnjava dr. Nazareth. To je zato što izmet koji se nalazi u vašem debelom crijevu upija više vode, što otežava izlazak. Iako ne postoji fiksna vremenska linija, to na kraju može dovesti do zatvora - tvrde, kvrgave stolice koja može uzrokovati začepljenost vašeg rektuma i otežati vam odlazak u kupaonicu, bilo zato što se stvari ne kreću kako biste vi željeli ili zato što ponovno se naprezati ili gurati kada ste konačno spremni sjesti.

Tvrda stolica zbog odgađanja odlaska na zahod može dovesti do hemoroida

Hemoroidi su vrlo česta komplikacija koja može doći od naprezanja kako bi se kakilo, što je vjerojatnije da ćete učiniti ako imate zatvor. To znači da često uskraćivanje kakanja - i povećanje rizika od začepljenja kao rezultat toga - može zauzvrat povećati vaše šanse za razvoj ovih natečenih vena u anusu i rektumu, kaže dr. Nazareth.

image
/Shutterstock

Razlog: tvrda, suha stolica može biti teška za izbacivanje, a napinjanje kako biste kakili (kao što biste mogli ako odgađanje neizbježnog uzrokuje zatvor) također može izazvati hemoroide. Osim što morate ići kada trebate, pobrinite se da jedete puno vlakana (u obliku svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, na primjer) i pijete puno vode, što može spriječiti nastanak ili pogoršanje hemoroida, piše SELF.

Moguće su ozbiljnije komplikacije ako predugo ili redovito odgađate

Opet, ne paničarite: povremeno zadržavanje kakice neće uzrokovati stvarnu dugoročnu štetu, a svi to ponekad činimo. No važno je da vam to ne postane navika, kažu stručnjaci, jer je moguće doživjeti druge komplikacije ako redovito izbjegavate toalet kada morate ići.

Kronični zatvor i naprezanje mogu uzrokovati oslabljene mišiće, što može dovesti do rektalnog prolapsa, kada dio debelog crijeva isklizne kroz anus. Kao i hemoroidi, rektalni prolaps može izgledati ili se osjećati kao kvržica koja izlazi iz vašeg anusa; ali za razliku od hemoroida, može biti teže liječiti kod kuće i može zahtijevati operaciju. S vremenom, bez liječenja, rektalni prolaps također može uzrokovati inkontinenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 13:15